Mutlu ve sağlıklı bir çocuk nasıl yetiştirilir?

Mutlu ve sağlıklı bir çocuk nasıl yetiştirilir?

- Bebeği ilgi ve sevgiyle büyütmek ; bebeğe dokunmak , konuşmak, gülümsemek, ağladığında yanında olmak ;

- Çocuğun zihinsel , sosyal ,duygusal , fiziksel gelişimini destekleyin ; duygusal ve sosyal paylaşımlar, iyi eğitim , zihinsel ve fiziksel aktivite çocuğun güçlü ve iyi hissetmesini sağlar.

- Küçük çocukluktan itibaren yapabileceği aktiviteleri çocuğun kendi başına yapmasına izin vermek çocuğun motivasyonunu ve kendine olan güvenini arttırır!

- Çocuk ile oyun oynayın ; oyun çocuğun kendini ifade edebildiği , yeteneklerini ortaya koyup, geliştirebildiği ,duygularını paylaşabildiği alandır.

- Çocuk ile kaliteli zaman geçirmek , iyi aile ilişkileri ,çocuğun aidiyet duygusunu güçlendirir.

- Çocuğun sadece temel ihtiyaçlarını gidermeye yönelik ebeveyn olmayın; zaman geçirin, zevk aldığı aktiviteleri keşfedin, gülün,eğlenin,keyifli zaman geçirin.

- Çocuğu azar, tehdit, eleştiri olmadan dinleyin ; çocuğa birey olarak değer veren ve onu anlayan, dinleyen ebeveynler olun; çocuğun kendini ifade etmesine izin verin.

- Aşırı koruyucu davranmadan çocuğun bireyselliğini teşvik edin;aşırı koruyucu davranışlarda çocuk büyüdüğünü hissedemez; kendi kendine başarabildiğini hissetmek çocuğun kendine olan güven ve değer duygusunu arttırır.

- Tablet,tv, bilgisayar gibi araçları kısıtlayarak çocukların ilgi ve becerilerini takip edin ,yaratıcılıklarını destekleyin, yeteneklerine yönelik branşlara yönlendirin.

- Çocuğun baş edemediği durumlarda baş etme yollarını ona kılavuzluk edin.

- Çocuk davranışlarda ebeveynleri model alır; çevrede olumlu tutum ve yaklaşımlarınızı çocuk benimseyecektir.

- Çocuğa yaklaşımda olumlu tutumlar ve duygular onun bu duygu ve tutumları benimseyerek davranmasını sağlar.

- Hayal kırıklıkları ile baş etmesini öğretin.

- Çocuğun akademik hayatına önem verin; çocuğun kişiliği ve yapabileceklerini iyi değerlendirip, çocuktan beklentileri buna göre ayarlayın.

- Akademik başarısına göre çocuğu değerlendirmeyin!

- Çocuğun ergenlik öncesi ve ergenlik dönemine uygun yaşanabilecekler ile ilgili bilgi edinmek kriz dönemleriyle daha iyi baş etmenizi ve ergenin bu dönemleri daha kolay atlatmasını sağlar; ergenin her zaman güvenebileceği , paylaşabileceği sırdaşlar olun!

- Yeni nesillerin getirdiği farklılıkları ve yenilikleri anlamaya çalışarak iletişiminizi güçlendirin!

- Aile içi sorunları ( eş ilişkilerinde sorunlar, vb.) çocuğa yansıtmamak bu durumları yetişkinlerin kendi aralarında çözebilmesi gerekir.

- Kendini sağlıklı, mutlu , huzurlu hisseden ebeveyn bunu çocuğa yansıtır. Kendi stresli olduğunuz dönemlerde rahatlatıcı aktiviteler bularak kendi ruh sağlığınıza önem verin!

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Özge Merve Türk

Uzm. Psk. Özge Merve TÜRK, lisans eğitimini 1996-2000 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünde tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yine aynı fakülteden 2002-2005 yılları arasında Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 2000-2006 yılları arasında Su Psikoloji ve Psikiyatri Merkezi'nde, 2004-2010 yılları arasında ise Alman Hastanesi Psikiyatri Polikliniği'nde görev yapmış olan Uzm. Psk. Özge Merve TÜRK, mesleki çalışmalarına 2010 yılından beri Memorial Ataşehir Hastanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi Türk Psikologlar Derneği, Rorschach ve Projektif Testler Derneği ve Kognitif ve Davranış Terapileri Derneği üyesidir. ...

Etiketler
Mutlu ve sağlıklı bir çocuk
Uzm. Psk. Özge Merve Türk
Uzm. Psk. Özge Merve Türk
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube