Obezite cerrahisi sonrası kilo alımı

Obezite cerrahisi sonrası kilo alımı

Obezitenin son yıllarda hızla artış göstermesi ile obezite cerrahisi doktorları ve obezite cerrahisi yapan hastanelerin sayısı da gittikçe artmaktadır. Mide küçültme ya da tüp mide olarak da adlandırılan bu ameliyatların en büyük avantajı, az miktarda besin ile kişilerin doymasını sağlamasıdır. Tüp mide ameliyatı sonrası ilk yıl balayı dönemi olarak adlandırılır. Bu dönemde herkes kilo verebilmektedir. Önemli olan verilen kiloların sonraki yıllarda da korunabilmesidir.

Mide küçültme ameliyatı ne kadar etkili bir yöntem olsa da yapılan yanlışlar nedeniyle ilerleyen yıllarda kilo alımı olabilmektedir. Mide küçültme ameliyatı sonrası kilo alımının en büyük nedeni beslenme konusunda yapılan yanlışlardır. Obezite cerrahisi sonrası beslenme, protein (et, tavuk, balık, yumurta, peynir, süt ve süt ürünleri, kurubaklagiller) ağırlıklı olmalıdır. Tüp mide sonrası alkol, kuruyemiş, şekerli gıdalar, kızartma gibi kalorisi yüksek yiyecekler mümkün olduğunca az tercih edilmelidir. İşlenmiş besinler kısa sürede tekrar acıkmalara sebep olmaktadır. Bu nedenle tüp mide sonrası işlenmiş besin tüketimi de azaltılmalıdır.

Tüp mide sonrası kilo alımını engellemek için yapılması gereken bir diğer önemli faktör de spordur. Yüzme, pilates, fitness gibi sporlar kilo alımını engellemenin yanı sıra mide küçültme sonrası sarkmaları da önlemektedir. Tüm bunlara ek olarak verilen kiloların korunmasında en önemli konulardan biri de su tüketimidir. Tüp mide su içmeyi zorunlu kılan bir ameliyat yöntemidir. Su tüketiminin yetersiz olması halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, mide bulantısı, kilo kontrolünde dengesizlik gibi birçok sıkıntıyı beraberinde getirir. Tüp mide ameliyatı olanlar bu sıkıntılar nedeniyle bir süre sonra zorunlu olarak su içme alışkanlığı kazanmaktadırlar. Bu alışkanlık da kişilere daha sağlıklı bir hayat sunmaktadır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ezel Kavadar

Uzm.Dyt. Ezel KAVADAR, 2014 yılında Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmuştur. Aynı zamanda 2010-2012 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Sağlık Kurumları Yöneticiliği bölümünü de bitirdi. Lisans tezini “Tip 1 Diyabetli Çocukların Büyüme ve Gelişmesinin İzlenmesi” üzerine yaptı ve çocuklara diyabet eğitimi ile karbonhidrat sayımı eğitimleri verdi. Şuan Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Uzmanlık tezini de “Obezite Cerrahisi Sonrası Tat ve Koku Duyularındaki Değişikliklerin Kilo Kaybı Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi” üzerine yapmaktadır. İlk olarak 2014 yılında İstanbul’da Özel Bağcılar Tekden Hastanesi’nde çalışmaya başladı. Daha sonra Fulya İstanbul Cerrahi Hastanesi’nde çalışmalarına ...

Etiketler
Kilo kontrolü
Uzm. Dyt. Ezel Kavadar
Uzm. Dyt. Ezel Kavadar
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube