Normal doğum mu ? sezeryan doğum mu ?

Normal doğum mu ? sezeryan doğum mu ?

Anneliğe atılan ilk adımın mutluluğu ile anne ve baba adayları, gebelik boyunca yapılması gereken tahlil ve tet kikleri heyecanla yaptırır; son iki (2) ayda ise karar vermekte zorlanacakları kritik dönem başlar. NORMAL mi ! doğursam, yoksa SEZERYAN’la mı ! Çoğunlukla çiftler yakın çevrelerinin etkisi altına girer yada, bu sorularla dolu karışık düşüncelerle doktorun odasına girer ve tüm soruları doktoruna yöneltir.

Öncelikle sakin olun ve lütfen bu kararı doktorunuza bırakın. Doktorunuz sizin için en uygun doğum şeklini size bildirecektir. Normal doğum ve sezeryan doğum birer doğum şekli olup, bazı durumlarda NORMAL doğum avantajlı, bazı durumlarda ise, SEZERYAN doğum daha avantajlı olabilir. Yani her iki metodunda birbirine üstünlüğü yoktur. Hasta vardır ve sadece sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek asıl hedeftir. Eğer hastanın ilk doğumu ise, 32 ve 36ncı gebelik haftaları arasında hastayı bir daha değerlendirdikten sonra normal doğum için gerekli şartlar sağlandığı taktirde Pelvik muayene (çatı muayenesi) yapılarak hastanın normal doğum için aday olup olmadığı konusunda eşi ve kendisine bilgi verilir.

Peki Normal Doğum için gerekli Şartlar Neler?
36. gebelik haftasına ulaşmış bir gebede;
- Bebek baş gelişimi olmalı
- Tahmini doğum ağırlığı 4000 gr. altında olmalı
- Plesanta yukarı yerleşimli olmalı (Yani bebeğin doğumda izleyeceği yola engel olmamalı.)
- Vaginal muayene ile çatı darlığı tespit edilmiş olmalı Bu durumlar sağlandıktan sonra, olağanüstü bir durum olmadıkça gerçekleştirebileceği konusunda hastayı bir hekim olarak bilgilendiririm. Tüm hastalarımla paylaştığım gibi gerçekleri buradada ifade etmek zorunluluğu hissederim kendimde. Normal doğum ,adı üstünde normal olan ve de arzu edilen ve de; doğal olan doğum şeklidir. Ancak daha önce normal doğum yapmış olan bayanlarda dahi doğum anında sezeryan hayat kurtarıcı olabilir.

HANGİ DURUMLARDA?
1- Miad aşımı dediğimiz tahmini doğum tarihi geçmiş olan gebeler ki ,bu gebelikte bebeğin suyu azdır ve anne karnında bebek sıkıntıya girebilir. (Kakasını yapabilir)
2- EMR olarak nitelendirilen durum ki, halk arasında buna "Erken su gelme si" denir. Doğum başlamadan anne karnındaki su azalmış ve tıpkı miad aşımında olduğu gibi bebek anne karnında sıkıntıya girmiş olabilir. Bizim amacımız suları gelen bir gebenin 24 saat içinde doğumunun gerçekleştirilmesidir.
3- Doğum esnasında kordonu sarkan veya bebeğin boynunda kordon varlığına bağlı olarak bebek kalp atımının azalması durumları da ,acil sezeryan için gerekli temel nedenler arasında yer alır.
4- Daha önceki doğumu sezeryanla gerçekleştiren hastalarda sezeryan oluş nedeni baz alınarak sezeryan planlanır.

NORMAL DOĞUMUN Avantajları:
1- Doğum fizyolojik olarak gerçekleştirildiği için, doğumdan birkaç saat sonra anne normal hayata geri dönebilir ve kısa sürede EMZİRMEYE başlar. Bu durumda hastanın hastane kalış süresi kısadır.
2- Anne-bebek arasındaki duygusal bağda daha kısa sürede kurulmuş olacaktır.
3- Doğum esnasında yaşanan stres nedeniyle ,bebek normal hayata daha çabuk adapte olur. Solunum sıkıntısı sezeryanla doğum gerçekleştirilen bebeğe göre daha az görülür.

NORMAL DOĞUMUN Dezavantajları :
1- Ne yazık ki,doğum eyleminin nasıl olacağı önceden tespit edilmediğinden başlangıçta normal seyreden bir doğum eyleminde her an bir problem yaşanabilir.
Meselâ,
-bebek sıkıntıya girebilir
-eylem uzayabilir hatta durabilir
-eylemin uzaması vaginaii nedeniyle bebek oksijensiz kala bilir.
2- Normal doğumun anne açısından önemli riski, doğum esnasında oluşa bilen yırtıklardır. Nadir yaşansa da ileriki dönemlerde dışkı tutamama gibi sorunlara yol açabilir.
3- Normal doğuma bağlı gelişebilecek mesane sarkması ilerleyen yaşamı süreci içimde idrar kaçırma şikâyetlerine yol açabilir.
4- Anne ve baba adayları için normal doğumun diğer bir dezavantajı ,doğum zamanının önceden tespit edilmemesidir.

SEZERYAN ile doğumun Avantajları:
1- Ne yazık ki,doğum eyleminin nasıl olacağı önceden tespit edilmediğinden başlangıçta normal seyreden bir doğum eyleminde her an bir problem yaşanabilir. Meselâ, -bebek sıkıntıya girebilir eylem uzayabilir hatta durabilir eylemin uzaması vaginaii nedeniyle bebek oksijensiz kala bilir.

2- Normal doğumun anne açısından önemli riski, doğum esnasında oluşa bilen yırtıklardır. Nadir yaşansa da ileriki dönemlerde dışkı tutamama gibi sorunlara yol açabilir.

3- Normal doğuma bağlı gelişebilecek mesane sarkması ilerleyen yaşamı süreci içimde idrar kaçırma şikâyetlerine yol açabilir.

4- Anne ve baba adayları için normal doğumun diğer bir dezavantajı ,doğum zamanının önceden tespit edilmemesidir. SEZERYAN ile doğumun Avantajları: Sezeryan için en büyük avantaj,bebek acısından riskleri en aza indirildiği doğum şekli olmasıdır. Yani,sezeryan aslında bebek için avantajlı olan bir doğum şeklidir.

SEZERYAN ile doğumun Dezavantajları:
1- Sezeryan bir ameliyattır. Karın boşluğuna girilir .Rahmin doktor tarafından açnarak doğurtulduğu bir doğum şeklidir. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi bir batın ameliyatının ve narkozun içerdiği tüm riskleri içerir.

2- Annenin ameliyattan sonra kendisine gelmesi ve emzirmeye başlaması 1-2 saati bulmaktadır. Normal hayat döneminde 3-7 saat arasındadır. Bu süreçte tek başına ayağa kalkmada dahi zorluklar yaşanabilir.

3- Normal doğumda olduğu gibi, dikiş yerlerinde enfeksiyon oluşabilmektedir. Yazımın başında da ifade ettiğim gibi %100 risksiz ve %100 avantajlı ve de %100 tercih edilen bir doğum şekli ne yazık ki yoktur. Dolayısıyla fayda ve zarar dengesi doktor tarafından dengelendirilerek hastaya bilgi verilir ve ortak bir karara bağlınır.

Tüm anne adaylarına sağlıklı bir gebelik ve hayırlı doğumlar diliyorum. Sağlıcakla ve mutlu kalın...

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehtap Çiçek

Op. Dr. Mehtap ŞENTÜRK ÇİÇEK, 1972 yılında İstanbul'da doğmuştur. Pertevniyal Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa İngilizce Tıp Fakultesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1997 yılında eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Hemen ardından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Aanabilim Dalı'nda 2,5 yıl eğitim altıktan sonra, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uzmanlık eğitimine başlamıştır. 2006 yılında ise Dr. Sadikonuk Egitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2007-2012 yılları arasında İstanbul Bahçelievler Özel Yaşam Hastanesi'nde 5 yıl boyunca çalışmış olan Op. Dr. Mehtap ŞENTÜRK ÇİÇEK, 2013 yılında ise 8 ay süreyle Memorial Hizmet Hastanesi'nde görev yapmıştır. 2013 yılı Aralık ayı itibariyle Haznedar Medicana'da göreve başlamıştır. Mesl ...

Etiketler
Normal doğumun avantajları
Op. Dr. Mehtap Çiçek
Op. Dr. Mehtap Çiçek
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube