Meme büyütme ve sonrası

Meme büyütme ve sonrası

Göğüsler kadının beden görünümde fiziğini tamamlayan yapılardır. Omuz genişliği, göğüs çevresi, bel ve kalça çevresi ölçümlerinde meme hacmi önemli bir yer tutar. Bu ölçümler içinde meme hacmi küçük olduğu zaman vücut kontur görünümü eksik kalır.

Meme büyütmede kullanılan günümüzde en geçerli yöntem silikon protezler (implant) dir. Bunun dışında zaman içinde enjeksiyon ile memeye bazı maddeler (dolgu maddeleri, yağ enjeksiyonu gibi) verilmesi denenmiş, ancak tatmin edici sonuç elde edilememiştir. Protezle meme büyütme ameliyatı, genel olarak iyi ve kalıcı sonuç veren, kişinin ruh sağlığını ve psikososyal yapısını düzelten, onları yaşama daha bağlı hale getiren bir ameliyattır.

Memeler, yapısal olarak değişik nedenlerle küçük olabilir. Doğumsal olarak biri diğerinden daha küçük, asimetrik olabilir. Normal de tüm bayanların çoğunluğunda iki göğüs ölçüsü arasında fark vardır. Fakat bu eşitsizlik az ise herhangi bir ameliyat gerekmez. Eğer bu fark fazla ise estetik ameliyatlarla bu durum düzeltilebilir.

Kadınlarda özellikle hamilelik sırasında memelerde büyüme ve ardından emzirme sonrası memelerde küçülme ve hacim kaybı ile sık karşılaşılmaktadır. Bu tür durumlarda silikon protez yerleştirilerek istenilen büyüklükte göğüslere kavuşmak mümkündür. Ek olarak emzirme sonrası memelerde sarkma da varsa büyütme ameliyatı ile birlikte deri sarkması da düzeltilebilir. Ancak bu ameliyatlar için emzirme süreci bittikten sonra 6 ay beklenmesi uygun olacaktır. Çünkü emzirme bittikten sonra memenin şekil değişir, kimi kadınlarda meme bir miktar toparlanabilir, kimisinde de sarkma artarak devam eder. Bu nedenle sonucu görmek için beklemek gerekecektir.

Silikon meme protezleri, dışı vücuttaki dokulara uyum sağlaması için pürtüklü katı silikon, içi ise jel formunda silikon olan implantlardır. Şekilleri yuvarlak veya anatomik denilen damla şekilli olabilir. Bu protezler hastanın meme yapısına göre meme dokusu altına yada göğüs kasının (pektoral) altına yerleştirilebilir. Protez seçimi ve yerleştirilmesi hastaya, memenin durumuna ve cerrahın tercihine göre değişecektir.

Meme büyütme ameliyatından sonra hamile kalmanızda ,bebek sahibi olmanızda ve emzirmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Silikonun süte geçmesi sözkonusu değildir. Silikon molekülü meme protezi yaralanıp silikon,protez dışına dağılsa dahi süt kanallarına geçip süte karışamayacak kadar büyük bir moleküldür.

Tüm meme ameliyatlarından önce mutlaka meme ultrasonu veya mamografi çektirilir. Ameliyat sonrasında ise silikon konulduktan sonra takiplerde yine aynı tetkikler uygulanır. Silikon meme protezleri kansere sebep olmaz, eğer ilerde memede kanser gelişimi olursa da tanı konulmasına engel teşkil etmez.

Göğüs büyütme ameliyatında protezin boyutuna karar verilmesi en zor kararlardan birisidir. Bunun için en iyi yöntem özel sutyen içerisine değişik ölçüdeki ‘sizer’ silikonların konularak denenmesidir. Ayna karşısında hasta kendi vücuduna uygun her ölçüyü deneyerek doktoruyla beraber ortak bir karar vermelidir. Hatalı bilinen bir konu sütyen ölçüsüdür. Sütyenlerde 85 ya da 90 gibi ölçüler göğüs kafesinin çapını gösterirken A,B,C,D gibi harfler meme büyüklüğünün ölçüsünü gösterir. Protez yerleştirilen hastalarda meme büyüklüğü artar yani A iken B, C veya D yapılabilir ancak gövde çapı değişmez (Ameliyat öncesi 90 B olan sütyen ölçüsü ameliyat sonrası 90 C olur).

Ameliyat genel anestezi ile (uyutularak)hastane koşullarında ameliyathanede yapılır ve 1-2 saat sürer. Protezin konabilmesi için 4-5 cm lik bir iz açılır. Bu iz meme altı kıvrımına, meme başı alt kısmına veya koltukaltı bölgesine yerleştirilebilir. Giriş yeri neresi olursa olsun bir iz bırakacaktır. Bunlar başlangıçta belirgin, zamanla belli belirsiz hale gelen izlerdir. Protez, meme altından yerleştirildiğinde iz meme katlantısı altında kalır ve sütyen ya da bikininin üstü giyilmese dahi pratikte görülebilecek bir yerde değildir. Meme başından protez konulduğunda ise iz, meme başındaki koyu alanın hemen sınırında olur ve genellikle belirgin bir iz kalmaz. Koltukaltı yerleştirmelerde ise iz bir süre sonra deri çizgilerine karışarak kaybolur.

Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Protez göğüs kası arkasına konmuşsa birkaç gün kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Ameliyat sonrası memeye korse şeklinde sütyen veya sargı uygulanır. Hastalar bir hafta 5-7 gün sonra işe dönebilir. Erken dönemde şişlik olabilir , meme başında hissizlik ve deri üzerinde morumsu renk değişimi olabilir. Bunlar kısa sürede kendiliğinden kaybolur. 2 ay kadar ağır sporlardan (zıplama-koşma gerektiren) uzak durması önerilir.

Op. Dr. Ayşe Barutçu

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşe Barutçu

Op. Dr. Ayşe BARUTÇU, 1976 yılında Sivas'ta doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Sivas'ta tamamlamıştır. Ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2001-2007 yılları arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda uzmanlığını almıştır.

Op. Dr. Ayşe BARUTÇU, 2007-2012 yılları arasında Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi'nde ve 2012-2013 yılları arasında Özel Keçiören Hastanesi'nde Plastik Cerrahi Uzmanı olarak görev yapmıştır.

Evli ve 1 çocuk annesi olan Op. Dr. BARUTÇU, mesleki çalışmalarına Ankara'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Göğüs büyütme
Op. Dr. Ayşe Barutçu
Op. Dr. Ayşe Barutçu
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube