Mide fıtığı ameliyat sorası tedavisi ve revizyonel cerrahi.

Mide fıtığı ameliyat sorası tedavisi ve revizyonel cerrahi.

Ameliyat sorası tedavisi:

Medikal tedavi:

Kılavuz 20:Bu hastalarda erken dönemde yutma güçlüğü (disfaji) sık görülmektedir. Bu nedenle bu hastaların yeteri kadar beslenebildiğinden emin olmak lazım.

Erken dönemde yuma zorluğu hastaların 50% de görülmektedir. Bu dönemde sıvıdan katıya geçişin yavaş yapılması önerilmektedir. Bu esnada hastanın yeterli besin alabildiğinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Çoğu hasta mide fıtığı ameliyatından sonra 4-7 kg civarında kilo vermektedir. Eğer yutma güçlüğü uzun süre devam ederse ve hasta 9 kg dan daha fazla kaybetmişse yutma güçlüğü iyi değerlendirilmeli ve tedavisi için girişim düşünülmeli.

Karın içi basıncında ani yükselişlerin yapmış olduğumuz fıtık onarı üzerinde olumsuz etkisi mevcuttur ve tamirin bozulmasına ve fıtığın nüks etmesine sebep olabilir. Bu nedenle ameliyat sonrasında karın içi basıncı artıracak geğirme, öğürme ve kusmanın çok iyi tedavi edilmesi gerekmektedir.  Ameliyat sonrası mide boşalmasında sorun olup midede şişme oluşabilmektedir bu durumlarda midenin nazogastrik tüp ile boşaltılması gerekmektedir.

Ameliyat sonrası kontrast film çekilmesi:

Rutin olarak ameliyat sonrası asemptomatik hastalarda  kontras film çekilmesi gerekmemektedir.

Mide fıtığı ameliyatından sonra rutin kontras film çekilmesinin avantajını gösteren bir çalışma yoktur. Eğer hastada yutma zorluğu, kaçak ve perforasyon  semptomları varsa kontrast film çekilmelidir.

Rutin radyolojik olarak takip  semptomatolojisine göre takipten daha fazla oranda nüks yakalamaktadır. Yanı radyolojik nüks klinik nükstan daha fazladır, fakat çoğu nüks küçük ve semptom vermez. Çoğu radyolojik olarak rutin bir takip önermemektedir.

Revizyon cerrahisi ne zaman yapılmalıdır?

Laparoskopik tecrübesi yeterli olan cerrahlar tarafından mide fıtığının revizyon ameliyatı laparoskopik olarak güvenle yapılabilir. 

Hastanın klınığinde şikayeti varsa ve şikayetini açıklayan anatomik bir nüks varsa mide fıtığı ameliyatının revizyonu yapılmalıdır. Revizyon ameliyatı tecrübeli ellerde laparoskopik olarak yapılabilir. Daha önceki yapılmış olan fundoplikasyon bozulabilir, sağ ve sol kuruş ortaya konulmalı ardından fıtık kesesi diseke edilmeli ve çıkarılmalıdır. Karın içindeki özefagus uzunluğunun yeterli olmasına özen gösterilmelidir. Doğru bir teknikle yapıldığı taktirde revizyon cerrahisinin başarı oranı primer cerrahini başarı oranına yakındır, fakar nüks oranı yüksektir.  Revizyon cerrahisi esnasında yama güvenle kullanılabilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fahri Yetisir

13 Eylül 1974 tarihinde Konya - Karapınar'da doğmuştur.  Tıp eğitimini 1992-1999 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde (İngilizce Tıp) tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1999-2004 yılları arasında SSK Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Elazığ Devlet Hastanesi'nde 5 yıl görev yapmış ve 2010 yılında Etlik İhtisas Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde ve 2012 yılında Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Genel Cerrahi Kliniği'nde Başasistan olarak görevlerde bulunmuştur. 2013 yılında ise Doçent Doktor unvanını almıştır. 2017 yılından beri mesleki çalışmalarına Özel Ankara Medical Park Hastanesinde devam eden Doç. Dr. Fahri YETİŞİR,  Türk Cerrahi Derneği, Endokrin Cerrahi Derneği, Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Der ...

Prof. Dr. Fahri Yetisir
Prof. Dr. Fahri Yetisir
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube