Ne yerseniz ona dönüşürsünüz

Ne yerseniz ona dönüşürsünüz

 

Yaşam standardınızı arttırabilmek için gerekli önemli faktörlerden biri doğru beslenmektir. Ancak günümüzde sağlıklı beslenen insan sayısı oldukça azaldı. Tabi ki bu durumu oluşturan pek çok faktör var. Bunlar eğitimsizlik, sosyoekonomik durum, yaşam koşulları, aile yapısı, hızlı yaşam gibi faktörler. Hayatımızda yapacağımız birkaç değişiklikle sağlıklı beslenmemizi sağlayabilecekken sürekli bu konudan uzak duruyoruz. Sonra karşımıza çeşitli sağlık durumları ortaya çıkıyor ve aklımız başımıza geliyor.

 

Öncelikle neden yemek yemek zorundayız bunu bir düşünelim.

Vücudumuzda yapım ve yıkım olayları gerçekleşir. Bu olaya anabolizma ve katabolizma isimlerini veriyoruz. Anabolizma ve katabolizma vücudumuzda yeni hücrelerin oluşumu ve eski hücrelerin parçalanarak yok edilmesi gibi tanımlanabilir. Biz yemek yedikten sonra, yediklerimiz barsaklarımızda en küçük parçalarına ayrılır. Vücudumuz bu besin maddelerinden hangisinin vücutta kalacağını, hangisinin gerekli olduğunu belirler ve gereksiz olanları dışarı atar. Vücutta kalanlar ise eğer deposu varsa depolanmaya gönderilir , yoksa kan dolaşımına verilir. Yeni hücreler oluşturulacaksa bu kana karışmış veya depolanmış maddeler kullanılır.

O halde "NE YERSENİZ  "O" OLURSUNUZ" diyebiliriz.

 

Hatalı beslenme durumlarında sürekli aynı tarz yiyecekleri yediğiniz varsayılır. Vücudunuza sürekli beslenmenize katkıda bulunmayan , yanlış maddeleri içeren gıdalar alırsınız  ve gitgide o gıdaya benzemeye başlarsınız.

Oysaki bütün besin gruplarından bir miktar aldığınızda vücut fonksiyonlarınız düzene girer ve pek çok hastalıktan korunmuş olursunuz.

 

Süt grubu , et grubu, sebze grubu , meyve grubu, tahıl grubu ve yağ grubu gıdalardan uygun miktarlarda aldığınızda vücudunuzun daha düzgün çalıştığını görürsünüz. Bu uygun miktarlar ise uygun zamanlarda alındığında daha etkili olduğunu hissedersiniz. Uygun miktar ve uygun zaman hakkındaki bilgileri sadece bu konu üzerinde eğitim almış diyetisyenlerden alabilirsiniz. Bu miktarlar yaşınıza boyunuza fiziksel aktivitenize ve yaşam tarzınıza göre ele alınır.

 

Oysaki kilolu insanlar sağlıklı ve dengeli beslenmek yerine kısa yoldan kilo vermek niyetindedirler.

 İlaç kullanımı, aç kalarak zayıflamaya çalışmak ya da yedikten sonra kusmak gibi davranışlar sergilerler.

 

Genellikle kısa yolların hepsi denendikten ve sağlık tamamen kaybedildikten sonra "artık ben bir diyetisyene gideyim" düşüncesi ile uzmana başvuruluyor . Biz uzmanlar onların sağlıksız beslenme nedeni ile mahvettikleri vücutlarını toparlamaya çalışıyoruz ve yanlışlarını düzeltmeye çalışıyoruz, sağlıklı mutlu ve huzurlu bireyler haline getirmeye çalışıyoruz. Kısa yoldan geçici kilo verme yöntemlerine başvurmaktansa ( ölümle bile sonuçlanabilir) ilk başvurmanız gereken kurum; beslenme ve diyetetik bölümüdür.  Bu şekilde sağlığınız bozulmadan istediğiniz forma girebilirsiniz.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. N. Damla Noyan

Etiketler
Kilo vermek
Dyt. N. Damla Noyan
Dyt. N. Damla Noyan
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube