Migren ve akupunkturla tedavisi

Migren ve akupunkturla tedavisi

Migren, %90 oranında bayanlarda ortaya çıkan, bazen bulantı ve kusma ile beraber giden zonklayıcı, şiddetli, zaman zaman tek taraflı ve sıklıkla enseden göze veya göz arkasından başlayıp enseye geçebilen baş ağrısıdır. Damarsal kökenlidir. Ağrı bazen ayda 1 bazen haftada 2-3 kez şeklinde gelebilir. Migren ya Klasik (görme veya diğer prodromlarla-semtomlarla) veya Mutad (Common) (prodrom yok) olabilir.

Mutad migren Klasik migrenle aynı karakterdedir fakat sıklıkla bir ağrının geldiğini bildiren bir ikaz devresi yoktur ve ağrı yavaş yavaş gelişir. Klasik migren genellikle görme alanında kıvılcımlar, kör noktalar veya hemianopsi (görme alanının yarısını görememe) gibi semtomlarla başlar. Görme alanında ki şikayetlerin dışımda, konuşma bozukluğu, yüzde ve ekstremitede karıncalanma veya hakiki hemiparezi gibi şikayetler de ortaya çıkabilir. Baş ağrısı prodromal semtomlar kaybolduğu zaman başlar. Ağrı esnasında ışıktan ve sesten aşırı rahatsız olurlar. Migren genellikle 10 yaşları sırasında ortaya çıkar (gerçi her yaşta başlayabilir) 30 ve 40’larda azalır ve adet sırasında, gebelikte veya menopoz sıralarında  artabilir veya yok olabilir. Stresli zamanlar dahil migren her hangi bir zamanda başlayabilir veya hastayı uykudan uyandırabilir. İstirahat zamanlarında, hafta sonu veya tatilde veya stresli zaman sona erdiğinde başlayabilir. Migren adetle veya açlık (öğünleri atlama), alkol alma, çikolata yeme veya yüksek yerlerde bulunma ile ilgili olabilir. Hiperlipidemi ve hipertansiyon migreni uyandırabilir. Migren bir kere başladı mı,genellikle uyku ile geçer veya sıklıkla kusmadan sonra hafifler.

MİGRENİN AKUPUNKTURLA TEDAVİSİ

Migrenli hastanın ağrı eşik seviyesi çok düşüktür.Akupunktur ise bunu yükseltir. Ayrıca akupunktur vücut ve beyin omurilik sıvısında bir takım maddelerin veya hormonların salınımını etkileyerek migren ağrısını engeller. (Endorfin, Serotonin, Gaba, Prostaglandin, Histamin gibi).

Akupunktur tedavisinden sonra migren nöbetleri seyrekleşir veya migren tamamiyle ortadan kalkar. Yapılan bilimsel araştırmalarına göre akupunkturla migren tedavi başarı oranı %80’dir. Unutmamak lazım migren teşhisi konulduktan hemen  sonra akupunktur tedavisine başlanırsa akupunkturun etkisini hasta çok daha kısa sürede görür.

Akupunktur haftada 2-3 kez olmak üzere toplam 15-20 seans uygulanır. Seanslar 20-40 dakika arası sürer. Migren tedavisinde kulak, baş ve vücut akupunkturu uygulanmaktadır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Ahmet Ersin Atay

Dr. Ahmet Ersin ATAY, 1969 yılında Gaziantep’te doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Gaziantep’te bitirdikten sonra 1987 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1993 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 15 yıl boyunca devlette çalışmasının ardından kendi özel kliniğini açmıştır. 2007 yılından itibaren Medikal Estetik üzerine çeşitli Avrupa Ülkelerinde ve Rusya’da eğitimler almıştır. 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi'nde Akupunktur uzmanlığı eğitimlerini de tamamlamış olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, şu anda Çorlu'da bulunan kendi özel kliniğimde hizmet vermektedir. Evli ve üç çocuk babası olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, kitap okumaktan, mesleki araştırmalar yapmaktan, seyahat etmekten, insanların sağlık sorunlarına çözüm bulmaktan keyif almaktadır ve iyi derecede İngilizce ...

Dr. Ahmet Ersin Atay
Dr. Ahmet Ersin Atay
Tekirdağ - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube