Mide balonu ile zayıflama

Mide balonu ile zayıflama

Obezitenin toplumda son 50 yılda gittikçe yaygınlaşması,incelmek için ne yapmalı? diyenlere güncel tedavi yaklaşımları bulmaya sevk etmiştir. 

Obezite tedavisinde çoğumuzun bildiği mide küçültme ameliyatı gibi obezite ameliyatları ile kilo vermek mümkün olduğu gibi, ameliyatsız zayıflama yöntemi arayanlar için mide balonu yöntemi de mevcuttur.

Günümüzde yeni popüler olan obezite ameliyatları gibi mide balonu yönteminin de uzun bir geçmişi vardır. Mide balonu, endoskopik olarak ilk olarak Amerika Birleşik Devletlerinde yaklaşık 30 yıl önce uygulanmaya başlamıştır. Sağlık konusunda dünyaca kabul gören önerileri bulunan Amerikan Gıda ve İlaç Komisyonu (FDA), mide balonu uzmanlarca yapıldığı zaman zayıflamak için etkili ve güvenilir bir yöntemdir diyerek onay vermiştır.

Mide balonu taktıranlar arasında tanıdığı olan kişilerin de bildiği üzere: Bu işlem endoskopi ile anestezi altında yapılmaktadır. Mide balonu uygulamsı tecrübeli ellerde yaklaşık 15- 20 dakika sürer.

Bu süre zarfında mide kamera yardımıyla kontrol edilir ve ayarlanabilir mide balonumideye yerleştirilir. Son teknoloji mide balonları kişinin kilo verme ihtiyacına göre daha az yada daha çok sıvı ile şişirilerek ayarlalanıp, mide balonu malzemesine göre 6 ay ile 1 yıl arası midede kalabilmektedir. İşlem sonrası ilerleyen saatlerde hastaneden çıkıp ev istirahatine geçmek mümkündür. 

Mide balonu uygulaması sonrasında yaklaşık 3 günlük bir alışma dönemi gereklidir. Bu dönemde genellikle bulantı ve şişkinlik görülür. Mide balonu ile zayıflayanlar bu dönemin genellikle kolay geçtiğini ifade etmekteler.

Mide balonu obez kişilerde ( VKİ> 30) önerilir. Örneğin boyu 165 cm, kilosu 82 olan kişilere uygulanabilir. Balon ile zayıflamak isteyen ve  VKİ< 30 olanların diyetisyen takibinde olup, obezite doktoru gözetiminde olmaları halinde de uygulanabilir.

Mide balonu uygulaması esnasında yapılan endoskopi esnasında midede ülser gibi yara bulunalara, kan sulandırıcı kullananlara, mide ilacı kullanamayanlara yapılması önerilmez.

 Mide balonu taktıranlar fazla kilolarının yaklaşık % 20'sini verebilmektedirler. Klinik çalışmalar mide balonu ile 6 ayda ortalama 5 kilo, balon çıkartıldıktan sonraki 3 ayda ise yaklaşık 4 kilo daha verdiklerini göstermiştir. Bu şu demektir ki; mide balonu taktıran kişinin 20 kilo vermesi de, hiç kilo verememesi de mümkündür. Bu aşamada motivasyon ve diyetisyen takibi önem kazanmaktadır.

İncelmek için ne yapmalı ? diyenlerin ilk tercihlerinin diyet ve egzersiz olmasını öneririz.

Diyet ve egzersize rağmen kilo vermem durdu yada verdiğim kilodan daha fazlasını geri aldım diyenlerde ise ameliyatsız zayıflamayöntemlerinden mide balonu yada mide küçültme ameliyatı gibi obezite cerrahisi yöntemlerinden biri uygun olabilir.

Hangi seçeneğin sizin için en uygun olacağına obezite cerrahınızla görüşek karar vermeniz en doğrusu olacaktır.

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül

Op. Dr. Kaplan Baha TEMİZGÖNÜL, 1981 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Bakırköy Doktor Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  2014 - 2016 Yılları arasında Kilis Devlet Hastanesi'nde mecburi görevini yerine getirmiş olan Op. Dr. Kaplan Baha TEMİZGÖNÜL, Tıbbi bilimsel dergilerde çeşitli yayınları bulunmakta ve asistanlık eğitimi döneminden itibaren obezite cerrahisine, özellikle de tüp mide ameliyatlarına ilgi duymuş ve 2016 yılında tüp mide ameliyatını Türkiye' ye getiren Obezite Cerrahisi Ekibi’ne dahil olmuştur. Op. Dr. Kaplan Baha TEMİZGÖNÜL, evli olup ileri seviyede İngilizce, orta seviyede Almanca ve başlang ...

Etiketler
Obezite tedavisi
Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül
Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube