Myom uteri ve kısırlık

Myom uteri ve kısırlık

Miyoma uteri uterusun en sık rastlanan selim tümörüdür. 30 yaş üstü kadınların %20-50 sinde görüldüğü tahmin edilmektedir. Genetik yatkınlığın miyomların gelişmesinde rol oynadığı düşünülmektedir.

Genellikle belirti vermemekle beraber belli başlı şikayetler:

Kasık Ağrısı

Adet kanamalarının fazla olması ve uzun sürmesi
Adet arası dönemde ara kanamalar 
Fazla miktarda kanamalara bağlı kansızlık oluşması
İdrar torbasına bası nedeniyle sık sık idrara çıkma 
Karında büyüme veya şişlik, ele gelen kitle
Adet dönemlerinde yada cinsel ilişki sırasında kuyruk sokumuna doğru ağrı 

İnfertilite

Semptomların şiddeti miyomun sayısı, büyüklüğü ve pozisyonuna göre değişir. 

Miyom tanısı nasıl konur:

Miyoma uteri tanısı muayene, transvaginal ultrasonografi ve/veya hidrosonografi (rahim içine sıvı verilip ultrason ile kontrol edilmesi) ve histeroskopi (rahim içinin kamera ile incelenmesi) ile koyulabilir.

 Miyomlar uterusta yerleştikleri yere göre sınıflandırılırlar; submukoz (rahim boşluğunda), intramural (rahim duvarının içinde), subseröz (rahmin dış kısmına doğru), intraligamenter (rahmi yerinde tutan bağlarda) ve servikal (rahim ağzında).

Miyomlarda en sık ameliyat nedenleri; Şiddetli kanamaya neden olarak kansızlığa yol açmaları, karın içi organlara bası yaparak şiddetli kasık ağrıları ve kabızlığa neden olmaları ve kısırlığa yol açmalarıdır. Özellikle rahim içine doğru veya rahim duvarında büyüyen miyomlarda bu şikayetler daha sık görülmektedir. 

Şikayete yol açmasa da belli büyüklüğü geçen ( üç aylık gebelik iriliği) miyomlar opere edilmelidir

Hangi tür miyomlar hangi mekanizmalarla kısırlığa neden olmaktadır:

Miyomlar çeşitli mekanizmalarla kısırlığa (infertiliteye) neden olmaktadır.

Araştırmaların çoğunda rahmin dış tarafına doğru büyüyen (subseröz) miyomların kısırlık konusunda problem yaratmadıkları, kadının üreme yeteneğini etkilemediği gösterilmiştir. Ancak bunlardan saplı olup da tubaya dıştan bası yapan miyomlar kısırlığa neden olmaktadır.

Buna karşın rahmin iç kısmındaki boşluğa yani gebeliğin yerleştiği alana (endometrial kaviteye) doğru büyüyen miyomların gebelik elde edilme ihtimalini önemli ölçüde azalttığı bildirilmektedir, bunlara submüköz miyomlar denir.  bir de rahim duvarının içerisinde büyüyen (intramüral) miyomlar vardır, bu miyomların ise genellikle küçüklerinin hamile kalma üzerine etki göstermediği ancak 5 cm’den büyük olanların gebe kalmayı zorlaştırabileceği, gebe kalınca da düşüklere neden olabileceği bilinmektedir.

Uterus içine doğru gelişen (submuköz) miyomlar, rahim iç tabakasının (endometriumun) kanlanmasını ve şeklini bozarak embriyonun buraya yerleşmesine (implantasyonuna) engel olabilir. Bunlar rahim içi boşluğunda bir inflamasyona da yol açarak gebeliği mani olabilirler.

İntramural gelişmiş ve endometriuma bası yapan miyomlar (genellikle 4-5 cm den büyük miyomlar) uterus kavitesinin konturlarını bozarak embiriyonun implantasyonuna (uterus duvarına tutunmasına) engel olabilir.

Saplı subseröz miyomlar tubaya dıştan bası yaparak tuba geçirgenliğinin kapanmasına neden olabilir.

Büyük intraligamenter miyomlar tuba ile over (yumurtalık) arasındaki ilişkiyi bozarak kısırlığa neden olabilirler.

Hasta tedaviye rağmen gebe kalamıyor ve yukarda belirtilen nedenlerle infertiliteye neden olabilecek miyom türlerinden biri tespit edilmişse o miyomun ameliyatla alınması gerekir. İnfertiliteye neden olan en sık miyom türleri rahmin boşluğuna doğru gelişen submuköz miyomlardır.

Bu tür miyomların ameliyatı histeroskopik operasyonla olur. Bu metot da karın duvarına her hangi bir kesi yapılmıyor, vajinal yoldan rahim içine girilerek operasyon gerçekleşmektedir. Özellikle büyük submuköz miyomların bu konuda tecrübeli hekimlerce ameliyat edilmesinde yarar vardır. Büyük intramural ve tubaya bası yapacak subseröz miyomlar hekimin tercihine göre açık cerrahi veya laparoskopik cerrahi ile gerçekleştirilir.

Miyomu olan ve miyom ameliyatı yapılan hastalar gebe kaldığında gebeliğin dikkatle takip edilmesi gerekir, gebelik ve doğumda bazı sorunlar çıkarabilirler

Miyom nasıl tedavi edilir:

 Miyomların ilaçla tedavisi yoktur. Sadece belirli bazı durumlarda ilaç tedavisi uygulanabilir.

Miyomların asıl tedavisi cerrahidir. Miyomların cerrahi tedavisi bulgulara, miyomun sayısına, yerleşim yerine, hasta yaşına ve çocuk isteğinin olup olmadığına göre değişkenlik gösterir. Rahim içine doğru büyüyen bir miyom histeroskopi (rahim içinin kamera ile görüntülenmesi) ile rahatlıkla çıkartılabilir. Rahim duvarında veya rahim dışına doğru büyüyen miyomlar ise Laparoskopi (kapalı yöntem) veya Laparatomi (açık yöntem) ile çıkartılmalıdır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ercan Mustafa Aygen

İlk orta ve lise eğitimim Ankara'da tamamladıktan sonra girdiğim Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1988 yılında mezun oldum
Uzmanlık eğitimimi 1993 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD'da yaptım.
Aynı Üniversitede 1999 yılında doçent 2004 yılında profesör oldum
Halen Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD'da  öğretim üyesi olarak görev yaptım.
2003 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi  Tüp bebek merkezini 2009 yılında Acıbadem Kayseri Hastanesi Tüp bebek merkezini kurdum.
Evli ve iki çocuk babasıyım

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Myom
Prof. Dr. Ercan Mustafa Aygen
Prof. Dr. Ercan Mustafa Aygen
Kayseri - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube