Obezite cerrahisinde tedavi seçenekleri

Obezite cerrahisinde tedavi seçenekleri

Mide Balonu aslında cerrahi bir yöntem değildir. Mide balonu, endoskopik olarak yerleştirilen ve içi hava ile şişirilen bir balonun mideye yerleştirilmesi mantığına dayanan bir yöntemdir. Bu yöntemle midede doluluk hissi yaratılıp, yeme miktarının azaltılması hedeflenmektedir.

Mide balonu genelde kısa süreli ve hastanede kalınmayı gerektirmeyen bir uygulamadır ve genel anestezi gerektirmeden uygulanabilir. Uygulama 15-30 dk. İçinde gerçekleşir ve hasta birkaç saatlik gözetimin ardından evine dönebilir.

Cerrahi tedavi düşünmeyen hastalar için son derece uygun, ancak geçici bir yöntemdir. Artı bu yöntemin başarısı hastanın uyumuna bağlıdır. Mide balonuyla hastalarda fazla vücut kilolarının %10-30’unu vermek mümkündür. Ancak asıl sorun balon çıktıktan sonra başlar. Şayet balon çıkarıldıktan sonra hastalar diyetlerine uymazlarsa verilen kiloların tekrar geleceği bilinmelidir.

TÜP MİDE (SLEEVE GASTROSTOMİ)

Tüp mide yöntemi midenin sol dış kısmının “stapler” adı verilen cerrahi zımba benzeri cihazlarla kesilip çıkartılması işlemidir. Bu yöntemle 150-200 ml hacminde bir mide oluşturulup mideye gıda girişi azaltılır. Ayrıca midenin fundusu olarak bilinen kubbe görünümündeki kısmının da çıkarılması ile bu bölgeden salınan iştah arttıran hormonlar da azaltılmış olacağından dolayı hastada iştahın da frenlenmesi mümkün olmaktadır.

Ameliyat sonrası hastalar yaklaşık 2-5 gün civarında gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilirler. Bu süre hastadan hastaya değişmektedir. Hastalar operasyondan sonra sıvı gıdalarla beslenir. Yaklaşık 1 ay süren bu beslenme süreci diyetisyenler tarafından takip edilir. Daha sonra yavaş yavaş püreli gıdalara ve katı gıdalara geçilir. Katı gıdalara geçildikten sonra hastalar artık normal şekilde beslenmelerine devam edebilirler. Fakat artık azalan mide hacmi yüzünden daha az ve daha sık beslenmeleri gerekmektedir.

Tüp mide operasyonu dönüşü olmayan bir yöntemdir. Deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığı sürece son derece güvenilir bir ameliyattır.

TRANSİT BİPARTİSYON

Transit Bipartisyon tekniği diğer tekniklere benzer şekilde bir tüp mide işlemine ilaveten, diğer işlemlerden farklı olarak ince bağırsağın son bölümünden kesilip midenin alt kısmına ikinci bir çıkış oluşturacak şekilde birleştirilmesiyle yapılır. Bu sayede yenilen yiyeceklerin ince bağırsakların tüm segmentlerinden geçişi sağlanır.

Yani yiyeceklerin yaklaşık 1/3’ü doğal yol olan oniki parmak bağırsağından, 2/3’ü ise yeni yapılan bağlantı sayesinde ince bağırsakların son kısmından geçer. Bu ameliyatın en büyük avantajı hastaların %5’inden az bir kısmında uzun vadeli sadece demir ihtiyacı olduğudur. Hastaların %95’inden fazlası hiçbir takviyeye ihtiyaç duymaksızın hayatlarına devam edebilirler.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Metin Yüksel Kerimoğlu

Op. Dr. Yüksel KERİMOĞLU, 15 Eylül 1980 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1998 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmetini Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde tamamlayan Op. Dr. Yüksel KERİMOĞLU, Özel Medical Park Silivri Hastanesi'nde hasta kabulü yapmış 2019 Şubat ayı itibarıyla Beylikdüzü Özel Birinci Hospital'de çalışmalarına devam etmektedir.

Etiketler
Obezite tedavisi
Op. Dr. Metin Yüksel Kerimoğlu
Op. Dr. Metin Yüksel Kerimoğlu
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube