Meme küçültme ameliyatı

Meme  küçültme  ameliyatı

Bazı kadınların göğüslerinin aşırı hacimli ve büyük olması sosyal yaşantılarını olumsuz yönde etkilemenin yanında psikolojik olarak da büyük bir rahatsızlık verebilir. Baş veya omuz ağrısı, sırt ve boyunda kas gerilmesi, sütyen askıları ile omuzda çökük görüntü gibi birçok olumsuz fiziksel sorunlara da yol açabilir.

Meme küçültme ameliyatı sonrası yaşam kalitesi artar ve birçok kadının özgüveni geri gelir.

Meme küçültme ameliyatı nasıl gerçekleşir?

Bu ameliyat sonucunda meme hacim olarak küçülür. Doktor hasta ile görüştükten sonra çıkarılacak meme dokusu, memelerin sarkıklığına göre işleme karar verir. Planlama yapılırken doktor öncelikle meme ucunun bulunacağı yeri işaretler. Akabinde koni şeklinde olan bir kalıp yardımı ile işaretli bölge dışında kalan deri ve meme dokusu çıkarılır.

Meme küçültme ameliyatı öncesi neler yapılmalı?

Hasta eğer kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa, doktorunuz kullanımını 10 gün öncesinden kesmenizi isteyebilir, ameliyat öncesi vücudunuzun herhangi bir yerinde enfeksiyon olmamasına özen gösterilmeli. 40 yaş üzeri kadınlar, özelikle ailede meme kanseri olan hastalar ameliyat öncesi mamografi çektirmesi tavsiye edilir.

Meme küçültme ameliyatı ile birlikte dikleştirme ameliyatı da yapılır mı?

Bu ameliyat ile aynı zamanda meme dikleştirme işlemi de yapılabilir.

Meme küçültme ameliyatı için anestezi uygulanır mı?

Hastanın ayrı bir tercihi olmadığı sürece lokal anestezi altında hafif bir sedasyon ile uygulama yapılır. Her anestezi şeklinde hasta ameliyat sürecini hatırlamaz ve ağrı duymaz.

Ameliyat ne kadar sürer?

Meme büyütme ameliyatı farklı komplikasyonlar olmadığı sürece 1-1,5 saat içerisinde tamamlanır.

Meme küçültme ameliyatı sonrası hastanede kalmak gerekir mi?

Ameliyat sonrası hasta tercih ederse bir gece hastanede kalabilir, ancak genellikle buna gerek olmuyor.

Meme küçültme ameliyatından sonra iz kalır mı?

Ameliyat sonrasında doktorun kullandığı tekniğe bağlı olarak farklı skar (yara izi) kalabilir. Skarlar meme altında ters T, L veya I şeklinde yara izi olarak kalır. Skar çok az kalması için doktor kesiyi mümkün olduğu kadar dikkatli ve küçük yapmaya çalışır. Aynı zamanda dikilirken de çok ince iplik kullanılmaya özen gösterilir.

Meme küçültme ameliyat sonrası ileride emzirme mümkün mü?

Genel bilgi olarak ameliyat sonrası ileride emzirme mümkün olmayabilir. Bu durumun hayati bir sorun teşkil etmediği gibi Amerikan yayınlarında meme küçültme ameliyatı geçiren hastaların bazılarında süt kanalların tekrar açıldığı yazılmıştır.

Meme küçültme ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?

Ameliyat ertesi günü sargılar değiştirilir ve pansuman yapılır. Hastaya göğüslerin tümünü saran bir sütyen giydirilir. Yeni şekillenmiş göğüsleri kalıba da soktuğu için bu özel sütyen en az iki hafta kullanılması tavsiye edilir. Dikişler ameliyat sonrası 10-15 gün içinde alınır. Ameliyat sonrası oluşabilecek ağrılar için doktor ağrı kesici tavsiye edebilir.

Meme küçültme ameliyat sonrası ne zaman normal hayata geri dönülür?

Ameliyat sonrası hemen daha ertesi gün hasta ayağa kalkabilir. Akabinde 2-3 gün sonra günlük işlerini yapabilecek duruma gelinir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Türegün

Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, 1963 yılında Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini TED Karabük Koleji'nde bitirdikten sonra, 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında GATA'da tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1993 yılları arasında GATA Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmıştır. Cleveland Clinic Plastic Surgery Department'ta 1 yıl boyunca çalışmalar yapmış olan Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, aynı süre zarfında Ankara Belis Estetik Cerrahi ve Lazer Merkezi'nde de görev yapmıştır. 1999 yılında Doçent, 2005 yılında ise Profesör unvanı almış olan Dr. TÜREGÜN, 2007 yılından beri yurtdışında da ameliyatlar yapmakla beraber, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Marebelis Estetik'te devam etmektedir. Estetik Cerrahi, Mikrocerrahi, Maksillofasyal Cerrahi, Or ...

Etiketler
Meme küçültme ameliyat sonrası ne zaman normal hayata geri dö
Prof. Dr. Murat Türegün
Prof. Dr. Murat Türegün
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube