Normal doğumdan sezaryene dönmek gerekirse

Normal doğumdan sezaryene dönmek gerekirse

Bazı durumlarda normal doğumdan sezaryene dönmek gerekebilir. Rahim ağzı açılması gereken hızda açılmıyorsa, bebeğin başı inmiyorsa veya doğum normal ilerlediği halde bebek kalp atışlarında bozulma meydana geldi ise sezaryen gerekebilir. Pelvik kemiklerdeki darlıkların bir kısmı doğumdan önce pelvik muayene ( çatı muayenesi) ile anlaşılabilir. Ancak pelvis yapısının yukarı kısmında yer alan darlıklar pelvik muayene ile anlaşılamaz.

Doğumun nasıl ilerleyeceğini pelvis yapısındaki darlıklardan çok bebek-pelvis uyumu belirler. Yani pelvis yeterli bile olsa bebek iri ise veya başının yanında eli varsa doğamayabilir. Dar bir pelvisten küçük bir bebek bile kolaylıkla doğabilir. Doğumdan önce yapılan pelvik muayene yol gösterici olabilir ancak bir hastanın normal doğurup doğuramayacağını kesin olarak göstermez.

Zaman zaman normal doğum isteyen hastaların sezaryene dönmek gerektiğinde kabul etmedikleri görülmektedir. Bu hem annenin, hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atan bir davranıştır. Sezaryen gerekli olduğunda yapmak anne ve bebek hayatını kurtarabilir, bebeğin zekâ özürlü olmasını engelleyebilir. Hastanın doktoru uygun gördüğü taktirde sezaryene geçmek gereklidir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş

Doç. Dr. Ayşe PARLAKGÜMÜŞ, 1976 yılında doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlayarak uzman doktor unvanı almıştır.  Doç. Dr. Ayşe PARLAKGÜMÜŞ, 2000 - 2004  yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda, 2004 - 2005 yılları arasında Uniklinik Bonn Frauenkeilhunde und Geburtshilfe'da ve 2005 - 2015 yılları arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görev yapmıştır.  Perinatology, Kings College, Londra, Visiting Observer (2009), Genetik in der Praxis (2005), Prenatal Diagnose, Bonn, Almanya (Mayıs-Ağustos 2005), B ...

Etiketler
Sezeryanla doğum
Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş
Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube