Myom nedir? ne sıklıkla görülür?

Myom nedir? ne sıklıkla görülür?

Tüm kadınların % 25'inde görülürler.Myomlar rahmin kas tabakasından kaynaklanan selim tümörlerdir .Myomlar bazen belirti vermediklerinden birçok kadın myomu olduğundan habersizdir. Bu tip myomlar genellikle rutin jinekolojik muayeneler sırasında bulunurlar. Rahmin duvarından dışarıya, yani karın boşluğuna doğru büyüyebilecekleri gibi, rahmin iç yüzüne, yani gebelikte bebeğin tutunduğu yüzeye doğru da gelişebilirler. myomlar bezelye büyüklüğünden 10-15 cm çaplı küresel kitlelere dek çok değişken ebatlarda olabilirler. Bu selim tümörlerin büyümesinde östrojen hormonun etkili olduğu bilinmektedir. Buna kanıt olarak myomların ergenlik öncesi bu hormonun düşük seviyelerde olduğu dönemde görülmemesi ve menopoz sonrası bu hormonun yumurtalıklardan salınmadığı dönemde de var olan myomların büyümemesi ve hatta küçülmesi gösterilebilir.

Belirtileri nelerdir?

Myomlar çok çeşitli şikayetlere yol açabilirler. Bunlar arasında en sık görülen ve kadınları en çok rahatsız eden belirti adet kanamalarına olan olumsuz etkidir. Adet kanamalarının süresini arttırabilirler. myomlar adet kanamalarının miktarını arttırabilirler ve bu nedenden dolaylı olarak anemiye (kansızlığa) neden olabilirler.Adet kanaması dışında ay içinde başka kanamalara yol açabilirler. myomlar ayrıca adet sırasında ve adetle ilişkisiz olarak karın alt bölgesinde ve kasıklarda ağrı yapabilirler.

Tedavi edilmezse ne gibi sonuçlara yol açar?

Çok büyüyen ve karın boşluğuna doğru genişleyen myomlar idrar kesesi ve kalın bağırsak gibi çevre dokulara baskı yapabildikleri için idrar ve dışkı yapmada zorluğa neden olabilirler. Rahmin iç yüzeyine doğru büyüyen myomlar düşüklerin ve kısırlığın bir nedeni olabilirler.

Nasıl tedavi edilir?

Myomların tedavisinde cerrahi yöntemlerle tek tek myomlar rahimden ayıklanıp çıkartılabilecekleri gibi, doğurganlık yaşını geçirmiş bayanlarda myomlu rahim tümden de çıkartılabilir (histerektomi). Aylık veya üç ayda bir verilen GnRH-agonistleri denilen bir enjeksiyon (iğne) ile myomlar kısmen küçültülebilir, ancak yan etkileri nedeniyle bu iğneleri sürekli kullanmak mümkün değildir. Bu iğneler bırakıldığında myomlar yeniden eski boyutlarına yükselirler, bu nedenle pratikteki kullanımları ameliyat öncesi myomları küçültmek ve kanamayı biraz olsun azaltarak ameliyata daha yüksek bir kan oranı ile girmeyi sağlamakla sınırlıdır. Son olarak, myom tedavisinde yeni yeni kullanılmaya başlayan embolizasyon yöntemi ile girişimsel radyologlar bir pıhtıyı myomu besleyen damarlara doğrudan radyolojik görüntüleme altında göndererek ve bu yolla myomun kan beslenmesini keserek onu küçültmeye çalışmaktadırlar.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Birdal Tosyalı Çetinol

Op. Dr. Birdal Tosyalı Çetinöz, 1965 yılında dünyaya geldi. Lise eğitimini 1982 yılında İzmir Kız Lisesi'nde tamamladı. Tıp eğitimini ise Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak 1988 yılında tıp doktoru unvanını aldı. Mezuniyetinin ardından 1988 ile 1991 yılları arasında Ankara Polatlı ve İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk bölümünde pratisyen hekim olarak görev aldı. Ardından 1992 yılında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisasına başladı. 1998 ile 2010 yılları arasında Alsancak Devlet Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak görev yaptı ve ardından kamudaki görevinden emekli oldu. Dr. Tosyalı Çetinöz, 1988 yılında hastalarına özel muayenehanesinde hizmet vermeye başladı, halen de orada görev yapmaya devam etmektedir. Evlidir ve 1 kız evlat ann ...

Etiketler
Myom tanısı nasıl konur
Op. Dr. Birdal Tosyalı Çetinol
Op. Dr. Birdal Tosyalı Çetinol
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube