Mevsimsel geçişlerde beslenme

Mevsimsel geçişlerde beslenme

Son zamanlarda güneşin kendisini göstermesine sevinip açan çiçeklerin ve kuşların cıvıltısıyla baharın kokusunu hepimiz hissettik.

Belki de çoğumuz kara kış günlerinin depresif modundan kurtulmanın sevincini yaşadı...

Ve tabiiki kışın paltoların kazakların altında sakladığımız hain göbeğimiz artık saklanacak kadar küçük değil...

Bahar zamanı,yenilenmenin tazelenmenin ve diyetin zamanı...

Değişen hava koşulları ile birlikte metabolizmamız da bu koşullara uyum sağlamak için değişir ve çeşitli hormonlar salgılar.Bu değişimlerle birlikte hormonlara bağlı olarak mevsim geçişlerinde iştahta da farklılıklar olabilir. Bu koşullarda dikkat edilmesi gereken değişen hava şartları ile birlikte farklılık gösteren beslenme saatleri ve beslenme tarzının yeniden ayarlanmasıdır.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki mevsim geçişlerinde yapılan en büyük beslenme hataları kişilerin abur cubur gibi yüksek kalorili besin seçimi yapmaları. Bunun sebebi mevsimsel geçişlerde insülin hormonunun ani yükselip düşüşlerinin olabileceği kanıtlanmıştır. İnsülin salgısındaki ani değişimler kişilerde aşırı tatlı ve yeme isteğinin krize dönüşmesine neden olabilir.Bu yüzden ara öğünlerin atlanması bir sonraki ana öğünde size ekstra yüzlerce kaloriye sebep olabilir...

Bu mevsimin en tipik özelliği olan dengesiz hava şartları kişilerin psikolojik durumunda da dalgalanmalara sebep olacağından iştah merkezimiz de bu dengesizlikten etkilenebilir...Önemli olan mevsim geçişlerinde ufak önlemler alarak metabolizmanızı hızlandırıcı birkaç taktikle baharıgüzel karşılayabilirsiniz.

• Güne ne kadar erken başladığımız metabolizmamız için o kadar önemli o yüzden güneşi selamlayın,uyanabileceğiniz en erken saatte uyanın ki vücudunuzun saati işlesin

• Açık havada yarım saat kırkbeş dakika yürümek kadar vücudumuza şifa vercek yağ yakımını hızlandıracak bir egzersiz daha icat olmadı bunun için ayakkabılarınızı giymeniz yeterli,yollar sizin..

• Kafeinli içeceklerin miktarını azaltın, Beyaz çay,rezene,Tarçınlı elma,funda,papatya..bu bitki çayları hem ruhunuzada iyi gelecek..

• Arada ara öğün şart:

*Yarım paket kepekli bisküvi ile 1 bardak Kefir

*20 gr. kadar Yaban Mersini ve 1 avuç kadar Beyaz Leblebi

*Bir bardak süt ile yarım adet Muz

• Kahvaltılarınızı renklendirin, bahar sebzelerini ekleyip yapacağınız bir omlet yanında 1bardak taze sıkılmış meyve suyu 1adet ceviz ve 2 dilim tam tahıllı ekmek hem sağlıklı hem de lezzetli seçim olacaktır...

• Bol bol su için;günde en az 2litre su içmek zor geliyorsa bu detoks suyu tarifini mutlaka deneyin;

2 litre suyun içersine 1⁄2 kare doğranmış elma+1/2 kare doğranmış armut ve 100cc taze sıkılmış meyve suyu.

• Mevsim geçişlerinde düşen bağışıklık sistemimizi ayakta tutacak en doğru besinler sebze ve meyvelerdir.bolca vitamin mineral tüketimi hastalıklara yakalanma riskimizi de azaltır..

• Bu dönemde aşırı uykunun/uykusuzluğun da kilo üzerindeki etkilerini unutmamalıyız,bu açıdan uyku ritmine dikkat edilmeli.uyku düzeni bozulmamalı.

Dyt.Bürge KÖKER ÇOBANER

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Bürge Köker

Dyt. Bürge KÖKER ÇOBANER, 17 Eylül 1982 tarihinde doğmuştur. Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. 

Üniversite eğitimlerinin ardından, 2010-2012 yılları arası Ankara Şehir Kulübü-Mostlife Kentpark'ta, 2012-2014 yılları arası İnteraktif diyet zayıflama merkezi'nde görev yapmış olan Dyt. Bürge KÖKER ÇOBANER, 2014 yılından itibaren Medicalpark Batıkent Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Ara öğünler
Dyt. Bürge Köker
Dyt. Bürge Köker
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube