Menenjit belirtileri nedir? nasıl teşhis konur?

Menenjit belirtileri nedir? nasıl teşhis konur?

Menenjit Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Teşhis Edilir?

Menenjit, en basit anlatımla beyni saran beyin zarlarının iltihaplanması anlamına gelir. Çok ciddi ve ölümcül bir hastalıktır. Bu hastalığa, bakteriler, virüsler veya verem mikrobu sebep olabilir.           Menenjit belirtileri arasında en önemlileri ateş, mide bulantısı, kusma ve bilinç bulanıklığıdır. Hastada ense sertliği vardır. Yani, hasta düz bir zeminde yatarken ensesinden tutup, çenesini göğsüne değdirmeye çalıştığımızda hasta bunu yapamazsa, ense sertliği var denir.

Hastada, bu belirtiler olduğunda menenjitten şüphelenilir. Tanı koymak için, hastanın belinden, omurlarının arasına bir iğne ile girilerek beyin omurilik sıvısı denilen sıvı alınır. Buna Lomber Ponksiyon denir. Sonrasında bu sıvı mikroskop altında incelenir ve menenjite sebep olan mikrobun ne olduğu bulunmaya çalışılır. Bu etkenler bakteri, virüs veya verem (tüberküloz)  mikrobundan biri olabilir. Eğer hastalığa sebep olan etken bir virüs ise buna viral menenjit denir. 

Viral Menenjite sebep olan birçok virüs vardır. Bu virüslerden hangisinin menenjite sebep olduğunu göstermek çok zordur. Hangi virüsün menenjite sebep olduğunu gösteren bir test Türkiye’de kullanılmaya başlanmıştır. Bu testin ismi “ Menenjit Etkenleri Multipleks PCR” dır. Bu, moleküler bir testtir. Şu anda bu hastalığın tanısının konması için kullanılan en ileri yöntemdir. Hastanın belinden alınacak beyin omurilik sıvısının laboratuvara ulaştırılmasından sonra 6 saat içinde virüsün net olarak ismi söylenebilmektedir.

Bu test ile tek bir çalışmayla en çok menenjite yol açan 7 virüsten biri etken olarak saptanabilir. 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şafak Göktaş

Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, 18 Mayıs 1980 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Çocukluğu, babasının da doktor olması sebebiyle pek çok farklı şehirde geçmiştir; Ankara, Eskişehir, İstanbul ve Erzincan gibi. Yine babasının mecburi hizmeti nedeniyle 6 sene Erzincan’da yaşamış ve ilköğrenimini Erzincan’da tamamlamıştır. Bu süreçte Anadolu kültürü ile tanışma fırsatına sahip olmuş ve hayatı boyunca sürdüreceği değerli arkadaşlıklar kurmuştur. 1992 yılında yaşanan büyük Erzincan depreminde oturdukları SSK lojmanındaki apartman tamamen yıkılmış ve enkaz altından sağ kurtularak ailecek ikinci hayatımız adını verdikleri yeni hayatlarına başlamışlardır. Ardından İstanbul’a gelmişler ve Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, ortaokul ve lise öğrenimini İstanbul’da, hayat görüşünün de temellerini attığını söylediği, şehrin en iyi okullarından olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu L ...

Etiketler
Virus enfeksiyonu
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
İstanbul - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube