Mitral kapak ameliyatı

Mitral kapak ameliyatı

Kalp kapakçıklarından birisi olan mitral kapak sol atrium (sol kulakçık) ile solventrikül (sol karıncık) arasında yer alan bir kapaktır. Özellikle ateşli romatizmal hastalık ve ısrarlı boğaz enfeksiyonları sonucunda gelişen mitral stenoz (mitral darlık) veya mitral yetmezlik sonucunda ameliyata kadar giden bir tablo ile karşılaşılır.

Mitral kapak ameliyatları günümüz şartlarında başarıyla uygulanabilen kalp ameliyatlarından birisidir. Hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde artırmayı hedeflediğimiz Mitral Kapak ameliyatları kliniğimizde başarıyla uygulanmaktadır.

Gelişen teknolojinin bize sağladığı imkanlar ölçüsünde hastalığı erken evrede farkedebilmekteyiz. Hastadan hastaya değişiklik göstermekle birlikte öncelikli olarak hasta kapağın tamirini hedeflemekteyiz.

Ancak kimi durumlarda mitral kapak onarımı yapılamayacak derecede hasar almış olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise hastaya metal kapak veya doku kapakları nakletmek suretiyle hastalık tablosunu ortadan kaldırmayı amaçlamaktayız.

Mitral Kapak Onarımı

Mitral Kapak Onarımı son yıllarda en iyi alternatif olarak karşımıza gelmektedir. Zirâ onarılan kapak diğer doku veya metal kapaklara oranla kat be kat daha dayanıklıdır. Düşük risk dolayısıyla, hastalığın seyrine bağlı olarak ilk tercih ettiğimiz yöntemdir. Hasta ameliyat sonrası uzun süreli ilaç kullanmak durumunda kalmamaktadır.

Metal Kapaklar

Mekanik kapak da denilen metal kapaklar çok uzun ömürlü olmaları nedeniyle genç hastalarda tercih edilmektedir. Dayanıklı bir madde olan sert karbondan elde edilen bu kapaklar milyarlarca kez açılıp kapanmak üzere tasarlanmışlardır. Hastaya nakledildikten sonra on yıllarca sorunsuz çalışabilmektedir.

Ancak metal yabancı bir madde olduğundan vücudun reaksiyon gösterme riski vardır. Kanın pıhtılaşma riski ilk akla gelen reaksiyondur. Bundan dolayı sürekli pıhtı gelişmesini önlemeye yönelik warfarin (coumadin) kullanımı gerektirir. Warfarin pıhtıyı önler. Ancak sürekli kontrol gerektiren bir ilaçtır. Belli periyotlarda INR kontrolü yaptırmak ve doktor kontrolünde ilacın dozunun ayarlanması gerekir.

Doku Kapaklar

At, İnek, Domuz gibi hayvanların kalplerini çevreleyen keseden yapılan bu kapaklar belli kimyevi aşamalardan geçerek hastaya nakledilecek hale gelir. Aspirin dışında herhangi bir yüksek riskli ilaç kullanımını gerektirmez. Genellikle 60 yaş ve üzeri hastalarda tercih edilir. Günümüz teknolojisi dayanıklı doku kapakları üretiminde oldukça yol almıştır. Bu sayede daha dayanıklı doku kapaklar üretilmektedir. Metalik kapaklar kadar uzun ömürlü olmadıkları için genç hastalarda tercih edilmemektedir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Faruk Hökenek

Doç. Dr. Faruk Hökenek, 1970 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul öğrenimini İstanbul'da tamamlayan Dr. Hökenek, 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Kalp ve Damar Cerrahisi üzerine olan ihtisasını öğretim üyeleri: Prof. Dr. Ertan Onursal, Prof. Dr. Aydın Kargı, Prof Dr. Enver Dayıoğlu, Prof Dr. Emin Tireli, Doç Dr. Ufuk Alpagut öncülüğünde doğumsal, erişkin kalp ameliyatları ve damar ameliyatlarında bulunarak İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda tamamladı. Uzmanlığını almasının ardından 2001 yılında İstanbul Memorial Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi departmanında göreve başlayan Dr. Hökenek, aktif olarak erişkin ve doğumsal kalp cerrahisi ameliyatlarında Doç. Dr. Barbaros Kınoğlu başkanlığındaki e ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Mitral kapak tamiri
Prof. Dr. Faruk Hökenek
Prof. Dr. Faruk Hökenek
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube