Meniscust yaralanması ve fizik tedavi

Meniscust yaralanması ve fizik tedavi

Vucutta uyluk (femur) ve kaval (tibia) kemikleri arasında bulunan yapıya meniscust denilir. Bir diz eklemi içerisinde iç ve dış olmak üzere 2 adet meniskeal yapı vardır.

MENİSCUSTÜN ÖZELLİKLERİ;

1) iki eklem arasında uyumu artırır.

2) ekleme binen şokları absorbe eder.

3) kemiklerin birbirine sürtmesini engelleyerek dejenerasyonu engeller. 

DAHA ÇOK SPORCULARDA MENİSCUST YARALANMASI GÖRÜLMEKTEDİR. EN SIK AYAK YERDE SABİT İKET VUCUT BACAK ÜSTÜNDE DÖNMESİ İLE OLUŞMAKTADIR.

Menisküs Yırtığında Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Her diz yaralanmasında erken dönemde fizik tedavi tavsiye edilir.

İkinci basamakta menisküs yırtığı açısından hastaya ameliyat gerekip gerekmediğine karar verilir. Eğer şikayetler menisküs yırtığından kaynaklanmıyor veya hastanın genel durumu cerrahiye izin vermiyorsa ameliyat iptal edilebilir veya geciktirilebilir.

Menisküs yırtıklarında eğer ağrı varsa ve günlük yaşamı etkiliyorsa cerrahi düşünülmelidir.

Menisküs yırtığında sıklıkla uygulanabilecek iki seçenek vardır:

-          Menisküs Tamiri: Yukarıda bahsedildiği şekilde eğer menisküs dış kısmında yırtık varsa uygulanabilecek bir yöntemdir. Her hasta tamir için uygun değildir. Artroskopik olarak tamir mümkündür ve sonuçları açık ameliyatlara göre daha iyidir. Ancak iyileşme süreci menisküsün yırtık kısmının çıkarıldığı (menisektomi) hastalara göre daha uzundur.

-          Menisektomi: Menisküsün yırtık kısmının çıkarıldığı yöntemdir. Menisküsün iyileşme şansı olmayan iç kısmındaki yırtıklarda uygulanır. Artroskopik olarak yapıldığında çok hızlı bir iyileşme süreci vardır ve hasta aynı gün içerisinde ayağa kalkabilir.

Menisküs Yırtığı Sonrası Süreç Nasıldır?

Dizde menisküs yırtığı olduğunda şok emilimi kapasitesi belirgin olarak azalır. Bu sebeple eklem kıkırdaklarında zedelenme riski ve kireçlenme oluşma tehlikesi artar. Eğer menisküs tamiri yapılmışsa uzun dönemde çok iyi sonuçlar almak mümkündür. Menisküsler artroskopik olarak kısmen çıkartılmışsa yine çok büyük oranda iyi sonuçlar elde edilir. Ancak özellikle açık ameliyatlarda tercih edilen menisküsün tümü çıkartılmışsa sonuçlar iyi değildir ve hastanın yaşam şeklini değiştirmesi gerekebilir. Kilo verme, uzun yol yürümeme, ağır yük taşımama bu değişikliklerden bir kaçıdır.

 

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. İbrahim Babayiğit

Etiketler
Menisküs yırtığı sonrası süreç nasıldır?
Fzt. İbrahim Babayiğit
Fzt. İbrahim Babayiğit
Kocaeli - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube