Meme ağrısı tehlikeli midir?

Meme ağrısı tehlikeli midir?

Meme ağrısı özellikle doğurganlık çağında olan kadınlarda oldukça sık görülen bir şikayettir. Meme ağrılarının altındançoğu zaman iyi huylu meme hastalıkları veya hastalık dahi sayılmayacak türden sebepler çıkar. Ağrının altından önemli bir hastalık çıkma ihtimali, hele hele meme kanseri çıkma ihtimali çok nadirdir. Zaten meme kanseri olan hastaların çok azında ağrı şikayeti görülür.

Objektif bir tıbbi neden bulunmamakla birlikte, kısa bir süre önce ailesinde, akrabalarında veya arkadaşlarında meme kanseri tespit edilen kadınların meme ağrısı şikayetiyle doktora başvurma oranlarında bir artış olduğu pek çok cerrah tarafından gözlenen bir durumdur. Kanser olma endişesi taşıyan kadınların ağrı konusuna yoğunlaşmaktan çok "kitle" yönünden kendilerini konrol etmeleri daha mantıklıdır.

Meme ağrıları üçe ayrılır. 
- Döngüsel olan, 
- Döngüsel olmayan ve 
- Meme dokusu dışından olan.

Döngüsel meme ağrıları sıklıkla 20'li 30'lu yaşlarda görülür. Her adet döneminde, adet kanaması başlamadan önceki günlerde her iki memede birden görülür. Adet kanaması başlayınca azalır ve kaybolur. Sıklıkla meme üst dış kadranda şişlikle beraber olur. Koltuk altına doğru yayılan künt bir ağrıdır. Menopoza kadar her ay tekrarlayabilir.

Döngüsel olmayanı tip ağrılar daha çok 40 yaşın üzerindeki kadınlarda görülür. Çoğunlukla tek taraflı, sabit ve yakıcı vasıfta bir ağrıdır. Memedeki kistlere, meme iltihabına veya yapısal değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

MEME AĞRISINI AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER NELERDİR?

-Kişinin meme yapısına uygun destekleyici(balenli) sütyen ya da sporcu sütyeni kullanılarak meme hareketlerinin olabildiğince azaltılması. Aşırı hassas dönemlerde gerekirse yatarken bile sütyen çıkartılmaması
-Ağrı kesiciler. Sıcak-ıslak kompreslerle ya da havlularla pansuman. 
-Kahve-sigara tüketimin azaltılması ya da kesilmesi. 
-Stresin azaltılması.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan

Op. Dr. Mehmet Yavuz ÇAPAN, lisans öncesi eğitimlerinin ardından, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak 1988 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1991-1995 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1993 yılında Erzurum Mareşal Çakmak Hastanesi' nde askerlik görevini yapmıştır. 1995-1997 yılları arası Erzurum Numune Hastanesi' nde, Ocak-Temmuz 1997' de Gaziantep Nizip Devlet Hastanesi' nde, Temmuz 1997' de Gaziantep Devlet Hastanesi' nde, 2001 yılında M. Ülker Acil İlk Yardım ve Travmatoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde Genel Cerrahi Klinik Şef Muavini, 2001-2007 yılları arası  Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi' nde Genel Cerrahi Uzmanlığı ve Başhekim Muavini, 2007 ...

Etiketler
Meme ağrısı
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan
Gaziantep - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube