Oksipital blokaj

Oksipital blokaj
MİGREN VE DİĞER BAŞ AĞRILARINDA OKSİPİTAL BLOKAJ
Migren baş ağrısının ön planda olduğu yaklaşık 4-72 saat aralıklarında sürebilen hastanın bu dönem içerisinde kokudan, ışıktan rahatsız olduğu bir durumdur. Bununla beraber migren atağı sırasında görme kayıpları, duygusal çöküntüler, nadir de olsa yarı felçlerde eşlik edebilir. 
Migrenin beyindeki kan damarları ve nörotransmitterlerdeki değişikliklere bağlı olduğu düşünülmektedir ancak bu değişikliklerin niçin oluştuğu konusunda araştırmalar halen sürmektedir. Kısaca vücuttaki otonom sinir sisteminin geçici aksamasıyla ilişkilidir. Kabaca bir tarif eğer başağrısı veya diğer belirtiler sizi normal günlük yaşamınızdan alıkoyuyorsa bu migren olabilir. Migren kendine yukarda anlatılan kendine has özellikleriyle diğer baş ağrılarından kolayca ayrılabilir.
Bayanlarda sık görülmekle birlikte  20-40 yaş aralığında daha sıktır. Çevresel, psikolojik etkenlerle birlikte bazı gıdaların alımıyla da tetiklenebilir.
Oksipital blokaj başın ağrı duyusuyla ilgili sinirin anestezik maddelerle ağrı duyusunu algılamasını bloke etme yöntemidir.
Oksipital sinir bloku, hasta oturur pozisyonda ve baş hafif öne eğik posizyonda iken uygulanır. Başın arka kısmında orta hattı her iki yanında oksipital arterin hemen yanında olan oksipital sinire  2,5 cm 24-26 G iğne ile, hafif kranyal açı verilerek girilir ve kafatası kemiği ile deri arasına  3-5 ml lokal anestezik enjekte edilir.
Genellikle sistemik etkileri olmayan güvenli lokal bir tedavidir. Etkinliğinin görülmesi için gereken süre beş dakika kadar kısadır. Yapılan çalışmalarda sadece ilaca cevap vermeyen migren ağrılarında değil, aşırı ilaç kullanımına bağlı baş ağrısı olan hastalarda, servikojenik baş ağrısı, küme baş ağrısı ve oksipital nevraljide oksipital sinir  bloğu ile değişen oranlarda olumlu yanıt alındığı gösterilmiştir. Asıl olarak bu tedavinin klinik kullanmıda faydası ilaçlara cevap vermeyen ve şiddetli migren atakları olan hastalarla, ağrılar nedeniyle sürekli ağrı kesici kullanımı zorunda olan hasta grublarına yöneliktir.
Lokal bir tedavi olduğu için belirgin riski yoktur. Nadir olgularda boyun ağrısı ve baş dönmesi yapabilir fakat bizim kliniğimizde böyle bir yan etkiye rastlamadık.
Verilen lokal anesteziklerin migrende etkili olan sinirlerden miyelinsiz C lifleri ve ağrıya aracılık eden ince miyelinli Ad  liflerinin ağrı iletimini belirli bir süre durdurmalarıyla etkili. Yapılan belirli seanslardan sonra mekanizması tam olarak anlaşılamamakla birlikte migren atakları enjeksiyonun etki süresi bitmesine rağmen tekrar gelmemektedir. Asıl tedaviyi önemli kılan özelliği de budur.
 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Adem Akkurt

Uzm. Dr. Adem AKKURT, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başaldığı tıp eğitimini 2003 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2004 yılında ise Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. 2009 yılında Nöroloji Uzmanı olmuştur.

2010-2011 yılları arasında Çorum Osmancık Devlet Hastanesi'nde mezcburi hizmet yükümlülüğünü yerine getirmiş olan Uzm. Dr. Adem AKKURT, 2011 yılından beri Medicana Samsun Hastanesi'nde Nöroloji uzmanı olarak mesleki çalışmalarını sürdürmektedir.

Etiketler
Işığa duyarlılık
Uzm. Dr. Adem Akkurt
Uzm. Dr. Adem Akkurt
Samsun - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube