Metabolik balans kişiye özel dengeli beslenme programı

Metabolik balans kişiye özel dengeli beslenme programı

İlki 1997 yılında yapılan Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojim Hastalıklar Prevelans Çalışması'nın ikincisi  olan kısaca TURDEP-2 olarak anılan çalışma sonuçlarına göre Türkiye’de hem bel hem de kalça boyutları artıyor. TURDEP-1 ve son olarak geçtiğimiz aylarda açılanan TURDEP-2 çalışmalarında  elde edilen sonuçlara göre, 13 yılda Türk kadını 6 kilo alarak, ortalama ağırlığı 72 kilograma, Türk erkeği de yine 7 kilo alarak ortalama ağırlığı 80 kilograma ulaşmış durumda. Son çalışmada, kadınların beden kitle endeksi 28,72, bel çevresi 93, kalça çevresi de 109 santimetre olarak ölçüldü. Beden kitle endeksi, 27,16 olarak hesaplanan Türk erkeğinin bel çevresi 97, kalça çevresi de 105 santimetre olarak ölçüldü.

Her iki çalışma sonuçları 13 yılda kadınların bellerinin 6, erkeklerin bellerinin 7 santimetre arttığını ortaya koydu ancak aynı sürede kadınların kalça çevresinin erkeklere göre daha da arttığı dikkati çekti. Bu dönemde kadınların kalça çevresi 7, erkeklerin kalça çevresi ise 2,8 santimetre arttı.

Bir diğer ürkütücü sonuç ise 13 yıl arayla tekrarlanan TURDEP-1 ve TURDEP-2 çalışmalarının, yaş ilerledikçe diyabet görülme sıklığının arttığının da gösterilmesi oldu. ''Türkiye'de diyabet prevalansı 1997 yılında TURDEP-1 ile yüzde 7.2 iken, 2010 yılında yüzde 13,7'ye ulaşmış durumda. Bu kadar kısa sürede kaydedilen artış karşısında insan ne diyeceğini bilemiyor. Kısacası günümüzün vebası artık diyabet olmuş durumda. İşin bir diğer ilginç tarafı ise insanlar bir taraftan şişmanlarken diğer taraftanda bir zayıflama furyasıdır gidiyor. Hemen hergün uzmanlığı konusunda bir sürü şüphe olan ve hatta Tıp Fakültesi mezunu olmayan kişiler televizyonlardan internete ve yazılı medyada boy gösteriyor.Tam da bu sırada bir süredir kamuoyu önüne yeni bir zayıflama proğramı gelmiş durumda: Metabolik Balans. Metabolik Balansı diğer proğramlardan ayıran en önemli özelliği bilimsel temellere dayanması. ‘’Program Adherence and Effectiveness  of a Commercial Nutrition Program: The Metabolic Balance Study’’ isimli bilimsel araştırması Journal Nutrition and Metabolism dergide yayınlandı. Makalede ayrıntıları yazmakla birlikte günümüzde kullanılan obesite ilaçları dahil  en etkili proğramlardan birisi  olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik hasta için ek herhangi bir ilaç ya da başka bir şey kullanmadan. Sistem Hipokratın çok önemli bir sözünü kendine mihenk taşı edinmiş durumda: ‘’ İlaçlarınız gıdanız, gıdanız ilacınız olsun’’.Metabolik Balans kilo düzenleyici metabolizma proğramı olarak Türkiye’de doktorlar tarafından takibi yapılan bir sistemdir. Kişiye özel hazırlanan beslenme planı sayesinde kişi sadece beslenme değişikliği ile destek ürün ve ilaç kullanmadan sağlığını koruyarak kilosunu düzenleyebiliyor.

 

METABOLİK BALANS KİŞİYE ÖZEL DENGELİ BESLENME PROGRAMI

 

- Metabolik Balans nedir?
İnsan vücudunda dengeyi sağlayan, kişiye özel dengeli beslenme programıdır. Kalori hesabına dayalı bir diyet değildir. Kilo vermeyi sağlayacak olan gıdalar kan değerleri ve kişisel verilere göre belirlenir. Bu belirleme sırasında gıdaların kalorilerinden çok kişinin metabolizma özellikleri dikkate alınır. Sadece zayıflamayı değil, gerekiyorsa kilo almayı ve ideal kiloda kalmayı da sağlayan kilo düzenleyici bir metabolizma programıdır.

-Nasıl bir liste verilir?
Kişiye özel bir program olmasının yanında kalori ayarlamasından ziyade, yiyecek seçimi ve yiyecek gruplarının kombinasyonu ve tüketim şekliyle yakından ilgilidir. Metabolik Balans sisteminde her öğünde protein, karbonhidrat, yağ ve lifli gıdalar günlük ihtiyaca göre listede yer alır.

-Yemek konusunda diğer diyetlerden farkı nedir?
Tatsız tuzsuz, yağsız, light veya iştah kesici yapay yiyeceklerle mideyi doldurup zayıflatan, sürdürülmesi zor bir beslenme programı değil. İdeal ölçülerde, vücudun ihtiyacı olan gıdaların en doğal halleriyle tüketilmesini sağlayan ve ömür boyu sürdürülebilir bir sağlıklı beslenme biçimidir.

-Metabolik Balans ile kilo nasıl dengeleniyor?
Kişiye özel hazırlanan beslenme planı sayesinde besinleri sağlıklı bir biçimde, gerekli miktarlarda alır. Bu şekilde metabolizma daha sağlıklı çalışır. Kişi besinlerini kişisel özellik ve kan değerlerine göre, ideal biçimde aldığı ve sağlıklı kurallara göre hazırladığı için kilosu kısa zamanda kontrol altına alınır. Bu sayede insülin başta olmak üzere vücuttaki önemli rol oynayan hormonların salgısı da dengelenir. Beslenme değişikliğiyle, diyet yapmadan, zayıflamaya destek ürün ve ilaçlar kullanmadan sağlığını koruyarak kilosunu düzenleyebilir.

-Sağlığın düzelmesini nasıl sağlıyor?
Doğal beslenme dengesinin sağlanması ile vücut doğal kilosuna kavuşur. Bu durum verimlilik ve konsantrasyon artışını da beraberinde getirir. Bundan dolayı vücudun enerji seviyesi artar. Daha kaliteli uyku sağlanması, fiziksel kuvveti arttırır. Vücuttaki yağlar azalırken metabolik balans sayesinde kas ve bağ dokusu güçlenir. Cilt gergin ve pürüzsüz hale gelir. Sonuç olarak daha sağlıklı, daha aktif ve daha zinde olursunuz ki; bu da hayatınızın her anına yansır.

 

PROGRAMIN 4 AŞAMASI VAR

-Program ne kadar sürüyor?
Programın 4 aşaması vardır. 3. aşamadan itibaren süre tamamen size bağlıdır.

-Nedir bunlar?
1. Aşama: Hazırlık dönemidir; 2 gün sürer. 2. Aşama: Sıkı dönemdir; en az 14 gün sürer. 3. Aşama: Rahat dönemdir; beslenmenize ek yiyecekler ilave edilir. 4. Aşama: Koruma dönemidir. Pek çok kişi bu dönemi hayat boyu sürdürmeyi tercih eder ki, bunun hiçbir sakıncası yoktur.

-Programda nasıl bir süreç izleniyor?
Birinci görüşmemizde kişisel sağlık ve beslenme geçmişinizi kayıt ederek size bir kan testi listesi veriyoruz. Bu kan testlerini yaptırdıktan sonra sonuçlarını bize ulaştırdığınızda tüm bilgileriniz değerlendirilerek “Kişisel Beslenme Planınız” oluşturuluyor.  Bundan sonraki süreçte adım adım ilerliyoruz.

-Öğünler arasında 5 saatlik süre neden çok önemli?
Vücudunuzun besinleri rahatlıkla sindirebilmesi için makul bir dinlenme zamanına ihtiyacı vardır. Her ara öğün metabolizmanın dengesini bozarak size yabancı olmayan acıkma ataklarını tetikler, yediklerinizin sindirim kalitesini bozar, vücuda tam faydalı hale gelmesini engeller. Bu nedenle 5 saatlik mola süresine sadık kalmanız çok önemlidir.

-Size gelen hastalara özel bir beslenme planı hazırlıyorsunuz. Bu beslenme planındaki yiyeceklerin tamamını yenilmeli mi?
Evet, yemelisiniz. Bu plan rastgele hazırlanmış bir beslenme planı değildir. Bilimsel olarak sizin laboratuar verilerinize göre, vücudunuzun tüm ihtiyaçlarını karşılayacak çeşit ve miktarlar dikkate alınarak düzenlenmiş, parmak iziniz kadar size özel beslenme planınızdır. Sizin için seçilen bu yiyecekler metabolizmanızı destekleyecek ve bugüne kadar vücudunuzda eksik olanları tamamlayacaktır. Yeni tecrübelere kendinizi açarak farklı bilgileri almaya odaklanın. Yeni yemek tarifleri ve beslenme düzenlemeleri, bu değişim ve gelişimde size yardımcı olacaktır.

-Programda sporun yeri nedir?
MB sisteminin hazırlık ve sıkı döneminde, oksijen yağ yakmaya harcanacağı için MB programına katılan kişilerden ilk 2 haftada fazla spor yapmanız istenmez. Normal günlük faaliyetlerinize devam etmeniz yeterli olur. Bu dönemde spor yapmıyor olmanız, normal bir hızla kilo kaybetmenize engel olmaz. Vücudunuz yeni beslenme düzenine böylece daha rahat alışır. Rahat dönemde ise, doktorunuz vücut yapınıza uygun aerobik egzersizler önerecektir.

-Programın başarısını garanti ediyor musunuz?
Size verilen plana uyar ve önerileri yerine getirirseniz başarı buna bağlıdır.

Peki, metabolik balans programının maliyeti nedir?
Programın fiyatı, vermek ya da almak istediğiniz kilo ya da metabolizmanın düzelmesi için alacağınız koçluk süresine göre değişir. Size uygun olan plan, uygulama ve takip süresine bağlı maliyet, doktorunuzla yapacağınız görüşmede belirlenecektir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ahmet Ekmekçi

Etiketler
Metabolik balans
Doç. Dr. Ahmet Ekmekçi
Doç. Dr. Ahmet Ekmekçi
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube