Mide hastalıkları ve mide kanseri

Mide hastalıkları ve mide kanseri

Mide kanseri, en çok görülen 4. kanser türüdür. Ülkemizde, yaklaşık yılda yirmi bin kişi mide kanserine yakalanmaktadır. Erkeklerde, mide kanserine yakalanma riski daha fazladır. Yaşlılarda, mide kanseri daha fazla görülür.

Mide Kanserinin Belirtileri

Erken mide kanserinde belirti olmaz. Risk taşıyan kişilere yapılan endoskopik incelemeyle hastalık teşhis edilebilir. Mide tümörü olan kişilerde gıda akışının engellenmesi sonucu ya da tümörün yayılması sonucu belirtiler ortaya çıkar.

- Hastaların yarısında elle muayenede bir kitle hissedilir.

- Mide bölgesinde ağrı ve midenin ağırlaştığı hissi

- İştahsızlık ve bunun sonucunda kilo kaybı görülmesi (şiddetli ve kısa sürede ortaya çıkar)

- Yemekten sonra rahatsızlık hissi ve mide şişliği,

- Bulantı, kusma,

- Mide kanseri olan kişilerin büyük bir kısmında kansızlık da görülür.

- Yorgunluk,

- Mide ya da bağırsakta kanama olması (gizli şekilde seyredebilir)

Mide Kanserinin Tedavisi

Mide kanserinin tedavisi ameliyattır. Yapılan ameliyatla mide çıkarılır. Çünkü tümör yayılmıştır. Sadece tümörü almak bir işe yaramaz.

Kanserin şekline göre, bundan sonra ışın tedavisi ve ilaç tedavisi uygulanır. Hastalığın seyrine ve şiddetine göre doktor tarafından hastanın durumu da göz önüne alınarak yapılır. Tedaviden sonra hastalar tümörden kurtulur. Fakat kanser nüksedebilir. Bundan sonraki amaç hastalığın tekrar ortaya çıkmasını önlemeye çalışmaktır. 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Bilgehan Çağdaş Sonbahar

Op. Dr. Bilgehan Çağdaş SONBAHAR, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı üniversitenin Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda yaparak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.

Üst Gastrointestinal Sistem Endoskopisi ve Kolonoskopi ve Periferik Vasküler Cerrahisi (Damar Cerrahisi) eğitimi gibi bir çok eğitim programına katılmış olan Op. Dr. Bilgehan Çağdaş SONBAHAR, mesleki çalışmalarına Ankara'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Mide kanseri belirtileri
Op. Dr. Bilgehan Çağdaş Sonbahar
Op. Dr. Bilgehan Çağdaş Sonbahar
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube