Mesajlaşırken ellerimiz nasıl zarar görür?

Mesajlaşırken ellerimiz nasıl zarar görür?

Günümüzün vazgeçilmezi cep telefonları ve tabletler... Peki her gün kullandığımız, defalarca mesajlaştığımız bu aletler ellerimize ne kadar zarar veriyor? Fazla mesajlaşmak ve mesaj yazarken uygunsuz el ve bilek pozisyonu ellerimizde çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verebiliyor. Bunların en başında da De Quervain Tenosinoviti dediğimiz başparmak ve başparmak kökünü ilgilendiren rahatsızlık geliyor.

De Quervain Tenosinovitinin en belirgin özelliği, başparmaktan bileğe doğru yayılan ağrı, şişlik ve başparmakta güçsüzlüktür. Günlük hayatımızın kaçınılmazı olan, sık ve sürekli tekrar gerektiren hareketleri mümkün olduğunca kontrollü yapmak, ağır kaldırmamak, zorlayıcı hareketlerden kaçınmak ve ellerimizi dinlendirmek ağrınızın azalması adına önemlidir.

De Quervain Tenosinoviti denilen bu hastalık aynı zamanda yeni doğum yapan ve emziren annelerde de sıklıkla görülmektedir. Anneler bebeklerini kaldırırken, koltuk altından kavrarken zorlandıklarını, başparmak ve el bileklerinin ağrıdığını söylemektedirler.

Bu rahatsızlığı olan hastalarda ilk olarak konservatif tedavi yöntemleri denenir yani öncelikli olarak atel kullandırılır ve duruma göre atel’i ilaçla desteklemek gerekebilir. Ancak daha ağrılı, uzun süren durumlarda ise ağrılı bölgeye steroid enjeksiyonu yapılabilir. Tüm bu uygulamalara rağmen ağrıda azalma olmaz ve günlük yaşam kalitesini düşürecek hareket kısıtlılığı durumu devam ederse, cerrahi operasyon ağrısız ve kesin çözüm yolu olarak hastaya önerilir. 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Eftal Güdemez

Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1970 yılında Gaziantep'te doğmuştur. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1993-1998 yılları arasında ise Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde ihtisasını yapmıştır. Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1995-1996 yılları arasında VKV Amerikan Hastanesi El ve Mikrocerrahi Bölümü'nde El Cerrahisi fellowship'liği, 1997-1998 yıları arasında ise The Cleveland Clinic Foundation Department of Plastic and Reconstructive Surgery, OH, USA'de Mikrocerrahi fellowship'liği yapmıştır. Askerlik vazifesini 1999-2000 yılları arasında İstanbul Haydarpaşa Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde Ortopedi Uzmanı olarak yerine getirmiştir. 2000-2004 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Orto ...

Etiketler
Kireçlenme
Prof. Dr. Eftal Güdemez
Prof. Dr. Eftal Güdemez
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube