Oncotype dx testi nedir?

Oncotype dx testi nedir?

Meme kanseri için genetik bir tarama testi olan 21-gen testi (Oncotype DX®) sayesinde hastalığın gidişatı ile ilgili olarak bir fikir sahibi olunabilir. Bu testin yapılış amacı, düşük riske sahip olan hastaları kemoterapinin yan etkilerine maruz bırakmamaktır. Tümör biyolojisine göre hormon reseptörleri pozitif olan, koltuk altına yayılımı olmayan ve HER2’si negatif olan hastalara önerilebilir.

Tümör dokusunda kansere özgü 16 gen analiziyle 5 adet referans gen analizinin birlikte değerlendirildiği bu testte hastanın tekrarlama olasılığını ortaya koyar. Test sonucu düşük riskli olan hastalara kemoterapi verilmeyebilir. Yüksek çıkan hastalarda ise hastayı riske etmemek adına kemoterapi vermek uygun olacaktır.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bülent Çitgez

Doç. Dr. Bülent ÇİTGEZ, Tıp eğitimine 1994 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesine başladı ve 2000 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasına ise Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde 2002 yılında 2.Genel Cerrahi Kliniği’nde (Meme-Endokrin Kliniği) başlamış ve ihtisası süresince meme ve tiroid hastalıkları konusunda çalışmalarda bulunmuştur. 2009 yılında Uzman doktor olarak Büyükçekmece Devlet Hastanesi'nde çalışmıştır, aynı yıl akademik çalışmalarının devamı için tekrar Şişli Hamidiye Etfal EAH dönmüştür. 2016 yılında Doçentlik unvanını almıştır. Doç.Dr. Bülent ÇİTGEZ, Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğtim ve Araştırma Hastanesi'nde özellikle Meme ve Endokrin cerrahisi üzerine mesleki çalışmalarına devam etmektedir. Doç Dr. Bülent ÇİTGEZ, Türk Cerrahi Derneği; European Society for Trauma and Emergency Su ...

Etiketler
Oncotype
Prof. Dr. Bülent Çitgez
Prof. Dr. Bülent Çitgez
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube