Obezite ne gibi sağlık sorunlarına neden olur?

Obezite ne gibi sağlık sorunlarına neden olur?

Obeziseniz ciddi olabilecek bir dizi sağlık problemi yaşama olasılığınız daha fazla olacaktır:
·         Yüksek trigliserid ve düşük yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol
·         Tip 2 diyabet
·         Yüksek tansiyon
·         Metabolik sendrom - yüksek kan şekeri, yüksek tansiyon, yüksek trigliserid ve düşük HDL kolesterolünün birleşimi
·         Kalp hastalıkları
·         Felç
·         Kanser; rahim, rahim ağzı, rahim içi, yumurtalık, meme, kolon, rektum, yemek borusu, karaciğer, safra kesesi, pankreas, böbrek ve prostat kanserleri
·         Solunum bozuklukları; solunumun sürekli durup yeniden başladığı ciddi bir uyku bozukluğu olan uyku apnesi
·         Safra kesesi hastalıkları
·         Jinekolojik sorunlar; örneğin kısırlık ve adet düzensizlikleri
·         Ereksiyon bozukluğu ve cinsel hastalıklar
·         Alkol alımı ile ilgili olmayan yağlı karaciğer hastalığı; yağın karaciğerde birikip iltihaplanma veya yaralara neden olduğu bir durumdur
·         Osteoartrit
·         Cilt rahatsızlıkları; yaraların geç iyileşmesi
Obez olduğunuzda genel yaşam kaliteniz de daha düşük olur. Eğlenceli faaliyetlere katılmak gibi normalde sevdiğiniz şeyleri istediğiniz kadar rahat yapamayabilirsiniz. İnsan içine çıkmaktan kaçınabilirsiniz. Obez kişiler ayrımcılıkla bile karşılaşabilirler.
Kiloyla ilişkili olup yaşam kalitenizi etkileyebilecek diğer sorunlar şöyledir:
·         Depresyon
·         Engellilik
·         Cinsen sorunlar
·         Utanma ve suçluluk duygusu
·         Sosyal tecrit
·         İş başarısının düşmesi

Ne zaman doktora görünmek gerekir?
Obez olduğunuzu düşünüyorsanız ve özellikle kilo ile ilişkili sağlık sorunlarıyla ilgili endişeleriniz varsa doktorunuza görünmeli ve sağlık risklerinizi değerlendirip kilo verme seçeneklerinizi değerlendirmelisiniz.

Obezite tanısı için ileri test ve değerlendirmeler nelerdir?

BMI değeriniz şişman ya da obez aralıklarından birindeyse doktorunuz durumunuzu daha iyi tespit edebilmek için  bazı testler önerecektir.
·         Sağlık geçmişiniz: Doktorunuz kilo geçmişinizi, kilo verme çabalarınızı, egzersiz alışkanlıklarınızı, yeme düzeninizi, ilaçlarınızı, stres seviyenizi ve sağlığınızla ilgili diğer konuları gözden geçirir.
·         Diğer sağlık sorunlarınız:  Bilinen sağlık sorununuz varsa doktorunuz bu sorunları değerlendirecektir. Doktorunuz muayene ve laboratuvar testleriyle yüksek tansiyon ve diyabet gibi olası diğer sağlık sorunlarına da bakacaktır.
·         BMI değerinizin hesaplanması: Doktorunuz, obezite seviyenizi belirlemek için vücut kitle indeksinizi kontrol edecektir.
·         Bel çevrenizin ölçülmesi:  Bel çevrenizde biriken, bazen iç organlardaki yağ veya karın bölgesi yağı denen yağ, diyabet ve kalp hastalıkları gibi hastalık riskini daha da arttırır. Bel çevresi 88 santimetreden fazla olan kadınlar ve bel çevresi 102 cm'den fazla olan erkeklerin bel çevresi ölçümü daha küçük olanlara göre daha fazla sağlık sorunu olabilir.
·         Genel muayene: Bu muayene boyunuzun ölçülmesi, kalp atış hızı, tansiyon ve ateş gibi hayati bulgularınızın kontrol edilmesi, kalbinizin ve akciğerlerinizin dinlenmesi ve karnınızın muayene edilmesi gibi işlemler içerir.
·         Kan tahlilleri:  Yaptıracağınız tahliller sağlığınıza, risk faktörlerine ve mevcut olabilecek belirtilere bağlıdır. Kolesterol testi, karaciğer fonksiyon testleri, açlık kan şekeri, tiroit testi ve sağlık durumunuza göre başka testler yapılabilir. Doktorunuz elektrokardiyogram gibi bazı kalp testleri de isteyebilir.

Tüm bu bilgilerin toplanması, ne kadar kilo vermeniz gerektiğini ve hangi sağlık koşulları veya risklerine sahip olduğunuzu doktorunuzla birlikte tespit etmenize yardımcı olacak ve size uygun olan tedavi seçeneklerini şekillendirilmesini sağlayacaktır.

Obezitenin tedavisi şart mı?
Obezite tedavisinin amacı sağlıklı bir kiloya ulaşıp o kiloyu korumaktır. Sadece yeme ve hareket etme alışkanlıklarınızı iyileştirerek kendinizi daha iyi hissetmeye ve sağlığınızda iyileşmeler görmeye başlayabilirsiniz.

Obeziteden kurtulmak için tedavi seçeneğim ne olmalı?
Tüm kilo verme programları yeme alışkanlıklarının değiştirilmesini ve daha fazla hareket edilmesini gerektirir. Sizin için uygun olan tedavi yöntemleri obezlik düzeyinize, genel sağlık durumunuza ve kilo verme planını uygulama isteğinize bağlıdır. Obezite tedavisinde faydalanabileceğiniz yöntemler:

·         Beslenme biçimideğişiklikleri: Düşük kalorili bir diyet, daha az ile doymak, sağlıklı bir yeme planı geliştirmekobezitenin üstesinden gelmek için hayati önem taşır.
·         Egzersiz ve hareket: Daha fazla fiziksel aktivite veya egzersiz, obezite tedavisinin önemli bir parçasıdır.
·         Davranış değişikliği:Bir davranış değişikliği programı, yaşam tarzınızda değişiklikler yapıp kilo vermenize ve verdiğiniz kiloları geri almamanıza yardım edebilir.
·         Reçeteli zayıflama ilaçları: Vücut kitle indeksiniz 27 ve daha yüksekse, diyabet, yüksek tansiyon ve uyku apnesi gibi tıbbi obezitekomplikasyonlarınız varsa doktorunuz bazı zayıflama ilaçları önerebilir.

Obeziteden kurtulmak için hangi cerrahi yöntemleri tercih etmeliyim?
ObeziteCerrahisi :Mide hacminin küçültülmesi ve yiyecek emiliminin engellenmesi amacıyla yapılan cerrahi uygulamalarıdır. Obezite cerrahisi içinde bulunan amliat teknikleri, beden kitle indeksi 35 ve üzerinde olan hastalarda, tıbbi beslenme, egzersiz ve diğer tedavi biçimleriyle zayıflayamayan hastalarda, doğru ameliyatlar hayat kurtarıcı niteliktedir. Beden kitle indeksi 30 ve üzerinde olan, yüksek tansiyon, diyabet, uyku apnesi gibi eşlik eden hastalıkların bulunan ve yaşam kaliteleri olumsuz etkilenen hastalara önerilmektedir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ünal Aydın

Etiketler
Obeziteden kurtulmak için tedavi seçeneğim ne olmalı?
Prof. Dr. Ünal Aydın
Prof. Dr. Ünal Aydın
İzmir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube