Meme küçültme ve dikleştirme

Meme küçültme ve dikleştirme

Meme küçültme ameliyatı estetik bir ameliyat olmasının yanında büyük memenin neden olduğu sırt ve boyun ağrıları, meme altı pişikleri, kamburluk, kol ağrıları gibi şikayetlerinde ameliyat sonrasında tamamen geçmesi nedeniyle aynı zamanda sağlık amaçlı yapılması gereken bir ameliyattır.
Meme küçültme ameliyatı ailevi yada hormonal nedenlerle büyümüş olan memelerin küçültülme ve dikleştirilme işlemidir.Ameliyat genel anestezi altında yapılır ortalama 3 saat sürer ve 1 gece hastanede kalmayı gerektirir. Genellikle vertikal mamoplasti isimli teknikle yapılmaktadır. Bu teknik tüm dünyada son yıllarda en çok kullanılan teknik olup ameliyat sonrasında meme başı çevresinde ve meme başından aşağıya doğru uzanan ince çizgi şeklinde bir iz oluşur. Bu iz ilk aylarda kırmızı ve belirginken 1. yıldan itibaren silik belli belirsiz bir hal alacaktır. (izler muayene sonrasıda doktorunuz tarafından size bilgisayarda gösterilecektir)
Ameliyat sonrası 4. günden itibaren işinize dönebilirsiniz.

 Memenin gelişimsel, gebelik veya aşırı kilo alımına bağlı büyümeleri sıkça karşılaşılan sorunlardandır. Bu durum sadece bir estetik sorun oluşturmaz, aynı zamanda omuzlarda ağrı, duruş bozuklukları, meme altında kaşıntı ve kızarıklık gibi sıkıntılara da yol açar. Bu tür şikayetlerine çözüm arayanların aşağıdaki bilgileri edinmesinde yarar vardır:

Memelerdeki büyümenin hormonal bir soruna bağlı olup olmadığı araştırılmalıdır.

Memelerdeki büyümenin devam edip etmediği sorgulanmalıdır.

Memede ele gelen ağrılı veya ağrısız bir kitle olup olmadığı araştırılmalıdır.

Memede geçirilmiş bir enfeksiyon veya cerrahi müdahele olup olmadığı sorgulanmalıdır.

Yukarıda sözü edilen özellikler ile ilgili size sorular sorulacak ve gerekli bilgiler aktarılacaktır. Genellikle hormonal bir soruna bağlı olmayan, son 6 ay içinde büyümesi durmuş ve küçültülmesi istenen göğüsler için cerrahi girişim düşünülür. Belirli bir yaşın üzerinde ve ele gelen kitlesi olanlarda girişim öncesi mammografi gibi görüntüleme tekniklerinden yararlanılır. Daha sonra göğüslerin boyutları, deri ve meme bezi özelliklerine göre kullanılması gereken tekniğe karar verilir.

İşlem öncesi bazı laboratuvar tetkikleri ile ayrıntılı bir muayene yapılır, önceden belirlenen tekniğe uygun ameliyat planının çizimi yapılır. Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat süresi kullanılan tekniğe bağlı olmak üzere 2-4 saat arasında değişir. İşlemden sonra hastanede kalış süresi 1 ila 2 gündür. Ameliyat sonrası 4. saatte ayağa kalkmanıza ve beslenmenize izin verilir. İlk birkaç gün dren denilen ve ameliyat bölgesinde oluşabilecek kan ve serum sızıntılarını toplayacak vakumlu bir torba kullanılır. Gelen miktara göre bu dren 1-2 gün sonra çıkarılır. Kol hareketlerinin ilk günlerde sınırlandırılmasında fayda vardır. İlk hafta göğsü saran bir bant mevcuttur, 7. gün bu çıkarılır ve sadece dikiş hatlarını örten ince bantlar kullanılır. Bunlarda 1 hafta kalır.

Meme büyüklüğü genellikle sarkma ile birliktedir. Memenin formu iyi fakat iri ise ve bunun yağlanmaya bağlı olduğu düşünülüyorsa sadece vakumla yağ emme yöntemi ile göğüsler bir ölçüde küçültülebilir. Fakat küçültme işlemi ile birlikte aynı zamanda bir form verilmesi de gerekiyorsa genellikle şu yol izlenir:

Meme başı olması gereken yere yükseltilir.

Meme üst kutbu genellikle sarkmış memelerde boşalmıştır, yeniden form verilirken bu alan doldurulur.

Koltuk altına yayılmış olan göğüs daha dar çaplı bir alana hapsedilir ve bu şekilde daha iyi bir form sağlanır.

Bu işlemler sırasında istenen boyutlara kadar küçültülmek üzere meme dokusu ve deri çıkarılır.

Genellikle çıkarılan dokular patolojik inceleme için incelenir.

Meme küçültme ameliyatlarında kullanılan tekniğe bağlı olarak bazı farklı özellikler söz konusudur. Bazı sınırlı küçültme ameliyatlarında, iyileşme hızlı ve işlem sonrası hemen normal aktivitelere dönülebilirken, çok iri göğüslerde çıkarılan dokunun durumuna göre bu süreç uzayabilir. Aynı şekilde tekniğe bağlı olarak oluşacak izlerin yeri ve uzunluğu da değişir. Ameliyat izleri ilk aylarda daha belirgin iken 6. aydan itibaran daha iyi yönde değişir.

Meme başı ile süt kanalları arasındaki ilişkinin bozulmadığı ameliyat teknikleri öncelikle tercih edilmesine karşın bazı iri göğüslerde bu ilişkinin bozulduğu ameliyat teknikleri tercih edilebilir. Bu konuda muayeneniz sonrası size ayrıntılı bilgi verilerek karara katılmanız sağlanır.

Ameliyat sonrası karşılabilecek sorunlar erken ve geç dönem sorunları olarak ikiye ayrılabilir. Erken dönemde kanama, enfeksiyon, yara ayrışması gibi sorunlar son derece nadirdir. Geç dönem sorunları ize veya şekle bağlı sorunları olarak karşınıza çıkabilir. İzlerde belirginlik, kızarıklık, kaşıntı erken dönemde bazı koyu tenli kişilerde sıkça rastlanabilir ve ilaç tedavisini gerektirebilir. Şekille ilgili sorunlar daha çok büyüklük ile ilgili sorunlardır. Bu nedenle ameliyat öncesi arzu edilen meme boyutu vucüdün diğer özellikleri de göz önüne alınarak net bir şekilde konuşulmalıdır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Akın Demiralay

Etiketler
Meme küçültme ve dikleştirme
Op. Dr. Akın Demiralay
Op. Dr. Akın Demiralay
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube