Mikrocerrahi varikoselektomi

Mikrocerrahi varikoselektomi

İnfertilite (kısırlık) nedeniyle yaptığımız Varikosel ameliyatlarında, mikroskopik cerrahi tekniği uygulanmaktadır.

VARİKOSEL NEDİR?

Varikosel nedir? Nasıl tedavi edilir? Varikosel testislerdeki kanı boşaltan venlerin (toplardamar) genişleyip varisleşmesidir. Toplardamarların iç yüzeyinde kan dolaşımını düzenleyen kapakçıklar işlevlerini yitirmiştir ve kanı boşaltamamaktadır. Testisten çıkan toplar damarların aşırı ve anormal olarak genişlemiş olması, testiste ısı etkisi ve beslenme bozukluğu sonucu sperm üreten hücreleri toksik bazı maddelerle karşı karşıya bırakır. Bu durum maddeler testis içinde etki yarattığı için sperm oluşumunu kötü etkiler. Testislerin sonografik muayenesi ve damarsal araştırılması gerekir. Böyle bir durum cerrahi müdahale ile düzeltilir.

VARİKOSELİN TEDAVİSİ

Varikoselin tedavisi ameliyattır. Ameliyat sırasında mikroskop kullanılması önerilmektedir. Ameliyatı kasık bölgesinden yapılan küçük bir kesi ile gerçekleşir. Testisi drene eden venler bağlanır. Varikosel ameliyatının başarı şansı değişkendir. Mikroskobik yapılan ameliyatların başarı şansı diğerlerine oranla çok daha yüksektir. Yaklaşık 30-60 dk. sürer. Bu sırada testisle ilgili diğer oluşumların zarar görmemesine özen gösterilmelidir. Varikosel ameliyatı dikkatli yapılmaz ise hidrosel(testis çevresinde sıvı birikimi), atrofi gibi komplikasyonlar görülebilir. Ama son yıllarda, ameliyat tekniğinde elde edilen ilerlemeler sayesinde bu komplikasyonlara çok daha az rastlanılmaktadır. Bunda cerrahın deneyimi önemlidir. Ameliyat olacak kişilerin bunu iyi bilmesi ve ameliyatı yapacak doktordan da bu konuda bilgi alması gerekir.

Ameliyattan 3 ay sonra sperm üretiminde düzelme görülmeye başlar. Sperm tetkiki ameliyattan sonraki 3-6. ayda yapılmalıdır. Sperm üretimindeki düzelme ameliyat olan hastaların %50-80 inde görülür. Gebelik üzerindeki etkisi de yüzde 20-69 civarında artmaktadır. Azospermi olgularında da varikosel ameliyatı yapılması özel durumlarda önerilirse de, başarısının daha düşük olacağı önceden belirtilmelidir. Fakat bu grup hastaların bir kısmında varikoselektomi sonrası yardımcı üreme tekniklerinin başarısının artabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Tüp bebek uygulaması yapılacak erkeklerde de varikosel ameliyatı yapıldıktan sonra tüp bebeğe geçilmesi başarıyı artırabilir. Ameliyat edilen hastaların bir kısmında sperm değerleri biraz daha yükselerek mikroenjeksiyon (ICSI) yerine aşılama (IUI) uygulamasına geçilebilir, hatta doğal yolla gebe kalma şansı da elde edilebilir. Spontan gebelik sağlanamayan hastalarda sperm sayısı, motilite veya sperm morfolojisindeki iyileşme ile yardımcı üreme tekniklerinin başarısı artmaktadır. Çok yaygın yan etkileri olmamakla birlikte, organ ve hayat kaybı söz konusu olabilir. Yeryüzünde hiçbir tedavi yöntemi yan etkilerden arındırılmış değildir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mesut Yeşil

Op.Dr Mesut YEŞİL, 1977 yılında Kırıkkale'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1995 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2007 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2007-2009  Sorgun Devlet Hastanesi'nde, 2009-2010  Kasımpaşa Asker Hastanesi'nde, 2010-2011  Çorum Özel Elitpark Hastanesi'nde, 2011-2016  Bursa Özel Bahar Hastanesi'nde görev yapmış olan Op.Dr Mesut YEŞİL, mesleki çalışmalarına Özel Medicana Bursa Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmektedir. Op.Dr Mesut YEŞİL, Türk Üroloji Derneği, Güney Marmara Üroloji Derneği, Avrupa Üroloji Derneği, Bursa Tabip Odası üyesidir. Ayrıca evli ve üç çocuk babasıdır.       ...

Op. Dr. Mesut Yeşil
Op. Dr. Mesut Yeşil
Bursa - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube