Obezite cerrahisi - ameliyata hazırlık ve ameliyat seyri

Obezite cerrahisi -  ameliyata hazırlık ve ameliyat seyri

AMELİYAT ÖNCESİ

Ameliyat kararınızdan emin olun. Ne ameliyatı olacağınız ve nasıl, hangi yöntemle olacağınızı iyice öğrenin. Ameliyatınız hakkında yeterli bilgi aldığınızdan emin olun. Kafanızdaki soruların tamamının yanıtlanmasını isteyin. Unutuyorsanız sorularınızı bir kağıda yazıp hekiminizle görüşün.

1. Mümkünse en az iki ay önceden sigarayı bırakın.

2. Alkol alımınızı mümkün olduğunca azaltın, ameliyattan iki gün önce tamamen bırakın.

3. Ameliyat öncesi banyo yapın ve ameliyat bölgesini traş edin. Bu enfeksiyon ihtimalini azaltır.

4. Ameliyata hazırlık döneminde mevcut diğer hastalıklarınızı (Şeker, Tansiyon v.b) ve kullandığınız tüm ilaçlarınızı doktorunuza bildirin. Unutmayın ki bazı ilaçların ameliyat öncesi belli süreler kesilmesi gerekebilir.

5. Varsa alerjik rahatsızlıklarınızı bildirin.

6.  Ameliyat akşamı uykunuzu iyi alın. Stres veya anksiyete gibi durumları hekiminize bildirip yardım alabilirsiniz

7.  Ameliyat günü makyaj yapmayın tırnaklarda oje veya kına olmasın varsa çıkartın.

8. Damaklık ve benzeri protezlerinizi çıkartın.

9. Vücudunuzda takı, ziynet eşyası veya pearcing varsa çıkartın.

10.   Olacağınız ameliyata göre ameliyat öncesi gıda alımınızı ya da barsak temizliğinizi (lavman) doktorunuzla görüşün. Ama her durumda ameliyat öncesi ağır ve yağlı yemeklerden kaçının.

AMELİYAT SÜRECİ

Ameliyathaneye girince ameliyatınız hemen başlamaz. Anestezi ekibinin hazırlığı ve ameliyat masasına alınıp hazırlanmanız yaklaşık 45 dakika sürer. Hastane yoğunluğuna ve ameliyathenenin durumuna göre bu süre farklılık gösterebilir.

AMELİYAT SONRASI

AĞRI: Günümüz modern imkanları ve ilaçları ile ameliyat sonrası ağrı eskilerde kalmıştır. Olduğunuz ameliyata göre ağrı kesici ilaçlarınız doktorunuz tarafından düzenlenmiştir. Buna rağmen her insanın bünyesindeki farklılıklar ilaca verilen cevabı da değiştirir. Kısaca bir ilaç yanınızda yatan hastanın ağrısını giderirken sizin ağrınızı kesmeyebilir. Eğer ağrınızın devam ettiğini belirtirseniz ek doz yapılır ya da tedaviniz değiştirilir.

YEMEK: Olduğunuz ameliyata göre beslenmeye başlama zamanı değişmektedir. Normal şartlarda safra kesesi, guvatr, fıtık gibi ameliyatların akşamı hafif sulu yemekler ve sıvı gıdalar alabilirsiniz. Fakat doktorunuzun önerisine mutlaka uyunuz.

TUVALET: İdrar sondası takılmış ise tuvalete gitmenize gerek yoktur. Eğer idrar sondanız yoksa ameliyattan sonraki özellikle ilk altı saatte dikkatli olmalısınız. Belden aşağı uyuşturularak yapılan ameliyatlarda idrar yapamama ve buna bağlı idrar kesesinde şişkinlik daha sık görülür. İdrar yapamazsanız ve karın ağrısı hissetmeye başlarsanız mutlaka hemşirenize bildiriniz. Olduğunuz ameliyata göre gaita yapıp yapmadığınızda hemşireniz ve doktorunuz tarafından takip edilebilir.

MOBİLİZASYON (HAREKET): yapılan ameliyata bağlı olarak özellikle hareket etmenize engel bir durum yoksa; Ameliyat sonrası erken dönem ayağa kalkma ve hareket etme özellikle yürüyüş hayati öneme sahiptir. Hareket etmeden önce oturun karşıya bakın ve en az 15 dakika böyle bekleyin. Gözlerde kararma ayakları hissetmeme gibi durumlarda ayağa kalkmayın. Erken ve mümkün olduğunca sık hareket:

a.       İyileşmeyi hızlandırır.

b.      Ağrıyı azaltır.

c.       Akciğer sorunlarını azaltır.

d.      Damar içi pıhtı oluşum ihtimalini zaltır.

YARA BAKIMI: Yattığınız sürece yara bakımınız ve pansumanınız hastane görevlilerince yapılır. Bu arada yarada ağrı, şişlik, kanama veya akıntı olması durumunda hemşirenize bilgi verin.

DİĞER: Hastanızın yanında iken aşağıdakilerden biri olduğunda mutlaka hemşirenize haber verin.

a.       Şiddetli nefes darlığı

b.      Çarpıntı

c.       Ateş

d.      Gözlerde kararma

e.      İdrar yapamama

f.        Karında ani şişlik veya ağrı

g.       Yaradan akıntı ya da kanama olması

TABURCU OLURKEN

Taburcu olurken aşağıdakiler size anlatılacaktır, eksik varsa sorunuz:

Yara bakımını
Kullanılacak ilaçlar
Dikişlerin alınma zamanı
Hareket kısıtlılığı
Banyo zamanı
Patoloji sonucunuz
Kontrol zamanınız

Op. Dr. Cemal KARA

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Cemal Kara

Doç. Dr. Cemal KARA, 1974 yılında Vakfıkebir/Trabzon'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır.. İhtisasını ise, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde tamamlayarak 2008 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  2008- 2015 yılları arasında Karşıyaka Devlet Hastanesi'nde 7 yıl boyunca Genel cerrahi Uzmanı olarak hizmet vermiş, aynı sırada Karşıyaka Devlet Hastanesi’nde yemek borusu kanseri, obezite ve laparoskopik kolon ameliyatları gibi yeni ve ileri düzey ameliyatlar ilk kez kendisi tarafından gerçekleştirilmiştir. Mesleki alanında yapmış olduğu 19 adet uluslararası, 17 adet ulusal bilimsel çalışması yayınlanmış olan Doç. Dr Cemal KARA yine uluslararası ve ulusal düzeyde pek çok bilimsel yarış ...

Doç. Dr. Cemal Kara
Doç. Dr. Cemal Kara
İzmir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube