Miyop bugün başladı. ne yapmalıyım?

Miyop bugün başladı. ne yapmalıyım?


     Çocuğun kaderi anne babanın elindedir. Onu ya gözlüksüz yapacak veya ömür boyu gözlüğe mahküm edecek. Hemen gözlük taktırmak, yaşam boy gözlük taktırmak demektir.  Miyop’un doğuştan olmadığından emin misiniz?
     Bebekte beyaz tabaka sklera çok incedir, göz kapağından, kasların dengesizliğinden, aşırı uyum gücünden kolay ve hemen etkilenir. Göz ön arka çapı ortadan sıkılan balon gibi uzar. Yeni başlayan miyop’u kontrol altına almak daha kolaydır. Çocukta bu iş daha uzun sürecektir.
     Miyop başlama ve ilerlemedeki konuyu tekrarlayalım. Göz üzerine baskılar göz ön arka çapını uzatır, görüntü sarı noktanın önüne düşer. Göz ön merceği kornea dikleşir, öne doğru konikleşir ve incelir. Uzama göz küresinin arkasına doğru da olabilir ve retinayı daha fazla bozar.
     Önce gözlük taktırmayın ve en kısa sürede gözlüğü giderme gayretine girmelisiniz. Miyopta gözde tembelleşme nadirdir. Yüksek ve tek taraflı miyopta tembelleşme olabilir.
     Göz üzerindeki baskıları kaldırın.
     Önce baskı nedenlerini ortadan kaldırın. Stres en önemli baskı nedenidir. Göz kapağının gevşekliğini kontrol edin. Sert ve göze baskı yapacak şekilde sıkı olabilir. Bu 90-180 derecelerde astigmata da neden olabilir. Astigmat 20-160 eksenlerinde ise kapağın dışa bakan kısımları baskı yapmaktadır.
     Göz kapakları en ciddi baskı aracıdır, onları masajla gevşetin. Göz çevresine günden 4-5 defa 5 dakikalık masaj yapmalısınız. Masaj tüm göz kapağı ve çevresine yapılmalıdır.
      Dış göz kasları gözler baskı yapar. Göz dışındaki 6 kasın gözlere baskısı göz ön arka çapını uzatır. Bu kaslar arasında dengenin kurulamaması başka bir astigmat nedenidir. Elinize bir lazer point alın ve bebeğe egzersiz yaptırın. 3 metre ileride duvarda kocaman hayali bir saat düşünün ve bu saat üzerinde egzersizler yaptırın. Örneğin 12 -6 ekseninde yapıyorsanız merkezden 12 ye gidin, iyice gerilmesini sağlayın, 5 saniye durun sonra 6 ya gelin sonra merkeze dönün. Sonra merkezden 13 e gidin, iyice gerildiğinden emin olun, 5 saniye durun, buradan 7.0 gelin tekrar merkeze dönün. Sonra 14- 8 eksenine uygulayın ve saati tüm daire şeklinde bitirin. Egzersizin temel düşüncesini kavradıysanız bu işi cep telefonuna baktırarak 30 cm mesafeden de yapabiliriniz. Çocukta bunu parmak hareketi ile 30 cm yakından yapmalısınız. Günde 4- 5 defa 5 dakika yaptırabilirsiniz.
     Uyumu gevşetin. Güçlü uyum miyop nedenidir. Aşırı yakın çalışma ve uğraş ile gelişir. Cep telefonu uyumu güçlendirir. Palming gözlerin bir dakika kadar avuç iç ile kapatılmasıdır. Uyumu ve göz kaslarını gevşetir. 5 metre uzağa bakmak da aynı işi sağlar. Bebekte bunu oyun şeklinde yapabilirsiniz. Çocuk kendi yapabilir. Günde 4- 5 defa 5 dakika yapmalısınız.
     Gözlük takacak mı? Küçük numaralar için gerekmemektedir. Geçici bir süre delikli pinholl gözlük takarsanız uyum da gevşer, gözlüksüz görme de sağlanır.
     Ben endişeliyim daha çok egzersiz yapabilir miyim? Evet.
     Bu işi göz doktoru kontrolünde yapmak istiyorum. Mümkün ve daha akıllı iştir. Göz doktoru biometrik ölçüm yaparak, kornea haritasını çıkararak, kornea kalınlığını belirleyerek, retina kalınlığını ölçerek gözlüksüz görmeyi sağlamalıdır. Bebek ve çocuğunuzun miyop olmaması, miyoptan ve yaşam boyu gözlük takmadan kurtarması için bu şansı mutlaka kullanın.
             

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu

Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu; Kayseri'de doğmuştur. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniğinden mezun olmuştur. 5 yıla yakın Kayseri Eğitim ve araştırma hastanesinde görev almıştır. 4 yıl İstanbul FSM Tıp Merkezinde çalışmalarına devam etmiştir. İlk göz merceği ameliyatı yapan doktorlar arasında bulunarak başarılarına yenisini eklemiştir.

Mesleki çalışmalarına kendi özel muayenehanesinde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Miyop
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube