Obsesif kompulsif bozukluk,

Obsesif kompulsif bozukluk,

Günlük yaşamımızda bir süre önce yaptığımız eylem hakkında kararsız kaldığımız pek ender değildir. Elektrik düğmesini kapattım mı kapatmadım mı?, Doğalgazı kapattım mı kapatmadım mı?, Kapıyı kilitledim mi kilitlemedim mi? değişik derecelerde istemesek de zaman zaman pek çok bireyin aklına takılan düşüncelerdir. Asıl olan bu düşüncelerin günlük yaşamımızı ne derecede etkilediğidir. Herşey yolunda giderken istemediğimiz halde aklımıza takılan bu düşüncelere obsesyon (takıntı) adını veriyoruz. Obsesyonlar bireyin iş aile ve sosyal yaşamını bozacak düzeyde ise artık hastalık halindedir ve Obsessif kompulsif Bozukluk (OKB) adı verilir.

OKB bireyin kendisi kadar çevresindekileri de olumsuz etkileyen, süregen, yaşam kalitesini bozan ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Sıklıkla hastalığa depresyon eklenir. Pek çok OKB hastası hastalığının farkında değildir, belirtilere uyum sağlamıştır ve bunu kişilik özellikleri olarak görmektedir. Birlikte yaşadığı insanlar da uyum sağlamışsa yıllarca hastalıkla birlikte yaşamaktadırlar. Bazı hastalar da özellikle tezat obsesyonu olanlar bu hastalığı kendilerine yönelmiş bir cezalandırılma olduğu inancındadırlar. Çok ender olarak bazı beyin hastalıkların da da obsesyona benzer belirtiler olabilir, iyi değerlendirilmesi gerekir. Hastalığın tedavisinde bilişsel davranışçı tedavi ve ilaç tedavi kombinasyonu en iyi olumlu sonuç alınan yöntemdir.

Unutmamalıyız!

Her titiz, temiz ve kuşkucu olan hasta değildir, bu özellikler bir dereceye kadar yaşamımızı düzenlememize ve tehlikelerden korunmamıza yarar. Hastalık gelişmişse mutlaka tedavi edilmelidir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Cengiz Erden

Etiketler
Obsesif kompulsif bozukluk nasıl tedavi edilir
Doç. Dr. Cengiz Erden
Doç. Dr. Cengiz Erden
Tekirdağ - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube