Omurilik daralmaları ve kaymaları

Omurilik daralmaları ve kaymaları

Tıpta “Spinal stenoz” olarak bilinen omurilik kanalında daralma ; doğuştan ya da sonradan olma nedenlerle omurilik kanalının ve/veya omurilikten çıkan sinirlerin geçtiği sinir kanallarının daralmasıdır.

Spinal stenoz boyun ve bel omurgasında görülür. Boyun bölgesindeki Spinal stenoz servikal miyelopati olarak adlandırılır. Bu sebeple Spinal stenoz den bahsedilince genellikle bel bölgesindeki stenoz anlaşılır.

Spinal stenoz bel ve bacaklarda ağrıya yolaçan sık rastlanan bir hastalıktır.
 

SPİNAL STENOZUN SEBEPLERİi:

Yaş : Yaş ilerledikçe omurgadaki kemikleri birbirine bağlayan bağlar kalınlaşır, yine yaşlanmaya bağlı olarak osteofitler oluşur ve omurilik kanalını daraltır. Diskteki yozlaşma sonucu disk yüksekliği azalır ve disk genişleyerek kanalı daraltır. Faset eklemlerdeki yaşlanma ve kireçlenmeye bağlı yozlaşmalar omurilik kanalını ve sinir kanalını daraltarak Spinal stenoz belirtilerine yolaçar.

Kalıtım : Omurilik kanalı doğuştan dar olanlarda çok daha erken yaşlarda Spinal stenoz belirtileri görülebilir. – Geçirilmiş omurga ameliyatları ve travmaları daha sonra yıpranma ve yozlaşmalara sebep olarak omurilik kanalını daraltabilir.

Bel omurlarındaki kan akımı değişiklikleri.

 

SPİNAL STENOZUN BELİRTİLERİ:

Hareketle artan, dinlenmekle azalan ağrı, ağrı öne doğru eğilmekle kısmen azalır, geriye doğru kaykılmakla artar. Hasta yokuş ya da merdiven inerken daha çok rahatsız olur.

Bacaklarda uyuşma, karıncalanma, üşüme, sıcak hissetme, güçsüzlük, yorgunluk.

Beceriksizlik, sık düşme, yürürken ayakucunun takılması.

Spinal stenozun kesin teşhisi için MR ve TOMOGRAFİ gibi ileri tetkik metodları gereklidir.

 

SPİNAL STENOZUN TEDAVİSİ.:

Spinal stenoz tedavisi zor bir hastalıktır.

Lomber fleksiyon egzersizleri spinal kanalın çapını kısmen genişletir.

Anti-romatizmal ilaçlar

Kilo verilmesi

İstirahat

Fizik tedavi

Epidural steroid uygulamaları

Cerrahi : Spinal stenoz hastaların çoğunda cerrahi dışı tedaviler sonuç vermez. İyi seçilmiş hastalarda cerrahi müdahale sinirlere olan baskıyı ortadan kaldırarak hastanın normal bir hayat sürmesine yardımcı olur.


Omurga Kayması

Bir omurganın diğeri üstünde öne doğru yer değiştirmesiyle ortaya çıkan omurilik kanalının daralması olayıdır. Seneler içinde artan, hareketle değişen bel ağrısı ve zamanla ayaklara da vuran ağrıyla seyreder. İleri aşamalarda , öne eğik yürüyen, ayaklarda kuvvetsizlik mevcut olan ve günlük kapasitesi tam olarak kısıtlanan bir hastayla karşı karşıya kalınır. 

Başlıca 3 tipi vardır:

Doğuştan olan tipi, orta yaşlarda kilo artışıyla bulgu verir.

Edinsel olan tipi disk dokusunun seneler içinde erimesiyle ilgilidir.

Ameliyat sonrası tipi, omurga ameliyatları sonrası ortaya çıkar.

Tedavide I. derecede kilo vermek, egzersiz ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır.  Ancak rahatlamayan hastalarda cerrahi tedavi uygulanır.  II. dereceden itibaren mutlaka ameliyat gerektirir. Geciken vakalarda ameliyat ve ameliyat sonrası zorlaşır ve kalıcı sakatlıklar ortaya çıkar.

CERRAHİSİ.:

Cerrahi de halkın arasında platin ameliyatı olarak bilinen, iki omurganın titanyum vidalar ve çubuklarla birbirine sabitlenmesi ameliyatı yapılır. Aynı zamanda interbody füzyon denen omurgalar arası kıkırdak alınıp yerine konan cage lerle de bu sabitleme yapılabilir. Hasta birkaç hafta içinde tam kapasiteyle eski gücüne kavuşur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Çağatay Kemerli

Op. Dr. Çağatay Kemerli
Op. Dr. Çağatay Kemerli
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube