Meme kanseri sonrası oluşan kol şişmesi

Meme kanseri sonrası oluşan kol şişmesi

LENFODEM: İnterstisyel boşlukta proteinden zengin sıvı birikimidir.Lenf sisteminde veya lenf nodullerindeki hasar yada tıkanma sonucunda gelişir.
Dokular arasında bulunan sıvının buyuk bır çogunluğu venöz sistemle (toplar damar),geri kalan bolumu ise lenf sistemi ile geri alınarak kan dolaşımına aktarılır.Her hangi bir patoloji gelişirse lenf sisteminin geri alması gereken sıvı alınamaz, dokular arasında birikmeye başlar ve lenfödem tablosu gelişir.


İKİ ŞEKİLDE GELİŞİM GÖSTERMEKTEDİR

1:PRİMER LENFÖDEM ;Primer lenfödem de kişi lenf sistemi yetersiz olarak doğar ancak hiç belirti vermeden uzun süre kişi hayatını ödemsiz olarak devam ettirebilir,fakat  gelişebilecek herhangi bir travma,enfenksiyon lenfödem tablosunu ortaya çıkarabilir.

2:SEKONDER LENFÖDEM ; lenfödemin en sık rastlanan tipi herhangi bir operasyon sonucu örnegin meme cerrahisi sonrasında lenf nodullerinin alınmasına baglı gelişen lenf ödem tablosu

BELİRTİLER:   A:Erken evrede yumuşak gode bırakan ödem.
B:Eklem katlantılarının derinleşmesi
C:Lenfödem agrısızdır.
D:İleri evrelerde fibrozis
TEDAVİ

KOMPLEX BOŞALTICI FİZYOTERAPİ İKİ FAZDAN OLUŞUR;

BOŞALTIM FAZI:BU FAZ DORT EVREDEN OLUŞUR MANUEL LENF DRENAJI -CİLT BAKIMI-KOMPRESYON BANDAJI-EGZERSİZ BOŞALTIM FAZI HASTAYA HERGUN UYGULANMALIDIR.

KORUMA FAZI:BU FAZ DORT EVREDEN OLUŞUR VE BOŞALTIM FAZI BITTIKTEN SONRA UYGULANIR 
HAFTADA BIR -IKI DEFA MANUEL LENF DRENAJI -CİLT BAKIMI -EGZERSİZ-KOMPRESYON ÇORABI

MANUEL LENF DRENAJI:MLD Ozel bir tekniktir eğitim gerektirir. Amacı sıvının diğer saglam lenf nodullerine aktarmak , Özel el tutuş şekilleri vardır. Cilde nazik ve ritmik bir basınç uygulanır.Bu teknik derinin tam altındaki yüzeyel lenf damarlarına hafif basınçla uygulanır.

LENF DRENAJI İLE  Örneğin;Kol ve bacaklardaki sıvı vucudun saglam yerlerindeki lenf nodullerine aktarılır ancak drenaja önce merkezden başlanır sonra kol ve bacak en son parmaklara ulaşılır,her drene edilen bölge tekrarlanarak nodule tekrar aktarılır.Örneğin,göğüs cerrahisine baglı sağ lenf nodulleri alındıysa ve sağ kolda lenfödem gelişti ise burdaki sıvı sol koltuk altı lenf ve sağ kasık lenf nodullerine aktarılır.bölgeye göre süre değişmekte olup ortalama bir saat sürmektedir.

Hasta ilk gun seansa başlamadan önce değerlendirilir,gerekli ölçümler yapılır ve kaydedilir.her bir seans ortalama bır saat surer,seansta hastaya 45 dakika süren manuel lenf drenagı uygulanır,özel bir kremle cilt bakımı ve bandajlama yapılır,hastaya uygun ev egzersizleri verilir,bandaj bir sonraki seansa kadar tedavi bölgesinde kalır tedavi süresi hastaya göre değişmekte olup ortalama 10-15 seans surmektedir.Tedavi uygun yapıldıgı takdirde başarı oranı yukselir.

Koruma fazında,boşaltım fazının sonunda hastanın uygun çorap ölçusu alınır ve hastaya koruma fazında yapacakları konusunda bilgilendirme yapılır,hasta hergun cilt bakımını ve egzersizlerini yapar.

Kompresyon çorabı hergun dikkatli bir şekilde,aksatılmadan giyilmesi gerekir.
Hastaların en çok sordukları sorular,yazın bu çorabı giyebelecekmiyim,basıncı beni rahatsız edermi,kolum yada bacagım tekrar şişermi,bu soruları şu şekilde açıklanabilir ;çorapta uygun hava boşlukları olduğu için sıcaklık olarak rahatsız etmez,çorap ekstremiteyi (kol-bacak)koruyacagı için uygun basınçta olması gerekir ancak bu basınca hastalar bir süre sonra alışmaktadır,çorap hergun duzenli bir şekilde giyilip egzersizler ve cilt bakımı yapıldıgı takdirde koruma fazı basarılı olacaktır.


KOMPLEKS BOŞALTICI FİZYOTERAPİ KULLANILDIGI HASTALIKLAR

LENDÖDEM
LİPÖDEM
POSTTRAVMATİK ÖDEM
SİKLUSA BAGLI İDİOPATİK ÖDEM
SİKLERODERMA
SUDEC ARTROFİSİ
Bu tedavi yaklaşımı uzman hekim tarafından tanısı konmuş ve tadavi için her hangi bır komplıkasyonu olmayan hastalara uygulanmalıdır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Fzt. Mehmet Ünal

Uzm. Fzt. Mehmet Ünal, lise eğitimini 2000 ile 2004 yılları arasında Karaman Sağlık Meslek Lisesi Acil Tıp Teknisyenliği bölümünde tamamladı. 2005 ile 2007 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi'nde İş ve Uğraşı Terapisi Bölümü'nde eğitim aldıktan sonra 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünü kazandı, 2010 yılında ise mezun oldu. Yüksek lisansını da 2012 yılında Yeditepe Üniversitesi Ortopedik ve Sporcu Rehabilitasyonu bölümünde tamamladı. Uzm. Fzt. Mehmet Ünal, 2007 yılında 3 ay süresince Denizli 112 Acil Yardım İstasyonu'nda; 2010 ile 2012 yılları arasında Kocaeli Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Ortopedik Rehabilitasyon Bölümü'nde; 2012 yılı Ekim ayı itibariyle Kocaeli Fizomer Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde görev aldı. Hale Fizomer Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'n ...

Uzm. Fzt. Mehmet Ünal
Uzm. Fzt. Mehmet Ünal
Kocaeli - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube