Obezite ameliyatları

Obezite ameliyatları

Obezite, vücut kitle endeksi (VKİ) 30 un üzerinde olması, gıda ile alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması, yeme bozukluğu, vücud'da  depolanan yağ miktarının olması gerekenden fazla olması, vs. olarak tanımlanabilir. Klinik tecrübelerin gösterdiği ise obezite demek; normal insanlara göre 8-10 sene kısa yaşam, kalp yetmezliği, koroner hastalıklar, hipertansiyon, diyabet, yetmezliğe kadar giden böbrek hastalıkları, göz hastalıkları, kemik ve eklem hastalıkları, kansere daha kolay yakalanma, yaşam kalitesinin düşmesi. Obeziteye bu açıdan baktığınızda obezitenin kozmetik bir sorun değil, yukarıdaki hastalıkların toplamını kapsayan bir sağlık sorunu olduğunu göreceksiniz. Obezite acilen kurtulunması gereken ciddi bir hastalıktır. Tüm yollar denenmiş ve sonuç alınamamışsa obeziteden kurtulmanın çaresi cerrahidir. Yaptığım 2 türlü ameliyat:

LAPAROSCOPİC SLEEVE GASTREKTOMİ; midenin vertikal olarak 2/3 kısmının çıkarılması. Tüp mide olarakda bilinen bu ameliyat çok iyi sonuçları olmakla birlikte 2-3 sene sonra midenin yeniden genişlemesi ve kilo alma riski yüksek olduğundan çok tercih ettiğim bir yöntem değil. Ancak cerrahi teknik gastrik by pass operasyonuna uygun olmadığında uyguladığım bir yöntem.

LAPAROSCOPİC GATRİC BY-PASS; uzun dönem sonuçları açısından çok daha iyi olan bu operasyon, midenin üst kısmında 20-30 ml bir mide bırakıp geri kalan midenin ve barsağın ilk kısmının by-pass –lanması operasyonudur. Teknik olarak daha zor olan bu operasyon daha çok tercih ettiğim bir obezite ameliyatıdır.    

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Olcay Arıcı

Op.Dr.Olcay ARICI, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi tamamladıktan sonra Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Op.Dr.Olcay ARICI, Gaziantep'te bulunan Özel Gaziantep Anka Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Obezite tedavisi
Op. Dr. Olcay Arıcı
Op. Dr. Olcay Arıcı
Gaziantep - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube