Mezoterapi nedir, nasıl yapılır ?

Mezoterapi nedir, nasıl yapılır ?

Yunancada orta anlamına gelen mesos ve tedavi anlamına gelen therapia kelimelerinin birleşmesinden oluşur. İlk olarak Fransız doktor Pistor tarafından 1952 yılında kullanılmaya başlamış ve 1972 yılında mezoterapi olarak isimlendirilmiştir.

Canlandırma ve yaşlanma karşıtı etki için derinin orta tabakasında yer alan mikro-dolaşımı hedefler. Uygun bölgelere, az miktarda ve çok sayıda yapılan yerel tedavidir.

Mezoterapi kullanım alanları nelerdir?

Günümüzde cilt gençleştirme, cilt lekelerinin, yara izlerini, çatlakların giderilmesi, saç dökülmesi, selülit, bölgesel zayıflama gibi bir çok amaçla kullanılır. Kan damarlarından zengin cildin orta tabakasına uygulandığı için hedef doku olan ciltte en etkin sonuçlara ulaşmaya yardımcı olur.

Mezoterapi işleminde hangi maddeler kullanılır?

Cildin ve hastanın ihtiyacına göre, A,E,D,K gibi vitaminler, çinko, selenyum, bakır gibi eser elementler, protein yapı taşı olan aminoasitler, cilde nem sağlayan ve su tutan hyaluronik asit, biyotin, lokal anestezikler, yağ erimesini sağlayan maddeler tek başına veya belli oranlarda karıştırılarak kullanılır. İşlemden sonra kırışıklıklarda azalma ciltte daha canlı ve parlak görüntü, saç için kullanılıyorsa dökülmede azalma ,saç kalitesinde artış  görülür.

Mezoterapi işlemi nasıl uygulanır?

Hastalara bu amaçla geliştirilen çok ince iğnelerle ejektör veya tabanca adı verilen uygulama sırasında acıyı en aza indiren aletlerle uygulanır.

Mezoterapi kaç yaşından itibaren ve ne sıklıkla uygulanır?

18-65 yaş aralığında uygulanabilir. Hastanın şikayeti ve uygulanan bölgeye göre değişmekle birlikte 1-4 hafta aralıklarla  4-6 seans  yapılır.

İşlemde sonra nelere dikkat edilmelidir?

İşlemden sonraki ilk 8 saaat banyo yapılmamalı ve aşırı sıcak hamam , duş ve saunadan kaçınılmalıdır. Mezoterapi sonrası hafif yanma , kaşıntı, kızarıklık ve kaşıntı olabilmektedir. Bu bölgelere elle çok temas etmemek gerekirse doktorunuzun verdiği ürünleri kullanmak uygundur.

Kimler mezoterapi yaptıramaz?

Gebe ve emzirenler, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, kanser, böbrek yetmezliği, felç, kanama bozukluğu olanlar ya da kan sulandırıcı kullananlar mezoterapi yaptıramaz.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Çağnur Özcanlı

Uzm. Dr. Çağnur ÖZCANLI, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1992 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1999 - 2003 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Cildiye Ana Bilim Dalı'nda yapmış ve Dermatoloji uzmanı olmuştur.

2004 - 2005 Yılları arasında Bartın Devlet Hastanesi'nde, 2005-2015 yılları arasında, Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nde ve 2015 - 2016 yılları arasında Akdeniz Şifa Konyaaltı Tıp Merkezi'nde, Antalya Özel Olimpos Hastanesi'nde görev yapmış olup, mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Mezoterapi uygulaması
Uzm. Dr. Çağnur Özcanlı
Uzm. Dr. Çağnur Özcanlı
Antalya - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube