Obezite cerrahisi sonrası hasta takibi

Obezite cerrahisi sonrası hasta takibi

Cerrahi girişimlerin sonrasında hastaların yakın takibi ve belirli kurallara uymaları yapılan girişimin başarısını etkileyen önemli bir faktördür. Ortopedik cerrahiler sonrası iyi bir fizik tedavi süreci, kalp cerrahisi sonrası yandaş sorunların (şeker, lipidemi gibi) azaltılması, sigara gibi alışkanlıkların bırakılması gibi durumların cerrahinin başarısını birebir etkileyen faktörler olduğunu hepimiz biliyoruz. Benzer durum obezite için cerrahi geçiren hastalar içinde geçerlidir. Bu kişilerin erken ve uzun dönemde bazı kuralları iyi uygulamaları başarı için çok önemlidir. Bu hastaların takibinde önerilen temel kurallar aşağıda özetlenmiştir.

1-Ameliyat sonrası stabilize olan hastalar genellikle 1, 3, 6 ve 12. Ayda kontrollere çağrılır.

2-Her takipte kilo kaybı, gelişebilecek sorunlar kontrol edilir.

3-Rutin olarak hemoglobin, protein düzeyleri ölçülür.

4-Daha önce kullandığı ilaçların(şeker, tansiyon ilaçları gibi) kullanılıp kullanılmayacağı, dozu gibi konular değerlendirilir.

5- Fiziksel aktivite ile ilgili değerlendirme ve bilgilendirme yapılır. Rutin egzersiz programı ameliyat sonrası 1. ayda başlar. En ideal egzersiz hafif tempolu yürüyüştür. Kişiden kişiye değişmekle beraber başlangıçta haftada 2-3 kez toplam 150 dk ile başlanmalıdır ve 300 dk/hafta hedef olmalıdır.

6-Altı aylık aralarla B12, folik asit, idrar kalsiyumu, demir düzeylerine bakılır. Kadın hastalarda 2 yılda bir kemik dansitesi ölçümü önerilir.

7-Hastanın yakınmalarına göre ultrason, endoskopi istenebilir ve gut açısından takibi yapılır.

8-Evli hastalarda zayıflama ile birlikte hamile kalma olasılığını artacağı ve böyle bir istek varsa bunun 2 yıl sonrasına ertelenmesinin daha doğru olacağı hatırlatılmalıdır.

9-Vücut konturunda zayıflama ile birlikte olacak değişiklikler için estetik girişimler 2.yılın sonunda değerlendirilir.

10-Obezite cerrahisi sonrası vitamin ve mineral eksiklikleri olabileceği her zaman akılda tutulmalıdır. Yapılan cerrahi girişimin tipine bağlı olarak değişmekle beraber demir, kalsiyum, D vit ve B12 içeren multivitamin preparatları mutlaka alınmalıdır.

Yapılan çalışmalar takip protokollerine uyan hastaların uymayan hastalara göre çok daha iyi kilo verdiğini göstermektedir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Halil Özgüç

Prof.Dr. Halil ÖZGÜÇ, 2 Ağustos 1964 tarihinde Bursa'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bursa Yıldırım Beyazıt Lisesi'nde bitirmiştir. Ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamalayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü'nde yapmış ve 1994 yılında Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.1999 yılında Doçent ünvanı,2005 yılında ise Profesör Ünvanını almıştır. Mesleki çalışmalarına Özel Medicabil Hastanesi'nde devam etmektedir. Türk Cerrahi Derneği, Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği, Türk Obezite Cerrahisi Derneği, Bursa Cerrahi Derneği(Başkan 2006-2010, halen yönetim kurulu üyesi), European Surgical Infection Society, International Gastric Cancer Association, International Association Surgeon and Gastroenterologist, International Fe ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Obezite
Prof. Dr. Halil Özgüç
Prof. Dr. Halil Özgüç
Bursa - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube