Obezite cerrahisinden sonra gebelik ve doğum kontrolü

Obezite cerrahisinden sonra gebelik ve doğum kontrolü

Obezite Cerrahisi Sonrası Doğum Kontrolü

Obezite cerrahisi geçiren hastaların büyük çoğunluğunun, doğum kontrolü ile ilgili uyarıları önemsemediği ve bunlara uymadığı belirlendi. Oysa, bariatrik cerrahiden sonra en az 12 ay gebelikten korunulması gerekiyor. Obesity Surgery dergisinde yayınlanan “Gastrik Bypass Öncesi ve Sonrasında Doğum Kontrolü” başlıklı makale, İsveç Linköping Üniversitesi tarafından sunuldu. Makaleye göre, kadın hasta grubuna çok daha ciddi bir doğum kontrolü danışmanlığı gerekiyor.

987 kadın üzerinde yürütülen çalışmada, hastaların eğitim seviyeleri, sigara alışkanlıkları, gebelik ve doğum öyküleri, ameliyattan önce ve sonra doğum kontrolü kullanımları sorgulandı. Kadınların % 24.8’i ameliyat sonrası gebelikten kaçınmaları konusunda herhangi bir bilgi verilmediğini belirtti. % 14.8’i ise, böyle bir tavsiyede bulunulup bulunulmadığını anımsamıyordu.

Hastaların neredeyse üçte biri, ameliyat sonrası ilk yıllarında hiçbir korunma yöntemi kullanmamıştı. Kontrasepsiyon kullanan hastaların % 82’si uyguladıkları metoddan memnundu. Yine hastaların % 25’i ameliyattan sonra gebe kalmıştı. % 12’si çalışmaya katıldıkları sırada gebe kalmaya çalışıyordu. % 3’ü ise doğru şekilde korunma uyguladıkları halde ameliyat sonrasında gebe kaldıklarını bildirdi. Bu metodların neler olduğu ve ne derece doğru kullanıldığı ise belirlenemedi.

Özetle, obezite ameliyatı geçiren kadınların önemli kısmı, ameliyattan sonra gebe kalmamaları gerektiği konusunda yetersiz bilgilendirildiklerini belirtmiştir. İsveç kılavuzları, obezitede venöz tromboemboli riskini arttırdığı için doğum kontrol hapı önermemektedir. Buna rağmen, her on kadından birinin ameliyattan önce doğum kontrol hapı kullanıyor olması da dikkat çekicidir. Son söz olarak, obezite ameliyatlarından sonra en az 12 ay süreyle kesinlikle gebe kalınmamalıdır. Bu madde onam formlarına da eklenmeli ve hastaya imzalatılmalıdır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
Obezite cerrahisi sonrası doğum kontrolü
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube