Obezite ( şişmanlık) tedavisinde egzersiz ve davranış terapi

Obezite ( şişmanlık)  tedavisinde egzersiz ve davranış terapi

Egzersiz ve aktivite:

Fiziksel aktivitenin  artırılması şişmanlık ameliyatının esas önemli kısımlarından birisidir.

Kilo vermeyi başarabilen ve bunun devamını sağlayabilen insanların çoğunun düzenli egzersiz yaptıkları bilinmektedir.

Egzersiz: Fazla kilolu veya şişman insanlar daha fazla kilo almayı engellemek için  haftalık minimum 150 dakika orta şiddette fiziksel aktivitede bulunması lazım. Belirgin kilo vermeyi sağlamak içinse 300 dakikadan daha fazla orta şiddette haftalık fiziksel aktivitede bulunmak. Egzersiz programını fizik kapasiteniz ölçüsünde yavaş yavaş artırmalısınız.

Hareket etmeye devam edin: Günlük düzenli egzersizler kalori yakmanızda çok önemli. Bunun yanında günlük hayatta da yapmış olduğunuz hareketleri de artırın örnek olarak arabanızı uzağa park edin, asansör kullanmayın, yakın mesafeleri hep yürüyün, yürüyüş için rahat ayakkabılar giyin. Bir adım sayar alın ve günlük atmış olduğunuz adımları takip edin.

Davranış değişikliği:

Davranış değişikliği programları yaşam şekli değişikliğinize yardımcı olarak kilo vermenize ve daha sağlıklı yaşamanıza yardımcı olabilir.

Herkesin şişman olmak için farklı bir nedeni mevcuttur. Örnek olarak kiminin egzersiz yapmaya vakti yoktur, kimi gece geç saatlerde yemek alışkanlığı vardır, kimi stresini yemekle atlatmaktadır.  Bunların bilinmesi ve ona göre kişiye özel tedavi ve terapilerin verilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir. Davranış değişikliği bazen davranış terapi olarak da adlandırılabilir. 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fahri Yetisir

13 Eylül 1974 tarihinde Konya - Karapınar'da doğmuştur.  Tıp eğitimini 1992-1999 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde (İngilizce Tıp) tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1999-2004 yılları arasında SSK Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Elazığ Devlet Hastanesi'nde 5 yıl görev yapmış ve 2010 yılında Etlik İhtisas Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde ve 2012 yılında Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Genel Cerrahi Kliniği'nde Başasistan olarak görevlerde bulunmuştur. 2013 yılında ise Doçent Doktor unvanını almıştır. 2017 yılından beri mesleki çalışmalarına Özel Ankara Medical Park Hastanesinde devam eden Doç. Dr. Fahri YETİŞİR,  Türk Cerrahi Derneği, Endokrin Cerrahi Derneği, Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Der ...

Prof. Dr. Fahri Yetisir
Prof. Dr. Fahri Yetisir
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube