Miyopta göz numarasını ilerletmemek

Miyopta göz numarasını ilerletmemek

        Olayı basit görüp gözlük verip göndermek, işte ülkemizde miyop konusunda oynanan oyun budur. Sonucunda gözlüksüz görmesi gereken biri ömür boyu gözlük takmaktadır. Veya gözlüksüz idare edebilecek kadar küçük derecelerde kalma şansı varken 3-4 numara miyop ile yaşamını sürdürmektedir.

     Size bir yol haritası çizmek gerekmektedir. Bu haritaya uymanız çocuğunuzun ömür boyu gözlüksüz görmesini veya numaranın ilerlemeyerek gözlüksüz idare edebileceği düzeyde kalmasını sağlayabilir.

     Doktoru seçerken reçete yazıp gönderen doktoru değil, miyopta ilerlemeyi önleme tekniklerini bilen göz doktorunu seçmelisiniz.

     Miyop başlayan bir çocukta bir yaşam tarzı oluşturmak söz konusudur.  Diğer doktorların söylediğinin aksini söylüyoruz. Gözlük takmamanız değil takmanız miyop’ u ilerletir. Fonksiyonları gözlük üstlendikçe daha yüksek göz numarası ile görme gereksinimi ortaya çıkar.

     “Hasta sahiplerine “Miyop okul çağında başlar, ilerlemesi 20-24 yaşına kadar sürer.” derken şimdi miyop 30-35 yaşa kadar ilerle diyoruz. Cep telefonu, bilgisayar ve yaşam tarzı ilerlemeyi daha ileri yaşlara taşıdı.

*Bebekte miyop başlamışsa, numara birazda yüksekse sizi ilerleme hızı yüksek bir miyop beklemektedir. İşi sıkı tutmalısınız. Egzersizle ilerlemeyi durdurabilirsiniz. Gözlüğün bile yeterli net göstermediği astigmat oluşmasını engelleyebilirsiniz.

*İlkokul başladı, miyop oluşmasını engelleyici önlemler almalısınız, özellikle anne baba veya diğer kardeşler eksi gözlüklü ise. Doktor gözlük yazdı ise hemen gözlük almayınız. Siliyer dönemdir, çocuğunuzun egzersizle gözlükten kurtulma şansı vardır. 1.0-1.5 civarı miyop gözlük egzersizle giderilebilir. 2.0-2.5 numara civarı bir miyop gözlük yazılmışsa işi ciddi tutmalısınız, ilerlemeyi önleyen egzersize başlamalısınız. Göz parametrelerini ölçtürerek ilerlemeyi izlemelisiniz. Yapılması gereken incelemeler sitemizde anlatılmaktadır.

*Okulun yükü arttıkça, bilgisayar ve cep telefonu günlük yaşamda daha çok yer kapladıkça miyop da hızlı ilerleyecektir. Ailenin alması gereken çok sayıda önlem vardır, yaşam tarzı belirlemek gerekir.

*Lise çağı okul yükünün artması nedeniyle miyop’un en fazla ilerleyebileceği dönemdir.

*Üniversitede zor bir bölüm seçilmişse miyoptaki ilerleme de fazla olacaktır.

Miyop’u ilerleten nedenler, önlemler, egzersizler çok kapsamlı bir konudur. 

Dr. Selim Hüsrevoğlu
Göz Hastalıkları Uzmanı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu

Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu; Kayseri'de doğmuştur. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniğinden mezun olmuştur. 5 yıla yakın Kayseri Eğitim ve araştırma hastanesinde görev almıştır. 4 yıl İstanbul FSM Tıp Merkezinde çalışmalarına devam etmiştir. İlk göz merceği ameliyatı yapan doktorlar arasında bulunarak başarılarına yenisini eklemiştir.

Mesleki çalışmalarına kendi özel muayenehanesinde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Miyop başlayan bir çocukta ne yapmalı
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube