Migren tedavisinde akupunkturun yeri

Migren tedavisinde akupunkturun yeri

Migren halk arasında yarı baş ağrısı olarak bilinen özellikle genç yaş bayanlarda erkeklere oranla 3 kat fazla görülen zonklayıcı, ışığa ve sese hassasiyet, mide bulantısı gibi şikayetlerin eşlik ettiği nörolojik bir bozukluktur. Migren, sadece baş ağrısı değildir. Otonom sinir sisteminden kaynaklanan bio-elektriksel bir hastalıktır. Atak sırasında, otonom sinir sisteminin temel işlevleri olan damar-sindirim-dolaşım geçici aksar.

Akupunktur kliniklerine gözlemlerime göre obezite şikeyetinden sonra en fazla başvuran hasta grubunu oluşturmaktadırlar.

Migren hastaları genellikle hertürlü tedavi ve ilacı kullandıktan sonra son tercih olarak akupunktura başvurmaktadır.

Geleneksel Çin Tıbbına göre başağrısının 2 nedeni vardır.

1. Karaciğer Yangının hiperaktivitesi,

2. Böbrek Yin yetmezliği olarak sınıflandırılır.

Akupunktur uzmanı hekimler hastalarında nabız veya dil muayenesi başta olmak üzere birçok farklı metod ile tanı koyup tedaviye başlarlar.

Yapılan ulusal ve uluslararası birçok çalışmada akupunktur tedavisinin baş ağrılarının görülme sıklığını azalttığı ve baş ağrısının şiddetinde belirgin azalmaya neden olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle endorfin salgısı ile opierjik yanıt sonucu hastaların ağrısında azalma belirgin görülmektedir. Örneğin 4 ayrı çalışmada akupunktur tedavisinin ilaç kullananlara oranla baş ağrısını%41 oranında azalttığı ve ilaçlardan çok daha etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Akupunktur hekimlerinin doğru tanı ve doğru nokta seçimleri ile hastalar birçok semptomda hafifleme ve rahatlama yaşayabilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Ceyhun Dündar

Dr.Ceyhun Dündar, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. 

Mesleki çalışmalarına Özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.
 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Akut ağrılar
Dr. Ceyhun Dündar
Dr. Ceyhun Dündar
İstanbul - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube