Obezite ameliyatı

Obezite ameliyatı

~~Obezite nasıl tedavi edilir? Hangi tedavi yöntemleri uygulanır?
Obezite öncelikle konservatif yöntemler dediğimiz diyet, spor, akupunktur ve bazı ilaçlar kullanılarak yapılan tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınmaya çalışılmalıdır. Ancak morbid obezite dediğimiz yani vücut kitle indeksi 40'tan fazla olan kişilerde bu yöntemler genellikle işe yaramaz. Bu aşamaya gelmeden konservatif yöntemleri en az 6 ay süreyle uygulayan veya morbid obez haline gelmiş çok yüksek kilolu insanlara cerrahi yöntemler uygun ve etkili yöntemlerdir.
 
Obezitede cerrahi tedavi hangi aşamada yapılır? Bunun bir aşaması var mıdır?
Obezitenin cerrahi tedavisinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın uygulanan yöntem Sleeve Gastrektomi ya da genel olarak bilinen adıyla Tüp Mide, mide küçültme diye bilinen yöntemdir. Günümüzde bazı ülkelerde hala uygulanmakta olan Laparoskoik ayarlanabilir gastrik Bant (Mide kelepçesi) ülkemizde eskiye göre çok az hastada uygulanmaktadır. Tüp mide dışında özellikle metabolik sendromu olan yani Tip 2 Diyabet (Şeker hastalığı), kolesterol yüksekliği, hipertansiyon *(Yüksek tansiyon)' un obeziteye eşlik ettiği durumlarda Gastrik By Pass cerrahlar tarafindan sıklıkla uygulanan cerrahi tedavi yontemidir.
 
Cerrahi tedavi hangi hastalara uygulanabilir bunun yaşı, kilosu yani belli bir standartı, kriteri var mıdır?
Dünya Obezite Cerrahisi Derneği ve Avrupa Obezite Cerrahisi Derneği kimlere obezite ameliyatlarının uygulanmasının uygun olacağına yönelik klavuzlar yayınlamaktadır. Buna göre şeker hastalığı, yüksek tansiyon, uyku bozuklukları, polikistik over gibi en az bir yandaş hastalığın eşlik ettiği, vücut kitle indeksi 35 ve üzerinde olan kişiler ile bu indeksin 40 ve üzerinde olduğu, yaşları 16 ile 65 arasında olan kişilere obezite ameliyatları önerilmektedir. Bu ameliyatı olacak kişilerin ameliyatın sonuçlarını idrak edebilecek bilinçte ve psikolojik durumda olması da aranan diğer özelliklerdendir.
 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. İbrahim Sakçak

Doç. Dr. İbrahim SAKÇAK, 1966 yılında Sungurlu’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SB. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1995 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Çorum Devlet Hastanesi, Anamur Devlet Hastanesi ve Adıyaman Devlet Hastanesi’nde görev yapmış olan Doç. Dr. İbrahim SAKÇAK, 2008 yılında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne atanmıştır. 2009 yılında Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi2nde Girişimsel Endoskopi eğitimi almıştır. 2010 yılında ise ABD, Pensilvanya - Pittsburg Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde İnce Barsak Nakli konusunda çalışmalar yapmış ve eğitim almıştır. 2011-2012 yılları arasında İnönü Üniversites ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Obezite ameliyatı
Doç. Dr. İbrahim Sakçak
Doç. Dr. İbrahim Sakçak
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube