Nefes kesilmesi nedir? nefes kesilmesi neden olur?

Nefes kesilmesi nedir? nefes kesilmesi neden olur?

Nefes kesilmesi nedir?

Nefes kesilmesi nefes darlığı, derin soluk alamama, alınan nefesin yetmemesi, boğulma tıkanma hissi, hava açlığı, çabuk yorulma,  ani nefes durması, bazen de çarpıntıyı tanımlamak amacıyla kullanılır.

Nefes darlığı, alınan nefesin yetmemesi, hava açlığı başta astım ve KOAH olmak üzere kronik solunum yolu hastalıklarında görülür, yine kalp yetersizliğinde nefes darlığı sık görülen belirtilerdendir. Çabuk yorulma ve çarpıntı daha sık kansızlık, kalp yetersizliği, astım düşündürmekle beraber kondüsyon düşüklüğü spor yapmamaya bağlı da görülebilir. Obezite de benzer yakınmalara yol açabilir.

Ani nefes alamama nefes borusuna yabancı cisim kaçması, arı sokması ya da ilaç alerjisi gibi alerjik durumlarda anafilaksiye bağlı havayolu ödemi gibi durumlarda ayrıca uyku apne sendromunda apne dönemlerinde görülebilir.

Bunun dışında psikolojik nedenlere bağlı olarak hava açlığı şeklinde tanımlanan aldığım hava yetmiyor, nefesim kesiliyor diye de tariflenen nefes kesilmesi sıklıkla genç erişkinlerde görülmekle birlikte her yaş grubunda özellikle stresli dönemlerde görülebilen bir yakınmadır. Panik atak hastalarında sıktır.

Nefes kesilmesi neden olur? (  )

Hava yolu hastalıkları- Bunlar astım, KOAH

Parankimal akciğer hastalıkları (akciğer dokusunu tutan hastalıklar)Akciğerlerde esneklik kaybı ile giden interstisyel fibrozis, sarkoidoz

Göğüs duvarı hastalıkları, kifoz, kifoskolyoz

Solunum kas fonksiyon bozuklukları

Kardiovasküler hastalıklar-kalp yetersizliği, kalp kapak hastalıkları

Anemi

Kondüsyon bozukluğu

Psikolojik faktörler

Guatr

Uzm. Dr. Sevin Karalar

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sevin Karalar

Uzm. Dr. Sevin KARALAR, 1967 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini İstanbul Kız Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini tamamlayarak Göğüs Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 1995-1998 yılları arasında Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde Başasistan olarak görev yapmış olan  Uzm. Dr. Sevin KARALAR, 1998-2002 yılları arasında Özel Bahçelievler Ömür Hastanesi'nde 4 sene görev yaptıktan sonra 2002 yılı itibariyle çalışmalarına İstanbul - Bahçelievler'de bulunan özel kliniğinde devam etmeye başlamıştır.  İyi derecede ingilice bilen Uzm. Dr. Sevin KARALAR, Türk Toraks Derneği ve  Türkiye Solunum A ...

Etiketler
Nefes alamama hissi
Uzm. Dr. Sevin Karalar
Uzm. Dr. Sevin Karalar
İstanbul - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube