Mesane kanserinin tedavisi nasıl olur?

Mesane kanserinin tedavisi nasıl olur?

Tedaviyi anlatmadan önce idrar torbasının anatomisine kısaca göz atmakta fayda var. İdrar torbası mukoza, lamina propria, kas tabakası olmak üzere 3 tabakadan oluşmaktadır. Tümör mukozada ise Ta, lamina propria da ise T1, kas tabakasını tutmuşsa T2, mesane dışı yağlı dokuya yayılmış ise T3, erkeklerde prostat, kadınlarda rahime yayılmış ise T4 olarak sınıflandırılmaktadır.

Mesane tümörünün tedavisinde ilk olarak idrar yolarında girilerek tümör rezeksiyonu (TUR) yapılır ve patoloji sonucuna göre hareket edilir. Eğer TUR patolojisi yüksek dereceli ve/veya pT1 ise yeniden rezeksiyon  (re-TUR) yapılır. Re- TUR sonucu kas invaziv PT2 değilse idrar torbası içerisine BCG veya kemoterapi verilir.

Eğer TUR veya re- TUR patolojisi kas invaziv ise radikal sistektomi (idrar torbası alınması) ameliyatı yapılır. Radikal sistektomi yapıldıktan sonra hastanın ve tümörün durumuna göre ortotopik mesane (bağırsaktan yeniden idrar torbası yapılması) veya ileal kondüit yapılır. Ortotopik mesane yapılması genç, böbrek fonksiyonları normal olan hastalarda ilk düşünülmesi gereken seçenektir. Genel durumu iyi olmayan, cerrahiyi istemeyen veya metastazı olan hastalara radyoterapi, kemoterapi ve TUR’dan oluşan çoklu tedavi seçenekleri önerilir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Tolga Akman

Prof.Dr, Tolga AKMAN, Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2009-2011 yılları arası Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2011- 2014 yılları arası Bezmialem Vakıf Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalında Yardımcı Doçent olarak görev yapmış olan Prof.Dr. Tolga AKMAN, 2014 tarihinde ise Doçent doktor ünvanını kazanmıştır. Mesleki çalışmalarına Özel Bahçelievler Medicana Hastanesi'nde devam etmektedir.

Prof.Dr, Tolga AKMAN, İstanbul Tabip Odası, Türk Üroloji Derneği, Türk Androloji Derneği, European Association of Urology, European Society for Sexual Medicine üyesidir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Prof. Dr. Tolga Akman
Prof. Dr. Tolga Akman
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube