Mutluluğun kaynağı ve ötesi

Mutluluğun kaynağı ve ötesi

İnsanın iç evreniyle dışsal evren arasında sürekli bir değerlendirme süreci bulunur. İnsanın duygu-düşünce-davranış durumu bazen çevrenin değişmesiyle (seyahat, yakın ziyareti, yeni bir aşk gibi) değişir. Bazı durumlarda da çevre duvar gibidir. Değiştiremezsiniz ve siz bu duruma adapte olmak zorunda kalırsınız (askerlik, kamp, zorlu bir sınav süreci, hamilelik gibi) Çevre kesinlikle değişmez özellik gösterip siz bu duruma isyan ediyorsanız; bu durumda camdan içeriye girmeye çalışan kuşa benzersiniz. İçeriye giremeyeceğiniz gibi kendinize de zarar vermekten öteye bir durum olmayacaktır.Yapacağınız en rasyonel şey kendinizi olabildiğince duruma adapte etmek ve zorlu süreçlerin-acının insan için geliştirici olduğunu  aklımızdan çıkarmamaktır.

Genel manada insanların çevresel ve iç motivasyonel odaklı karakterde olduğu söylenebilir. İç motivasyonu yüksek insanlar özgüveni ve farkındalığı yüksek insanlardır. Ne yaptıklarının bilincindedirler. Çevresel özelliklere daha çok meyilli kişilere 'gibi yaşayıcılar' diyebiliriz. Bu kişiler o kişi gibi giyinmek, akrabalarının söylediği gibi olmak için ellerinden gelen gayreti gösterirler. Bu çoğunlukla başlı başına mutsuzluk ve yorgunluk kaynağıdır. Çünkü denizden elekle su taşımak neyse başkalarını da tatmin etmek odur. Çevresel özellikler değişmeden hiç bir zaman mutlu olamayacağını düşünebilirler. Bu özellikteki kişilerden bazıları için çevrenin değişmesi süreci de  hiç bir zaman bitmez. Ta ki ömür bitene değin.. . Çevredeki insanların neler yaptıkları kendilerinin ne yapacağında karar mercidir. Bu da doğal olarak başkalarının görüşünün, kişinin kendisinin vereceği kararın kendisinden  bile daha değerli olduğunu gösterir. Başkalarının hayatında ne olup bittiği; kişide nerelere gidileceği, ne yiyip içileceği,ne giyileceği gibi bir çok şeyi yönetir.Aynı durum toplum hayatında da kendini göstermektedir.Aynılaşmak daha güvenli olsa da sizi siz olmaktan alıkoyar.Oluşan durumu moda olarak tanımlamak da yapılan eylemi masum kılar ve kişi bu içerikte kendini güvende hisseder.Lakin  kişinin kendine özgü yanları modaya elvermezse bazen gülünç durumlar bile oluşabilir.Tabi bunu yakalamak için de dışarıdan ve çıplak gözle bakmakta yarar var. 

Tüm bu anlatılanlar çevreden tamamen bağımsız olarak davranmamız gerektiği anlamını taşımaz.  Zaten böyle bir şeyi söylemek çoğu psikoloji eksenli uzmanın hemfikir bulunduğu; zekanın çevreye uyumla ilgili olduğu görüşündeki teoriye  ters düşerdi. Anlatılan şey çevreden gelen hasatı bir değirmen gibi eleyip tekrar geriye verdiğimizde saf, katıksız bir ürün ortaya koymaktır. Evrenden gelen verileri kendi dinamiklerimizle yeniden yoğurmaktır. 

Esmer, sarışın, kısa,uzun,sakin,neşeli,sabırlı,hareketli,doğa sever,müzisyen,ressam ve daha bir çok özellik…İnsanın  kendini tanıması  yaşamsal olan kültür-sanat faaliyetleri başta olmak üzere kendini geliştirmesine; insanla-doğayla iletişimine  ve üreticiliğine bağlıdır. Yaşamda mutlu olmak,kaliteli anları artırarak kendimizden artırdığımızı başkalarıyla paylaşmak.. yaşamak ve yaşatmak için..

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Yetkin Kuşan

Uzm. KI. Psk. Yetkin Kuşan, İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nden mezun olduktan sonra Esenyurt Üniversitesi'nde Klinik Psikoloji Eğitimini tamamlamıştır. Ayrıca Avrupa Akreditasyonu Onaylı Bilişsel Davranışçı Psikoterapi Eğitimini,  Prof Dr Mehmet Zihni SUNGUR gözetiminde 2 sene içinde tamamlamıştır. Eğitimi boyunca çeşitli kurum ve kuruluşlara öfke kontrol eğitimleri ve çeşitli seminerler vermiştir.

Ayrıca sosyal yönleri düşük çocuklar için psikolojik danışmanlık hizmetleri sunmuştur. Geçmişte performans psikiyatri, paradigma danışmanlık gibi firmalarla çalışmalar yapan terapist ayrıca Uluslararası Üstün Zekalılar Derneği), Panik Atak Dostları Derneği ve Uzay-Havacılık derneğinde de çalışmalar yapmıştır. Mesleki çalışmalarına PsikEgo Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
Etiketler
İlgi ve istek kaybı
Uzm. Kl. Psk. Yetkin Kuşan
Uzm. Kl. Psk. Yetkin Kuşan
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube