Okul fobisi ve okuldan kaçma arasındaki farklar!

Okul fobisi ve okuldan kaçma arasındaki farklar!

Okuldan kaçma ile okul fobisinin ayırıcı tanımı yanı sıra çocuk psikiyatrisinde okul korkusu adı altında üçüncü bir tanımda görülmektedir. Okul fobisi olan çocuklarda okul başarısızlığı görülmez, çoğu normal ya da normalin üstünde zekâ düzeyine sahiptirler. Bu çocuklarda temel sorun aile içi ilişkilerden kaynaklanmaktadır. Okul korkusu olan çocuklarda ise genellikle okulda başarısızlık görülür.

Bazen okul fobisi ile okul korkusunu birbirinden ayırmak çok güç olabilir. Çünkü aşırı okul fobisi nedeniyle çocuk, okulda başarısız olabilir.

Okul fobisinin, okuldan kaçma ve okul korkusundan ayırt edici belirtileri olarak ayrıca daha bir seri psikolojik bozukluklar ortaya çıkmaktadır (Örneğin, depresyon, psikotik gelişme ya da zorlamalı nevrozlar gibi). Çocuğun bedensel yakınmalarının doğru olup olmadığı ilgili uzmanlar tarafından kontrol edilmelidir. Bu gibi kontroller, çocuk, çocuk psikiyatrisine gelinceye kadar birçok defa yapılır

Okuldan kaçan çocukların evde geçirdikleri bir günü gözlemlemek okulu red etme davranışını sağlayan çevresel faktörler hakkındaki bilgi edinmemizi sağlayacaktır. Çocuğun ve ailenin gözlemlenmesi çocuğun endişelenmesi, depresyonunun ve buna benzer rahatsız edici diğer duygularının derecesini değerlendirmesi açısından önemlidir. Bu bilgiler tedaviden önce ve sonra olmak üzere toplanır ve çocuğun içinde olduğu diğer zorluklarını da tedavi etme açısından yararlı bir ölçüttür. Çocuğun öğretmenini de gözlemlemek okulu red etme davranışıyla ilişkili olarak yararlı bilgiler sağlar. Öğretmen diğer öğrencilerin zorluklarını okulla ilgili aktivitelerden kaçınmalarını yeri, objeleri endişe veya stres belirtilerinin okuldaki diğer problemlerini gözlemleyip kaydedebilir. Bu bilgiler okulu red etme davranışını işlevlerini sınıflandırmak için yararlıdır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Mehmet Emin Kızgın

1968 yılının baharında köy evinde  dünyaya geldim. İlk ve ortaokulu Tutak Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda okudum. 8 yıllık eğitimimden sonra okul birincisi olarak girdiğim Devlet Parasız Yatılı okul sınavları sonucunda Diyarbakır Çevre Sağlığı Meslek Lisesini kazandım.1987 yılında mezuniyetimin ardından Ağrı İl Sağlık Müdürlüğünde Çevre Sağlık Teknisyeni olarak devlet memurluğu görevime başladım.1988 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ) bölümünü kazanarak 1992 yılında mezun oldum. Aynı süreçte Ankara İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Tuzluçayır Sağlık Ocağı’nda da devlet memurluğu görevimi sürdürdüm. 1994 yılında ikinci defa girdiğim üniversite sınavı sonucunda Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Psikoloji Bölümünü kazandım. Eğitim sürecimde ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Okuldan kaçan çocuklar
Klinik Psikolog  Mehmet Emin Kızgın
Klinik Psikolog Mehmet Emin Kızgın
Ankara - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube