Omuz problemleri

Omuz problemleri

Omuz ağrıları günümüzde çok sık görülmektedir. Bununla birlikte günlük hayatın hızı ve stresi karşısında çoğu zaman önemsenmemektedir. Özellikle omuzda olan ve hareketle artan omuz ağrıları ciddi problemlerin göstergesi olabilmektedir. Bu yüzden dolayı bu rahatsızlıkları erken tanısı tedaviyi kolaylaştırmaktadır.

Omuz bölgesi 4 eklemden oluşmaktadır. Bu eklemler omuz kol kemiğinin kürek kemiği ile yaptığı (glenohumeral) eklem, kürek kemiği ile köprücük kemiği arasındaki ( akromiyoklavikular) eklem, kürek kemiği ile göğüs kafesi arasındaki (skapulotorasik) eklem ve köprücük kemiği ile göğüs kemiği arasındaki (sternoklavikular) eklemdir. Bu eklemlerin her birinde olan problemler omuz ağrısına sebep olabilmektedir.

Ancak omuz ağrısı daha çok bu kemik ve eklemlerden çok çevrede bulunan kas, tendon, bağ ve bursa denilen yapılardan kaynaklanmaktadır. Omuz ağrısı sebepleri genel olarak

-çok kullanmaya bağlı oluşan tendon ve dokulardaki mikrohasarlar (tendinit, bursit)

-sıkışma diye adlandırılan omuz da oluşan kemik çıkıntıları

-travmaya bağlı oluşan bağ, tendon,kas yırtıkları(instabilite ve hasar)

-kireçlenmeye bağlı olan ağrılar(artrit)

Omuz ağrılarının çoğu hareket kısıtlaması, ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, enjeksiyon ve fizik tedavi ile tedavi edilebilmektedir. Ancak bu bölgede oluşan sıkışma, tendon ve bağ hasarları gibi problemlerde erken dönemde fizik tedavi ile iyileşebilirken ilerleyen dönemlerde cerrahi gerekmektedir. Eskiden bu operasyonlar açık şekilde yapılırken son zamanlardaki gelişmeler ile artroskopi denilen kapalı bir operasyon ile gerçekleşebilmektedir. Ameliyat sonrasınnda erken dönemde egzersiz programı başlanarak çok başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Barış Özgürol

Op. Dr. Barış Özgürol, 1980 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi'nde tamamlayan Dr. Özgürol, ortopedi ve travmatoloji ihtisasını ise Gazi Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji A.B.D.'da gerçekleştirdi. 2012 yılında Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği'nce (TOTBİD) düzenlenen BOARD sınavını kazanan Dr. Özgürol, yıllık olarak organize edilen Gazi Omuz Artroskopisi Kursu'nda eğitmenlik yapmaktadır.  Mecburi hizmetini Bulancak Devlet Hastanesi'nde tamamlamasının ardından bir süre Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Hastanesi'nde hastalarına hizmet veren Dr. Özgürol, halen Beylikdüzü Kolan Hastanesi'nde çalışmalarını sürdürmektedir. Dr. Özgürol'un mesleki özel ilgi alanları arasında diz, kalça, omuz, ayak bileği, dirsek protezi; diz, kalça, omuz, ayak bileği, dirsek protezleri ...

Etiketler
Omuz
Op. Dr. Barış Özgürol
Op. Dr. Barış Özgürol
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube