Migren ataklarından korunmak

Migren ataklarından korunmak

~~Migren ne yazık ki günlük yaşantıyı olumsuz etkileyecek şiddete ağrılara yol açabilmekte ve bireyin günlük rutin işlerinde aksamaya sebep olmaktadır. Dünyada migrenin 240 milyon kişiyi etkilediği bilinmektedir. Migrenin görülme oranı ise kadınlarda erkeklere göre daha fazladır. Kadınlarda daha sık görülme sebebinin ise hormonel nedenlere bağlı olduğu düşünülmektedir. Bu yazımda da migreni tetikleyen faktörler ve migreni tetikleyen besinlerden bahsedeceğim.

Migreni tetikleyen başlıca faktörler arasında hormonel değişimler, hava değişimi, bazı pafüm kokuları vaya kimyasal kokular, stres, kronik hastalıklar, beslenme alışkanlıkları ve uykusuzluk vardır. Gürültü, açlık ve bazı besinlerin stresi tetiklediği de bilinmektedir.

Migren hastaları öğün atladıklarında veya uzun süre aç kaldıklarında ağrıların tetiklendiğini bildirmektedirler. Düzenli bir beslenme programı bu yüzden çok önemlidir.

Migrenli hastalarda genellikle bulantı, yüksek ses ve ışığa karşı tahammülsüzlük oluşur.
Beslenme ve migren arasındaki mekanizmalar karmaşıktır. Bazı besinlerin bileşiminde bulunan maddeler çeşitli mekanizmalarla sinir sistemini etkilemekte ve ağrıya yol açabilmektedir.

Migreni tetikleyen başlıca besinler:

-Alkol (özellikle kırmızı şarap ve bira)
-Çikolata
-Peynir
-Gluten içeren besinler
-Salam-sosis gibi işlenmiş et ürünleri
-Yapay Tatlandırıcılar-Aspartam
-Maya
-Hazır besinlersin içerisindeki nitrat-nitrit gibi koruyucular (hazır paketlenmiş besinler ne kadar uzak o kadar iyi)
Bu besinler dışındaki besinlerden bazıları da migrene yol açabilir. Bu yüzden besin günlüğü tutmak faydalı olacaktır. Buraya stres, uyku düzeni ve fiziksel aktivitenizi de not edip nelerin migreni tetiklediğini daha iyi bulabilirsiniz.

Yapılan çalışmalar aşağıdaki faktörlerin migreni tetiklediğini göstermiştir:

-Stres
-Açlık
-SUSUZLUK!
-Gürültü
-Uykusuzluk
-Parlak Işık
-Keskin Kokular
-Nem-rüzgar gibi hava şartları

Migren hastalarının anti-inflamatuar bir beslenme programına uymaları önemlidir. Vücutta inflamasyonu azaltan omega-3’ten zengin besinler tüketilebilir. Bu besinler arasında ceviz, semizotu, sardalya, kabak çekirdeği ve Brüksel lahanası vardır. Özellikle magnezyumun migren patogenezinde önemli rol oynadığı bilinmektedir. Migren hastalarının çoğunda magnezyum yetersizliği saptanıştır. Magnezyumdan zengin besinler arasında da ıspanak, badem, kabak çekirdeği, avokado ve muz yer alır. Birçok araştırmaya göre B grubu vitaminlerinden olan riboflavinin (B2) migren hastalarına faydalı olduğu belirtilmiştir. Riboflavinden zengin besinler ise kırmızı et, avokado, badem, mantar ve susamdır.

Migren ataklarını önlemek için yukarıda saydığım migreni tetikleyen faktörlerden kaçınmak lazım. Ağrıları tetikleyen besinler beslenme programından elimine edilmelidir. İşlenmemiş, doğasıyla oynanmamış besinler tercih edin. Gluten içeren bütün besinler tamamen hayatınızdan çıkarsa kendinize büyük bir iyilik yapmış olursunuz. Susuzluğun çok tehlikeli olduğunu ve migreni tetiklediğini unutmayın. Migren atağınızın olmadığı günler diliyorum:)
 
Diyetisyen Tuğba CİCİ

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba CİCİ, lisans öncesi öğrenimini Neuenmarkt-Wirsberg Grund und Hauptschule'de (Almanya), Markgraf Georg Friedrich Gymnasium'de (Almanya) ve Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nde tamamlamştır. Ardından İstanbul Bilim Üniversitesi Beslennme ve Diyetetik başlamış olduğu lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlamış olduğu Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir. Mesleki çalışmalarına Vital Fulya Plaza'da bulunan özel merkezinde devam eden Dyt. Tuğba CİCİ, üniversite eğitimi süresince ve sonrasında pek çok mesleki kongre, eğitim ve seminere katılmıştır. Ayrıca kendisi iyi derecede Almanca, İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Dyt. Tuğba CİCİ'nin katılmış olduğu eğitim, konferans ve seminerlerden bazıları şöyledir; ...

Etiketler
Migren atağı
Dyt. Tuğba Cici
Dyt. Tuğba Cici
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube