Mikroskop altında kanal tedavisi

Mikroskop altında kanal tedavisi

Son yıllarda hızla gelişen teknoloji ile birlikte Diş hekimliğinin Endodonti dalı büyük bir ilerleme kaydetmiştir.  Yeni malzemelerin ve cihazların yanı sıra aydınlatma ve büyütme için kullanılan Operasyon Mikroskopları kanal tedavilerin başarı oranını ciddi anlamda arttırmıştır.

Mikroskop ile yapılan büyütme ve aydınlatma sayesinde dişin kanalını kök ucuna kadar takip etmek mümkün oluyor ve göz ile görülmeyen ince ve saklı kanalları bulmak oldukça kolaylaşıyor.                                                

İnsan gözünün çözünürlüğü sadece 0,2mm dir, 0,2mm den daha yakın 2 noktayı sadece 1 Nokta olarak görüyoruz (1). Mikroskop ise x30 (modele göre x40) büyütme ile çözünürlük sınırını 0,2mmden 0,006mm (6µm) e yükseltebiliyor. Bu sayede Diş hekimi dişin anatomisini daha detaylı bir şekilde görüp tedavi edebiliyor (yan kanallar, ekstra kanallar, kanal çatallanmaları vs... ). Bu kanal tedavisinin başarı oranını en çok etkileyen faktörler arasında ilk sırada geliyor.

Kanal tedavileri için sunduğu avantajların yanında muayene esnasında Mikroskop ile doğru ve erken teşhis koymak mümkündür. Bazı durumlarda Dişte veya Dişin kök kısımlarında küçük çizgiler ve çatlamalar oluşur ve zamanla genişleyip ağrıya, çene kemiğinin erimesine, apse ve şişliğe neden olabilirler. Bu izler sadece Mikroskop altında gözükür ve bazı durumlarda hasta farklı tedavi yöntemlerine yönlendirilir.

Uzm. Dr. Şenay YÜKSEL ADANUR

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şenay Yüksel

Etiketler
Kanal tedavisi hakkında merak edilenler
Uzm. Dr. Şenay Yüksel
Uzm. Dr. Şenay Yüksel
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube