Obezite ve cinsel işlev bozukluğu, ereksiyon problemleri, azalmış libido

Obezite ve cinsel işlev bozukluğu, ereksiyon problemleri, azalmış libido

Ne alakası var demeyin, Curr Opin Urol  adlı ünlü bilimsel derginin 2017 Eylül 27 (5) : 435-440 sayılı basılacak olan yazısnda da belirtildiği gibi Metabolik Sendrom erkekte;

1-      Azalmış Libido

2-      Testesteron hormonunda düşme

3-      Ve ereksiyon yani sertleşme problemleri yapıyor.

Metabolik Sendromu daha önceki yazılarımda size tanıtmıştım,  tekrar özetlemem gerekirse Açlık Kan Şekerinde yükseklik, Obezite, Artmış Kan Yağları, Yüksek Tansiyon (yani Hpertansiyondan) ‘dan oluşan ciddi, ehlikeli ve riskli sağlık sorunuydu. Metabolik sendromda çok yüksek Kalp Damar Hastalığı ve kalp krizi ve İnme- Felç riski vardı, ama işte bu Metabolik Sendromun riskleri maalesef sadece öldürmüyor aynı zamanda da süründürüyomuş?

Üstte bahsedilen erkek cinsel işlev bozuklukları birçok insanın ve tabi ki hayat arkadaşlarının hayat kalitesini ve mutluluğunu düşürmektedir dersem herhalde kimse itiraz etmez.

Yine ayni ünü Bilimsel Üroloji Dergisinin tavsiyesine göre metabolik sendromun yani kısaca obezite, şeker ve kolesterol yüksekliğinin düzeltilmesiyle Metabolik Sendrom kaynaklı cinsel işlev bozukluklukları geriliyor, hayat kalitesi de hızla artıyor. ( Daha ayrıntı merak edenler için makalenin orjinalinin linki burada :   https://insights.ovid.com/pubmed?pmid=21897258 )

Burada şunu belirtmem gerek yazılarımı ilk defa okuyanlar için, ben bildiğiniz üzere üroloji uzmanı değilim ve yazıda bahsettiğim konuda çok da ahkam kesecek değilim ancak devamında vereceğim örneklerde de görüleceği üzere erkeklerde cinsel işlev bozukluğu bazı durumlarda benim alanım olan Obezite ve Metabolik Cerrahi ile çok yakından ilişkilidir.

Bakınız, Actas Urol Esp adlı derginin 2017 Haziran sayısında yapılan tespite göre Obezite, Şeker hastalığı, kan yağlarında yükseklik ve hipertansiyonu olan erkek hastalarda testesteron hormonu seviyesinin ciddi olarak düşük olduğu anlatılıyor. Dikkat etiniz mi bu 4 hastalık aslında bizim Metabolik Sendrom dediğimiz durumu oluşturuyor. ( makalenin orjinali: The Patient’s Comorbidity Burden Correlates with the Erectile Dysfunction Severity, link: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0210-4806(17)30099-2

Düşüyorum da aslında bu konu ne kadar önemli değil mi oysa ki toplumda çok az konuşuluyor ve biliniyor veya sanırım insanlar çekiniyor, görmezlikten geliniyor. Obezite ve Şeker problemi olan hastalarımız ilk önce kalp- damar risklerini, felç-inme riskini ve estetik kaygıları dile getiriyor, oysa erkekte var olan ve obezitenin ortadan kaldırılmasıyla iyileşme ihtimali çok yüksek olan bu işlev bozukluğu sanki yokmuş gibi davranılıyor.

Ama hemen enseyi karartmayalım, daha fazla ayrıntıya girmeden şimdi size iyi bir haber vermek istiyorum, Sex Med Rev 2017 Haziran sayısındaki çok büyük sayıda makalenin incelendiği bir araştırmaya göre ( adamlar 187 tane makaleyi tek tek inceleyip verileri taramışlar, biz muta Meta- Analiz diyoruz tıpta): Bariatrik diğer adıyla Obezite Cerrahisi erkekte ereksiyon yani cinsel işlev bozukluklarını çok ciddi olarak iyileştiriyor yine konunun detaylarını merak edenler şu linkten makaleye ulaşabilir:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2050052117300380?via%3Dihub

Sanırım burada artık bitirmeliyim yoksa herkes okumaktan sıkılacak ama şunu tekrar belirtmek istiyorum, eğer cinsel işlev bozukluğunuz varsa mutlaka zaman kaybetmeden üroloji uzmanına başvurun, eğer obezite ve diyabet ile beraber bir cinsel işlev sorunu yaşıyorsanız o halde bunun tedavisi büyük ihtimalle il önce obezitenin- tip 2 diyabetin tedavisini gerektirecektir olacaktır.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Birol

Op. Dr. Selim BİROL, 1981 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Hastanesi'nde yaparak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Selim BİROL, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Dünya Obezite Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Obezite ameliyatı
Op. Dr. Selim Birol
Op. Dr. Selim Birol
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube