Mutlu aile, mutlu çocuk

Mutlu aile, mutlu çocuk

Mutluluk bazen uzun bazen kısa, bazen ağır bazen hafif, kimine göre zaman zaman kimine göre nadiren yaşanılabilen herhangi kalıba girmeyen ulaşılması kolay ve zor bazılarına göre tek bir sözcükle ifade edilebilen bazısına göre sayfalarca anlatılabilecek bireyin kişilik özelliğine ve diğer çevresel etkenlerin kişide bıraktığı etkiye göre değişebilir bir duygudur. Melaine Klein mutluluğu ‘insanın olumlu ilişkilerinin ve başarılarının zihnine yansıdığı bir durum’ olarak tanımlamıştır.

Mutlu olduğum an………….desek bu cümleyi nasıl tamamlardınız?

 6 yaşındaki danışanıma en mutlu olduğun an hangisiydi diye sorduğumda bana en mutlu olduğum an bebeğim Cerenle bisiklet sürdüğümde demişti.  17 yaşındaki genç danışanım ise; okuldan kaçıp playstation oynamaya gittiğim zaman, 42 yaşındaki evli çalışan bir bayan danışanıma göre ise; pazar günleri hiçbişey yapmadan koltukta uzandığım zaman cevaplarını vermişlerdi. Her bir bireyde farklılaşabildiği gibi  çocuklarda mutluluk kavramı farklıdır.

 Mutluluk ve mutsuzluk bebeklerde nasıl görülür?

Travmatik durumlarla karşılaşmanın dışında bebeklerde uzun süreli mutsuzluk görülmez. Bebekte mutluluğun en önemli belirtisi çevreye çokça bakınma, nesnelere insanlara meraklı gözlerle tanımaya çalışmadır. Sevincini gülümseyerek arzuladığı şeyleri ağlayarak ifade eder. Mutsuz bir bebek mutlu bebeğe göre çevreyle daha az ilgilenir daha donuk çevreyle ve insanlara daha az bakar ilgisi azalmıştır. Daha az ağlayıp daha az güler. İştahsızlık diğer bir sorundur. Bu sorun her anne babanın yakındığı çocuğum yemek yemiyor değil ciddi anlamda ruhsal ve fiziksel gelişimini etkileyecek ağırlıktaki beslenme sorunudur.

Mutluluk ve mutsuzluk çocuklarda nasıl görülür?

Mutsuz çocuk çabuk sıkılan ,kolay alınan, kolaylıkla ağlayan ve davranış sorunları gösterendir.Mutlu çocuğun mutlu olduğunu nasıl anlarız? Bir yetişkin çocukla geçirdiği zamandan keyif alabiliyorsa, o çocuk mutludur. Mutlu çocuk, arkadaşlarıyla ilişki kurmada, yürütmede başarılıdır. Anne babalar genelde mutsuz çocuğu tanımlarken ne yapsam bir türlü olmuyor birşeyden mutlu olmuyor derler.

Mutlu çocukla yaşamak için Anne babalara ipuçlarI;

Çocuğa özel zaman ayırın bu özel zaman sadece siz ve çocuğunuz keyif alabileceğiniz bir yarım saat olsun.

Çocuğa  görev ve sorumluluk verin ama ona sürekli hükmetmekten kaçının.

Onaylayın ve destek olun, başarılarını takdir edin.

Yetenekleri ve kapasiteleri dışında bir şeyler beklemeyin.

Yağlı boya tablodaki eflatun çiçeğe bakanlar eflatun çiçek olarak görebilir. Ama ressam resmi yaparken eflatunu kırmızı ve 2 kat mavi karışımıyla elde etmiştir. Çocuğumuzu en iyi biz tanırız. Başarılı taraflarını keşfedelim.

Mutluluk bulaşıcıdır. Ailenizden size sizden çocuğunuza bulaşabilir. Anne ve babanın ruhen sağlıklı  ve mutlu olması çocuk yetiştirmenin en önemli kurallarındandır.

Mart 2013, Psikolog Sevim Özcan

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Sevim Özcan

Etiketler
Mutluluk nedir
Psk. Sevim Özcan
Psk. Sevim Özcan
Adana - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube