Migren nedir, belirtileri nelerdir ?

Migren nedir, belirtileri nelerdir ?

Migren, iki bin yıldır bilinen bir hastalıktır. Migren'i ilk tanımlayan Aretaeustur. Latince de yarım baş ağrısı anlamına gelen Migrenin öteki baş ağrılarından ayrımı ise  Tisso adlı bir bilim adamı tarafından yapılmıştır. Migren, ataklar halinde ortaya çıkan ve bunların arasında hiç bir belirtisi olmayan kronik bir başağrısı şeklidir. Baş ağrısı ve eşlik eden bulgular, migrenli kişinin hayatını normal bir şekilde sürdürmesini önler ve bariz bir hayattan  kopmaya yol açar. Migren atakları ortalama 3 saat, 3 gün devam edebilir.

Migren, kişinin günlük  aktivitelerini engelleyecek ölçüde şiddetli ve baş hareketleri ile artış gösteren ağrılardır.  Migrende, çoğunlukla zonklayıcı ve genellikle tek taraflı,çok şiddetli baş ağrısı görülür. Ağrı ile birlikte  bulantı ve bazen kusma olabilir. Hastalar ışık ,ses  ve gürültü gibi etraflarında ki uyaranlardan  aşırı derece rahatsız olur.  Bu semptomların bir arada değerlendirilmesi tanı açısından çok önemlidir, yalnız her atakta ve her baş ağrısı çeken de aynı bulgular olmayabilir. Migren çoğunlukla başın bir  tarafını tutan, zonklayıcı tarzda, orta veya ileri şiddette ve baş hareketleriyle artan özelliktedir.

Migren ağrısı genellikle sabah saatlerinde başlar, giderek artacak şekilde ve erişkinlerde 3saat-3 gün, çocuklarda 2saat-2 gün arasında devam eder. Ağrıya genellikle iştah kaybı, bulantı, fotofobi (ışıktan rahatsız olma), fonofobi (sesten rahatsız olma), ozmofobi (kokudan rahatsız olma) gibi bir çok durum da eşlik eder. Tüm bu durumların aynı anda görülebilmesi şart değildir. Baş ağrısı, başlangıçtan itibaren tek taraflı ya da çift tarafı olabileceği gibi, tek taraflı başlayıp her iki tarafa da yayılabilir. Zonklayıcı  ağrı da hastaların çoğunda mevcuttur.. spor aktiviteleri gibi basit baş hareketleri de ağrıyı başlatabilir. Ağrı bittiğinde  hastalarda aşırı bir yorgunluk, bitmişlik hali, huzursuzluk, sersemlik, veya tam tersi hareketlilik ve zindelik gibi bazı belirtiler görülebilir.

Migren genel anlamda iki çeşittir: Auralı ve Aurasız migren. 

 Auralı migren de, genellikle bulgular 5-25 dakikalar arasında ortaya çıkar ve bir saat kadar sürer. Görme alanı kayıpları, vücudun bir tarafının uyuşma ve karıncalanması, konuşurken kelime bulmada güçlük, baş dönmesi görülebilir. Göz bulguları (yanıp sönen ışık hüzmeleri) ya da görmede  karanlık alanlar şeklinde olabilir. Bazen hasta önünde buzlu cam varmış gibi görüyorum  şeklinde tanımlayabilir. Ağrıda iyileşme ilk tutulan yerden başlar. 
 
Aurasız migren, en sık  migren tipi olup esas belirtileri baş ağrısı ve bulantıdır.
 
Aura: migren  oluşumundan hemen önce veya atak  sırasında tespit edilen bulgulardır. Auralı migren de, genellikle bulgular 5-25 dakikalar arasında ortaya çıkar ve bir saat kadar sürer. Görme alanı kayıpları, vücudun bir tarafının uyuşma ve karıncalanması, konuşurken kelime bulmada güçlük, baş dönmesi görülebilir. Göz bulguları (yanıp sönen ışık hüzmeleri) ya da görmede  karanlık alanlar şeklinde olabilir. Bazen hasta önünde buzlu cam varmış gibi görüyorum  şeklinde tanımlayabilir. Ağrıda iyileşme ilk tutulan yerden başlar. 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şeref Öztürk

Op. Dr. Şeref ÖZTÜRK, 1975 yılında Zonguldak - Ereğli'de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Kırklareli Devlet Hastanesi, Özel Nisa Hastanesi, Özel Kolon Hastanesi'nde görev almış olan Op. Dr. Şeref ÖZTÜRK, yurt içi ve yurt dışında bir çok yayın ve eğitim programına katılmıştır.

Op. Dr. Şeref ÖZTÜRK, mesleki çalışmalarına Bakırköy'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Migren çeşitleri
Op. Dr. Şeref Öztürk
Op. Dr. Şeref Öztürk
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube