Obezite cerrahisi sonrası spor

Obezite cerrahisi sonrası spor

Obezite ameliyatı sonrası verilen hızlı kilolar sebebiyle vücutta sarkmalar meydana gelebilir. Obezite cerrahisi sonrası sarkmaları önleyebilmek için ameliyat sonrası, sporun yaşam tarzı haline getirilmesi oldukça yararlı olacaktır. Aynı zamanda obezite cerrahisi sonrası spor, kilo verme sürecinin daha başarılı geçmesini sağlamaktadır.

Tüp mide ameliyatı sonrası iyileşme süreci çok hızlı gerçekleşmektedir. Ameliyattan 4-5 saat sonra ayağa kalkıp ilk yürüyüşünüze başlamaktasınız. Obezite cerrahisi sonrası spor ilk 45 gün kısıtlanmaktadır.

Ancak bu 45 günlük süreçte düzenli yürüyüşler yapmanız beklenir. Ayrıca 15. günden sonra denize yada havuza girmenizde ve suda hafif düzeyde hareket etmenizde her hangi bir kısıtlama yoktur. Ancak aktif bir şekilde yüzme sporuna da 45. günden sonra başlamanız önerilir.

Özellikle sırt üstü yüzmek kilo verme sürecinde sırt postürünü (vücudun dik duruş şekli) korumaktadır.

Obezite cerrahisi sonrası egzersiz ve spor türü olarak yüzme ve pilates tüm kasları çalıştıran sporlar olduğu için sarkamaları toparlama konusunda daha etkili olduğu gözlenmektedir. Günümüzde gittikçe yaygınlaşan reformer pilates, hareketlerin çok daha doğru ve sağlıklı yapılmasını sağladığından dolayı daha fazla tercih edilmektedir.

Bunlar dışında fitness, kardiyo, basketbol, futbol, voleybol, tenis gibi spor türlerini de yapmanız size fayda sağlayacaktır. Obezite cerrahisi sonrası ağırlık kaldırma kısıtlamasından dolayı bodybuilding (vücut geliştirme) sporuna 3. aydan sonra başlamanız tavsiye edilir.

Obezite cerrahisi sonrası spor performansınızı etkileyen en önemli etken beslenmedir. Kaslarımızı korumak ve geliştirmek için proteinlerden zengin bir beslenme şekli uygulanmalıdır. Spora başlarken aç olmamaya dikkat edilmelidir.

Obezite cerrahisi sonrası beslenme tarzına uygun bir şekilde en az 1-1,5 saat öncesinde bir öğün yapılmış olmalıdır. Spordan sonra yine protein içerikli bir ara öğün yapmak uygun olacaktır. En çok dikkat edilmesi gereken konu ise spor yaparken kaybedilen suyu tekrar yerine koymak için spor esnasında ve sonrasında su tüketimini artırmaya çalışınız.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ezel Kavadar

Uzm.Dyt. Ezel KAVADAR, 2014 yılında Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmuştur. Aynı zamanda 2010-2012 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Sağlık Kurumları Yöneticiliği bölümünü de bitirdi. Lisans tezini “Tip 1 Diyabetli Çocukların Büyüme ve Gelişmesinin İzlenmesi” üzerine yaptı ve çocuklara diyabet eğitimi ile karbonhidrat sayımı eğitimleri verdi. Şuan Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Uzmanlık tezini de “Obezite Cerrahisi Sonrası Tat ve Koku Duyularındaki Değişikliklerin Kilo Kaybı Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi” üzerine yapmaktadır. İlk olarak 2014 yılında İstanbul’da Özel Bağcılar Tekden Hastanesi’nde çalışmaya başladı. Daha sonra Fulya İstanbul Cerrahi Hastanesi’nde çalışmalarına ...

Etiketler
Obezite ameliyatı sonrası
Uzm. Dyt. Ezel Kavadar
Uzm. Dyt. Ezel Kavadar
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube